שתף קטע נבחר

גניאולוגיה ברשת: מוצאים את שורשי המשפחה

במסמכים ובתמונות, דרך שם המשפחה ועד חוקר ו-DNA: אתרים רבים יכולים לעזור לנו לבנות אילן יוחסין שמגיע עמוק אל ההיסטוריה. שחר שושן חיפש את אבות אבותיו וגילה שהוא בכלל חצי רוסי. גם אתם יכולים לעשות זה

הכל התחיל לפני חודשיים. קיבלתי טלפון מחברה של משפחתה של אשתי, והיא שואלת אותי אם אוכל לבוא להיבדק לתאימות לתרומת מח עצם עבור בן של חברים שלהם. "אבא שלך ממרוקו ואמא שלך מארגנטינה נכון? מאיפה סבא שלך הגיע?" דממה על הקו. לא ידעתי את התשובה. אותו רגע הבנתי שאני לא יודע מי היו בני משפחתי יותר מדור או שניים אחורה. אין לי מושג מי היו ההורים של סבא שלי, איפה הם גרו, במה הם עסקו ואיך הם הגיעו דווקא לארגנטינה.

 

כולנו תא אנושי אחד (צילום: AP) (צילום: AP)
כולנו תא אנושי אחד(צילום: AP)

 

לך חפש מי אתה

המחשבה הזו הניעה אותי לפעולה והתחלתי לעבוד על אילן היוחסין וסיפור המשפחה שלי ושל אשתי, מכל הצדדים במשפחה שעליהם יש לנו מידע. כזכור לכם משיעורי היסטוריה (או מהחיים שלכם), העם היהודי הוא אחד שנטה לנדוד ממקום למקום. בין אם בחיפוש אחר חיים טובים יותר או בבריחה מרודפים. אז להבדיל מהנוצרים שחיו באירופה במאות האחרונות, הרבה מהרכוש, התיעוד והאנשים שיכלו לספר, אבדו כך שנותר לנו שברי מידע מפוזרים.

 

הכלים בידיך

בימינו הכלי הנוח והשימושי ביותר לחקר המשפחה הוא האינטרנט. יש לא מעט אתרים המתמחים בארגון המידע בארכיונים מקוונים שניתן לחפש בהם. חלקם בחינם אך אלו המציעים אפשרויות לתגליות ממשיות הם בתשלום.בכל האתרים התשלום הוא על בסיס חודשי ולא שנתי. ישנם לא מעט אתרים המתמחים בחקר המשפחה אך אנחנו נתמקד בשלושה מרכזיים שלטעמי, מכילים את מאגרי המידע המפורטים ביותר.

 

גם אלו שלא איתנו ממשיכים לדבר דרך התמונות ()
גם אלו שלא איתנו ממשיכים לדבר דרך התמונות

 

JewishGen

JewishGen הוא אתר ייעודי לקהילה היהודית ברחבי העולם ושותף של המוזיאון להנצחת המורשת היהודית. מדובר בארגון ללא מטרות רווח המאגד בתוכו מידע על הקהילות שחיו באירופה וארה"ב ובו ניתן לחפש מידע על פי יישוב, או שם משפחה - כל זאת ללא כל תשלום. מבחינה טכנית זה לא האתר הכי מוצלח בעולם, במיוחד עם הנטייה שלו לנתק אותך מחשבון המשתמש כל רגע. אבל המידע האגור בו, במידה והצלחתם למצוא, בהחלט מפצה על כך.

 

זמין בשפות: אנגלית, צרפתית, גרמנית, איטלקית ושוודית.

סיפור הצלחה: מצאתי את רשומות הקברים של כל המשפחה של סבתא אשתי בגרמניה ואפילו סיפור קטן עליהם.

 

חינם אך מוגבל - JewishGen ()
חינם אך מוגבל - JewishGen

 

Ancestry

לכל אתר יש את המומחיות שלו. אנססטרי (שושלת) יוצא מתוך הנחה שאת החקר הגניאולוגי שלכם אתם תעשו על בסיס מסמכים ולכן הכלי המרכזי באתר הוא חיפוש תיעוד מרשויות שונות כמו תעודות גיוס, מפקד אוכלוסין ואף כתבות מהעיתונות. האתר האמריקני מציע 14 יום ניסיון חינם כשלאחר מכן החיוב על מנוי המאפשר לחפש תיעוד מכל העולם, יעלה 34.95 דולר לחודש. אם תיצרו את אילן היוחסין שלכם באתר ואז תחליטו להפסיק את המנוי, העץ ישאר זמין לעריכה. רק הגישה למידע שעלה בתוצאות החיפוש יהיה לא זמין.

