שתף קטע נבחר

האם משחות השיניים המלבינות באמת יעילות?

המדפים עמוסים במשחות שיניים מלבינות, ורק בחודשיים האחרונים דווח על עלייה של 20% ברכישותיהן. גם ההבטחות בשמיים - וחלקן מבטיחות תוצאות תוך שבוע. אך מה אומרים המומחים על יעילותן ובטיחותן?

כולם רוצים שיניים צחורות. בארה"ב מכנים את התופעה "מאניית ההלבנה‭."‬ אין מותג שמכבד את עצמו שאין לו כמה מוצרים בקטגוריה. רק לאחרונה השיקה קולגייט את סדרת המוצרים המלבינים שלה, אופטיק ווייט, הכוללת מי פה, מברשת ומשחת שיניים. גם פרוקטר אנד גמבל השיקו משחה חדשה: אוראל בי פרו אקספרט, ש"מלבינה בעדינות ומגינה מפני רגישות‭."‬ המוצרים החדשים מצטרפים למדף העמוס ממילא. בסופר-פארם, לדוגמה, מספרים על עלייה של ‭20%‬ במכירת משחות מלבינות בינואר־פברואר 2013 בהשוואה לחודשים המקבילים אשתקד.

 

האם זה עובד?  

"אין ספק שמשחות ההלבנה למיניהן מסוגלות לנקות כתמים משיניים ולהעניק להן תוספת ברק‭,"‬ קובע ד"ר וינסנט מאייר, מי שכיהן בעבר כנשיא האקדמיה לרפואת שיניים בארה"ב, בראיון ל"לוס אנג'לס טיימס‭."‬ "עם זאת‭,"‬ הוא מוסיף, "יש להבחין בהבדל עקרוני. בעוד שהתבניות והפסים המשמשים את רופאי השיניים מסוגלים להלבין את השן גם בחלקיה הפנימיים, משחות השיניים מגיעות רק לחלק החיצוני של השיניים‭."‬ ד"ר מאייר סבור כי ההגדרה "מלבינות" מוגזמת, ובעצם מן הראוי היה לכנות אותן "מבהירות‭,"‬ אם כי גם בארץ וגם בחו"ל מקובלת ההגדרה "מלבינות‭."‬

 

"אנחנו לא קוראים לתהליך שעוברות השיניים באמצעות המשחות הלבנת שיניים אלא הבהרת שיניים, אלא שמהבחינה השיווקית חזק יותר לומר הלבנה‭."‬ מסכים פרופ' ניצן ביצ'צ'ו, ראש מרכז גולדשטיין לאסתטיקה דנטלית, המחלקה לשיקום פה בהדסה עין כרם.

 

-האם צחצוח שיניים במשחות מלבינות יעיל?

"כל המשחות המלבינות‭,"‬ מסביר פרופ' ביצ'צ'ו, "בנויות על עיקרון זהה של חומרים מחמצנים בריכוזים נמוכים יחסית בהשוואה לחומרים המשמשים את רופאי השיניים במרפאות. מי שמעוניין בהבהרת השיניים יכול להשיג זאת באמצעות אחת מהמשחות בתנאי שישתמש בהן לאורך זמן. האפקט יעלם עם הפסקת השימוש במשחה, ויש להביא בחשבון שלא מדובר בדרמות‭."‬

 

לדבריו, משחות מלבינות מומלצות מאוד לשימוש למי שעבר טיפול הלבנה בכל שיטה אגרסיבית יותר במרפאת השיניים, להבטחת "תחזוקת" ההלבנה. עוד ממליץ פרופ' ביצ'צ'ו לבקר אצל השיננית לפני השימוש במשחה מלבינה או בכל שיטת הלבנה, כדי שתסיר את הכתמים שהצטברו על השיניים.

 

לגבי איזו משחה יעילה יותר אין תשובה החלטית. צריך לנסות מהמבחר. כדאי לזכור גם שאף תכשירי הלבנה אינו מלבין כתרים וסתימות. 

 

האם זה מזיק?

במחקר שפורסם השנה ב־The ‭Journal of Clinical Dentistry‬ בארה"ב השוו חוקרים של תרמטיק טכנולוג'יס (חברה למחקר בתחום רפואת השיניים באינדיאנה ומרכז המחקר המדעי של אוניברסיטת אינדיאנה) לא פחות מ־26 סוגים של משחות מלבינות, שנוסו על כיסוי האמייל של שיניי פרות.

החוקרים גילו כי ככל שהמשחה יעילה יותר – היא אגרסיבית יותר, כלומר מכילה ריכוז גבוה יותר של חומר פעיל.

 

כדאי לזכור כי המשחות הללו אינן מומלצות לילדים. קולגייט, לדוגמה, ממליצה להשתמש באופטיק ווייט מגיל ‭.12‬ יש הקובעים הגבלת גיל מ־‭.14‬ ד"ר מאייר האמריקאי מזהיר מפני חשש לשחיקת האמייל החיצוני של השן בעת שימוש לאורך זמן במשחות שיניים מלבינות אגרסיביות. גם בעלי שיניים רגישות עלולים לסבול מתחושה לא נעימה בעת שימוש במשחות מלבינות.

 

פרופ' ביצ'צ'ו פחות מודאג. "המשחות המלבינות של העבר, בעיקר האירופיות, כללו רכיבים גרגיריים שוחקים. אלא שבשנים האחרונות הוחמרו התקנים, ביניהם תקני הבית של היצרניות הגדולות, והופסק השימוש בהם. אם כבר משחה מלבינה, מומלץ ללכת על משחות של חברות בינלאומיות גדולות‭." ‬

 

הכתבה פורסמה לראשונה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבינות? בעיקר מבהירות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים