שתף קטע נבחר

הספרייה הלאומית עוברת לאינטרנט

100,000 ספרים, 2,000,000 דפים ועוד אין סוף פריטים בספריה הלאומית יעברו בחמש השנים הקרובות דיגיטציה. איך הם עושים את זה?

באחד המקומות המרתקים בירושלים, שוכנת הספרייה הלאומית בה ניתן למצוא עותק של כל אחד מהעיתונים, כתבי עת, ארכיונים אישיים, כתבי יד, מפות, תצלומים והקלטות שראו אור בישראל.

 

כדי לזכות להיות בארכיון יש לעמוד בתנאי אחד - להיות מודפס בחמישים עותקים לפחות. "כל מה שחלמת שראה אור יש לנו" אומר בגאווה אייל טילינגר מנהל מרכז הדיגיטציה. "מדובר על כתבי יד של סר אייזיק ניוטון, העותק המקורי בכתב ידו של נפתלי הרץ אימבר של "התקווה" עם ההערות, כתבים מקוריים של הרמב"ם ועולם שלם של תוכן שמשימתנו היא לא רק לשמר אותו לעד בפורמט דיגיטאלי , אלא חשוב מכך – להנגיש אותו חינם אין כסף לכל מי שמעוניין בכך."

 

 

אם הוצאתם סינגל מזמר, הדפסתם פקשווילים, או אפילו פרסמתם את העסק שלכם בעיתון כזה אחר, תוכלו למצוא עותק בספרייה על גבי מיקרופילם זעיר, בדומה לסוג בו היו משתמשים המרגלים של פעם. המשימה היום יומית של הצוות במקום, היא להוריד את האבק, לסרוק, לצלם ולהעביר את הטקסט בתוכנת OCR המזהה מילים כתובות וממירה אותן לטקסט ממוחשב. וכך עוד פיסת היסטוריה תמצא את עצמה באתר הספרייה ועל השרתים המאובטחים שלה.

 

"אנחנו מעלים מאה טרה (מאה אלף גיגה) בשנה ומגבים אותו שתי וערב שהרי מדובר על נכסי צאן ברזל של המורשת שלנו ושל המדינה" מוסיף טילינגר ומסביר, "החשיבות של העתקת נייר עתיק לקובץ דיגיטאלי הוא דבר שעושים פעם אחת וזהו, מעתה הנייר שב לכספת ואני והצוות שלי פשוט עשינו היסטוריה ועל כך הלב מלא גאווה."  אתר הספרייה מזמין את כולכם להתרשם מהעבודה בזמן אמת כאשר כל התכנים זמינים לכל דורש ובחינם.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: אלי מנלדבאום
הספריה מגיעה אליכם הבייתה
צילום: אלי מנלדבאום
מומלצים