 

מאגר מידע עצום אך יקר - Ancestry ()
מאגר מידע עצום אך יקר - Ancestry

 

דרך אנססטרי ניתן לשכור איש מקצוע שיחקור עבורכם את ההיסטוריה המשפחתית, ולאחר שתמסרו את כל הפרטים הידועים לכם, תקבלו הצעת מחיר. בנוסף הם משווקים ערכת בדיקת DNA שדרכה ניתן לבדוק את המוצא האתני שלכם. מחירה 199 דולר, או 129 למנויי האתר. לעומת זאת אתר 23andme מציע את אותו שירות ניתוח גנטי ב-99 דולר.

 

סיפור הצלחה: חיפוש שלי באתר העלה את תעודת הגיוס וההקצאה ליחידת הפרשים בצבא הגרמני, ממלחמת העולם הראשונה של סבא רבא של אשתי שהיה כתוב בכתב יד גרמני משנת 1914.

 

בית התפוצות

הרבה אנשים מספרים את אותו סיפור על הפעם ההיא שהם הלכו לבית התפוצות כדי לחפש את השם משפחה שלהם, אך לשם כך היו צריכים לנסוע במיוחד לתל אביב. מערכת החיפוש שם היא ממוחשבת ואמנם פעם נחשבה לשיא הקידמה, אך עצם העובדה שהיא לא מחוברת לאינטרנט וצריך לנסוע פיזית למיקום כלשהו רק כדי לחפש, עושה את כל העניין למתיש. בנוסף לא כל מי שרוצה לחקור, בכלל גר בארץ. אתר בית התפוצות מאפשר למלא טופס ובו מידע על שמות המשפחה שנרצה לחקור, והם יעשו את העבודה עבורינו ויחזירו תוצאות במייל. אך אל תצפו כאן לאיחוד משפחות, בית התפוצות מספק מידע במייל על ההיסטוריה של שם המשפחה, לא על ההיסטוריה האישית של המשפחה שלך.

 

זמין בשפות: עברית וגרמנית.

סיפור הצלחה: קיבלתי מידע היסטורי על שם המשפחה שלי ושל אשתי שישמש אותי בכתיבת ספר המשפחה.

 

My Heritage

הפעם מדובר בחברה ישראלית מצליחה. היא הוקמה ב-2005 לאחר שהמנכ"ל גלעד יפת החליט לבנות לעצמו אילן יוחסין ונתקל בקושי למצוא כלים מוצלחים לכך. אז הוא החליט לעשות זאת בעצמו. My Heritage (המורשת שלי) מאפשר לבנות אילן יוחסין בתצוגה גרפית היררכית ברורה. האתר בבסיסו בחינם כשניתן לבנות אילן עד 250 איש, כשמעבר לכך יש לשלם.

 

מאגר מידע עצום ומערכת חיפוש אוטומטית - My Heritage ()
מאגר מידע עצום ומערכת חיפוש אוטומטית - My Heritage

 

האתר של My Heritage אולי מוכר לכם משבוע דופלגנגר שנערך השנה בתחילת פברואר. זהו מם אינטרנטי שבו מחליפים את תמונת הפרופיל ברשתות החברתיות לזו של אדם מפורסם שאתם דומים לו. חלק מההצלחה במציאת אותו כפיל שמורה למנוע זיהוי הפנים שהחברה מציעה. באתר של החברה או באפליקציה לאייפון או אנדרואיד מכניסים תמונת פנים שלכם, והמערכת כבר תמצא עבורכם מישהו דומה. מקור היכולת הגבוהה של המערכת הגיע בצורך של החברה לאמן את מנגנון זיהוי הפנים ולכן החליטו להשתמש בסוג מסוים של אוכלוסיה שיש לה אלפי תמונות מתקופות שונות - מפורסמים.

