שתף קטע נבחר

סנגורו של השופט כהן: "נקטף בפרו בהליך מוזר"

השופט שהוסגר לישראל יישאר במעצר עד להחלטה אחרת. לדיון בעניינו בבית המשפט המחוזי בת"א לא הגיע היום, אך בהמשך השבוע ייאלץ לעשות זאת. עורך דינו קבל על מהלך ההסגרה: "הוא נקטף ברחוב, לאחר שהפכו החלטה של נשיא פרו"

"דן כהן הגיע ארצה אחרי שנקטף באמצע הרחוב בפרו והובא בהליך מוזר מאוד ולא שגרתי, לאחר שהפכו החלטה של נשיא פרו בעניין". כך אמר היום (א') עורך דינו של השופט כהן, איתן מעוז. הדיון בהארכת מעצרו בבית המשפט המחוזי בתל אביב נדחה ליום חמישי.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

אונס התיירת בהודו: 20 נעצרו, 5 הודו בתקיפה

השלג חזר, אבל בחרמון מודים: "עונה מאכזבת"

 

השופט דן כהן, שנאשם בקבלת שוחד בסך מיליוני שקלים, נחת הבוקר בנמל התעופה בן גוריון לאחר שהוסגר מפרו, שאליה ברח בשנת 2005. שוטרים שהגיעו מהמדינה הדרום-אמריקנית, העבירו את כהן לידי המשטרה ואנשי הרשות לניירות ערך שעצרו אותו ולקחו אותו למתקן כליאה.

 

עסקת הטיעון של כהן גובשה לפני חודשים ארוכים והייתה קרובה לחתימה, אך היענות מפתיעה של נשיא פרו לבקשת ההסגרה הישראלית מביאה אותו לארץ חשוף למלוא כתב האישום נגדו. גם אם יגיעו הצדדים להסדר, הוא צפוי להיות חמור יותר מארבע שנות המאסר שעליהן סוכם קודם לכן.

 

כהן לא הגיע לדיון בהסכמת הצדדים והשופט קבע שהוא יתחדש בנוכחותו ביום חמישי. בינתיים הוארך מעצרו עד להחלטה אחרת ובכוונת הפרקליטות לבקש ביום חמישי מעצר עד תום ההליכים.

 

עורך דינו אמר ל-ynet כי אישור ההסגרה הפתיע אותו, והתחייב: "נבדוק גם את נסיבות הבאתו". הוא הסביר כי מרשו לא הגיע לדיון "כי עבר שלושה ימים נטולי שינה. הדיון היה טכני, ביום חמישי הוא יתייצב". עוד הוסיף כי הוא חש בטוב.

 

עו"ד אורלי דורון, מנהלת מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז תל אביב, אמרה: "הושקעו הרבה מאוד מאמצים בהסגרתו של דן כהן. אנחנו שבעי רצון שהעניין בסופו של דבר התאפשר, ונשקול את כל ההיבטים בתיק. מעצר עד תום ההליכים הוא הליך מתבקש בשלב זה".

 

מה יעלה בגורלו של הסדר הטיעון?

כהן, שנמלט בשנת 2005 לפרו לאחר גיבוש החשדות נגדו, הספיק להיחקר שלוש פעמים על ידי הרשות לניירות ערך, מהן פעמיים באזהרה, בחשד לעבירות שביצע במסגרת תפקידו כדירקטור בחברת החשמל. לאחר הבריחה ניסו הרשויות לתאם עמו את המשך חקירותיו, אך משלא עלה הדבר, הוא הוכרז כעבריין נמלט. באוגוסט 2009 נעצר בלימה, ואז הותר לפרסום כתב האישום שהוגש נגדו. כהן לא הוסגר מפרו, שלה אין הסכם עם ישראל, בשל סירובו של נשיאה הקודם, למרות החלטת בית המשפט העליון במדינה. 

 

מאז הסירוב, נותרה בקשת ההסגרה תלויה ועומדת וכעת היא נענתה על ידי הנשיא הנוכחי, אוינטה הומאלה, שנכנס לתפקידו במהלך 2011. גורמים משפטיים בארץ דוחים טענות כי מדובר ב"מחטף" לפני החתימה על הסדר הטיעון ומצביעים על כך שישראל מעולם לא הסירה את בקשת ההסגרה. גורמים שמעורבים בפרשה לא פוסלים אפשרות שלצד הכרזות על רצון להיפטר מעבריינים שמבקשים לתפוס מקלט במדינה, הניע את הומאלה גם רצון להתנער מהחלטות קודמו ולאשר את ההסגרה.

דן כהן בלימה, 2009 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דן כהן בלימה, 2009(צילום: רויטרס)

 

המהלך ניטרל התקדמות במגעים בין השופט לשעבר לפרקליטות, על בסיס הסדר שהתגבש כבר לפני חצי שנה, ובו סוכם כי כהן יודה בקבלת שוחד, יחזיר כספים ויישלח לשלוש-ארבע שנות מאסר. כמה פרטים נותרו פתוחים ונראה היה שכהן יחתום לבסוף על העסקה, אך ההסגרה יצאה לבסוף לפועל.

  

על פי כתב האישום המקורי, שימש כהן בשנים 2001-1991 כדירקטור בחברת החשמל, ומשנת 1993 שימש גם כיו"ר ועדת הנכסים של הדירקטוריון. כתב האישום מייחס לו בשתי פרשות חמורות קבלה לכאורה שלא כדין כספי שוחד בהיקף של מיליוני דולרים מחברות "סימנס" ו"רוגוזין", כדי שיפעיל את כוחו לטובתן בדירקטוריון החברה.

  

בשני המקרים נקשרה חברת החשמל בחוזים בסכומי עתק עם חברות אלה. במסגרת האישום בעניין "סימנס", נחשד כהן כי השוחד שולם לו בתמורה לשכנוע הדירקטוריון להעדיף טורבינות גז של החברה על פני אלה של חברה מתחרה, ובעקבות כך העסקאות בוצעו בעלות של מאות מיליוני אירו.

 

מעצרו של כהן והעברתו לידי הרשויות בארץ נוהלו בידי הרשות לניירות ערך, שהייתה אמונה על החקירה. מרגע המעצר הועבר כהן לטיפול פרקליטות מחוז תל אביב, שהגישה את כתב האישום נגדו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דן כהן (ארכיון)
צילום: רויטרס
עו"ד איתן מעוז, פרקליטו של דן כהן
צילום: מוטי קמחי
מומלצים