 

מתוך שבוע הכפילים ()
מתוך שבוע הכפילים

 

כתוב שם קבל מידע 

תכונה ייחודית שיש ל-My Heritage היא ההתאמה החכמה. לאחר שהכנסתם את כל המידע הידוע לכם לאילן היוחסין של המשפחה, המערכת תחפש ותצליב מידע ב-1.5 מליארד הפרופילים האישיים וב-4 מיליארד הרשומות ההיסטוריות הקיימות באתר. אפשר למצוא כך אילנות יוחסין התואמים לשלכם, תיעוד קבורה ומסמכים נוספים שבהם השמות שהכנסתם מוזכרים. כשאני הכנסתי את המידע, המערכת גילתה על פי שם מלא, תאריכי לידה ופטירה של בני משפחה בצד של אמא שלי, שאילן היוחסין שיצרתי נמצא תואם לחלק מהאילן של בעלה של הבת של אח של סבא שלי מארגנטינה. My Heritage מציגה נתונים של 20 מיליון התאמות חכמות כל חודש, כשישנם כ-74 מיליון משתמשים רשומים ו-27 מיליון עצי משפחה ועם כל כך הרבה מידע לא פלא שישנם כאלו סיפורי הצלחה.

 

נטליה מצאה את אחיה ארנסט לאחר שחשבה שהוא מת שנים רבות ()
נטליה מצאה את אחיה ארנסט לאחר שחשבה שהוא מת שנים רבות

 

המנכ"ל יפת מספר סיפור יוצא דופן. הוא קרא כתבה אודות רכוש בשווי רבע מיליארד שקל שהיו ברשות יהודים לפני השואה, וועידת התביעות לא מצליחה לאתר את היורשים כאשר המועד האחרון ביותר להגשת התביעה הוא תוך חודשיים. יפת החליט לקחת על עצמו לנסות לאתר אותם דרך מערכת ההתאמה החכמה שבאתר שלו. הוא לקח שני שמות שמות והריץ אותם במערכת. שם אחד לא העלה דבר, השם השני כבר העלה תוצאות ואחרי בירור מעמיק, יפת גילה שהפרופיל שייך לצאצאית של הנרדף המתגוררת בברזיל. היא הגישה את התביעה, ואם תתקבל, תזכה לקבל פיצוי בהתאם לרכוש שהיה ברשות משפחתה.

 

איך המחשב יודע?

כשמדובר במסמכים עתיקים הכתובים בכתב יד, נכון להיום אין טכנולוגיה המסוגלת לפענח כתב יד, בטח שלא בגרמנית הכתובה בכתב העתיק סוּטרלין. לכן כמו כל דבר אחר בעולם, עושים לו מיקור חוץ. "לכל שפה יש את העולם שלישי שלה" אומר יפת, ושם נמצאים מפעלי שכתוב ענקיים שכל תפקידם לפרש למחשב מה כתוב על הנייר. בבנגלדש ישנם 2500 מקומיים שלמדו גרמנית עתיקה וכל תפקידם הוא לקרוא את כתב היד ולהעתיק אותו למחשב. כשהמידע ממוחשב אפשר להוסיף אותו למאגר המידע ולחפש אותו מכל העולם.

 

משפחה שאוחדה - לפחות בתמונות. מתוך סיפורי ההצלחה של My Heritage ()
משפחה שאוחדה - לפחות בתמונות. מתוך סיפורי ההצלחה של My Heritage

 

גם אני רוצה

באתר תוכלו ליצור אילן יוחסין המכיל עד 250 איש בחינם וללא הגבלת זמן או תקופת ניסיון, אך תכונות החיפוש וההתאמה שהיא עיקר המחקר, זמינה רק למנוים בתשלום. מנוי בסיסי המאפשר הגדלת העץ ל-2,500 איש ושימוש משופר בתוכנת ההתאמה החכמה יעלה לכם 75 דולר + מע"מ לשנה. המנוי המתקדם יותר נקרא "פרימיוםפלוס" ואין לו כל הגבלה בגודל אילן היוחסין או בשטח אחסון התמונות ומחירו 119.40 דולר + מע"מ לשנה (אין אפשרות לפחות זמן).

  

זמין בשפות: 40 שפות

סיפור הצלחה: דרך האתר הצלחתי לאתר תמונות של סבא רבא וסבתא רבתא שלי שנולדו ברוסיה ועברו לארגנטינה ובעזרת קרוב משפחה מדרגה רביעית שגיליתי, הגדלתי את אילן היוחסין מ-155 ל-1500 איש.

  

שני אנשים מקצוות העולם גילו שהם חולקים את אותה סבתא דרך ההתאמה החכמה ()
שני אנשים מקצוות העולם גילו שהם חולקים את אותה סבתא דרך ההתאמה החכמה

 

לך חפש את אבותייך

נניח ואתם כמוני ואתם רוצים לגלות עוד על סבא רבא וסבתא רבתא שלכם. איפה מתחילים?

 

מקום טוב הוא אצל הקרובים החיים. יש לדלות מהם סיפורים, שמות ואירועים חשובים לאורך השנים ואז להשתמש במידע הזה כדי למקם את העובדות על ציר זמן. ברגע שיש לכם מספיק עוגנים תוכלו להסיק מסקנות סביבם, שהרי אם מישהו נולד ב-1929 במדינה אחת, סימן שלפחות אמא שלו הייתה נוכחת באותה מדינה לפחות באותה שנה. ולכן גם יהיה תיעוד, הגירה, לידה, מעברי גבול וכן הלאה. מצאתם את תאריך ההתחלה והאדם נפטר? יש גם תאריך סיום. תוכלו לחפש ברשומות של קברים בעולם ובישראל ולגלות היכן הוא קבור. בקברים עתיקים אגב, מופיע תקציר חיי המנוח וכך תגלו עוד עובדות כמו מקום מגורים ומקצוע.

 

סיפור מקרה

אנחנו הולכים לגלות מהיכן ההורים של סבא שלי מצד אמא הגיעו ומה כנראה הייתה הסיבה שלהם לעזוב. המידע שברשותנו - לסבא שלי קראו שמואל גייבירונסקי, שם שעוברת בישראל לגוברין. הוא נולד ב-1929 בארגנטינה בן ליצחק גייבירונסקי ורוזה וולף. יצחק גר בכפר בשם גייבירון, רוזה גרה באודסה שבאוקראינה.

 

כדי להבין איך הכל התחיל החלטתי שאני צריך להבין מה מקור השם גייבירון. בעזרתו של חבר דובר אוקראינית ניגשנו לאתר translit.ru, משם גילינו איך מאייתים את שם המשפחה בקירילית, אז חיפשנו באתר בשם yandex.ru  את התוצאה Гаиворон שהיא (Gaivoron) והפלא ופלא, כבר מצאנו את מקור השם. 

 

המשפחה שלי בארגנטינה - שנת 1929 ()
המשפחה שלי בארגנטינה - שנת 1929

 

מקור השם

העיר גייבורון נוסדה במאה ה-18 על גדת נהר היכן שהקוזאקים היו עוצרים מנדודיהם למשך החורף. מקור שם העיר בשתי מילים סלביות בשם "גיא" וה"עורב". "גיא" הוא על פי גוגל חורשה, וורון על פי המקור היא ציפור עם פלומה שחורה. ובתרגום ישיר - עורב. המיקום הגיאוגרפי נקרא "חורשת העורבים".  לפיכך, השם גייבירון נוצר במקום שבו היה קהל גדול של עורבים. עוד נכתב כי מקור השם הוא ממשפחת אצולה שחיה במאה ה-15 בפולין, אך יותר ממקור אחד לכך לא ראיתי.

 

סבא רבא וסבתא רבא שלי. תחילת המאה הקודמת ()
סבא רבא וסבתא רבא שלי. תחילת המאה הקודמת

 

בתקופה ההיא השמות שימשו כדי לסמן שייכות לכפר, יישוב או שושלת משפחתית.  ממש כמו שהיום יש מדינות המשתמשות בפטרונימיק - שם משפחה שבו כוללים את השם הפרטי של האב, סב או אב קדמון בשם המשפחה. יצחק, שגר בכפר גייבורון, נשא איתו את שם המשפחה שקיבל את הסיומת האופיינית לשפות סלביות - סקי. וזהו מקור השם גייבירונסקי.

  

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים