שתף קטע נבחר

צילום: AFP

קיסינג'ר: סיכוי נמוך לפריצת דרך במו"מ המדיני

מזכיר המדינה לשעבר, שבכירי הממשל בארה"ב מתייעצים איתו כבר עשרות שנים, אמר כי הסיכויים להתקדמות בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים קטנים. במקביל מתפרסם סקר בארה"ב שקובע כי 69% נגד מעורבות של וושינגטון בתהליך השלום

לקראת בואו מחרתיים לישראל של נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר הלילה (ב') הנרי קיסינג'ר, מזכיר המדינה האמריקני לשעבר, כי אינו רואה סיכוי רב לפריצת דרך במו"מ בין ישראל לפלסטינים. סקר שנערך בארה"ב שאל אם על וושינגטון להיות מעורבת במו"מ, ומהתוצאות עולה כי הציבור האמריקני ממליץ לאובמה לוותר על המאמצים להשכין שלום בין ישראל לפלסטינים.

 

ברק אובמה מגיע לישראל:

אובמה בירך את נתניהו: נקדם שלום וביטחון

"אובמה יתבקש לתקוף העברת טילים בסוריה"

האיש מאחורי המילים: כותב הנאומים של אובמה

הכי מאובטח בעולם: כך שומרים על ברק אובמה

 

הנרי קיסינג'ר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנרי קיסינג'ר(צילום: AFP)

 

מזכיר המדינה המיתולוגי, שבעקבות מלחמת יום הכיפורים השיג את הסכמי ההפרדה בין ישראל למצרים, אמר בראיון לרשת בלומברג כי הוא "אינו אופטימי". לדבריו, מפלגת האחים המוסלמים במצרים והמפלגות האיסלאמיות האחרות באזור "לא מעוניינות בתוצאה צודקת".

 

"כדי שיהיה הסכם פלסטיני-ישראלי משמעותי, העולם הערבי צריך להיות מוכן לקבל אותו ולערוב לו", ציין קיסינג'ר. "ממשלת האחים המוסלמים במצרים אינה מוכנה לקבל דו-קיום אמיתי", הוא הוסיף.

 

הפסימיות של קיסינג'ר עולה בקנה אחד עם סקר של רשת ABC והעיתון וושינגטון פוסט, שממנו עולה כי מרבית האמריקנים מתנגדים למעורבות אמריקנית במו"מ בין ישראל לפלסטינים.

 

לפי הסקר, רק 26% מהנשאלים מאמינים שארה"ב חייבת ליטול את ההובלה כדי לפתור את הסכסוך, לעומת 69% שסבורים כי על ארה"ב להשאיר את תהליך השלום לשני הצדדים ולא להתערב. בסוף השבוע התפרסם סקר שבו נרשמה תמיכת שיא בישראל, אך כנראה האמריקנים מעדיפים לתמוך "מרחוק".

 

מלבד תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים, נדמה שגם ההתקוממויות העממיות בעולם הערבי לא גורמות נחת לקיסינג'ר. מזכיר המדינה לשעבר סבור שההתנגדות לדיקטטורים מורכבת מ"הרבה קבוצות עוינות לשלטון הקיים, אך לא בהכרח מאותה סיבה".

 

הנרי קיסינג'ר עם מזכיר המדינה קרי (מימין) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנרי קיסינג'ר עם מזכיר המדינה קרי (מימין)(צילום: AFP)

 

לדעתו מלחמת האזרחים בסוריה "איננה מלחמה בדיקטטור למען הדמוקרטיה", אלא "מלחמה של קבוצות אתניות שונות להשגת עליונות". קיסינג'ר תומך בעמדת אובמה לגלות זהירות בסיוע לחלקים באופוזיציה הסורית הקשורים לקבוצות קיצוניות, ומתנגד לשיגור חיילים אמריקנים לסוריה.

 

קיסינג'ר אינו שותף לעמדתו של מזכיר המדינה הנוכחי, ג'ון קרי, הסבור שיש אפשרות מעשית להתקדמות בתהליך השלום. לעומת זאת הוא מסכים ש"חייב להיעשות מאמץ כדי לראות מה ניתן לעשות".

 

קיסינג'ר כבר בן 89 ואינו פעיל בממשל האמריקני מאז אמצע שנות ה-70, כשהיה מזכיר המדינה של שני נשיאים רפובליקנים - ריצ'רד ניקסון וג'רלד פורד. למרות זאת דעתו

נחשבת, ומאז ועד היום נוהגים בכירי הממשל לעלות אליו לרגל כדי לשמוע את דעתו.

 

הפסימיות של קיסינג'ר משתלבת עם ניסיונותיו של הנשיא אובמה להנמיך ציפיות שביקורו בירושלים, רמאללה ועמאן יביא להתקדמות משמעותית בתהליך השלום. זו הסיבה

שהוא לא אפשר למזכיר המדינה קרי להגיע לאזור לפניו. קרי, שיגיע עם אובמה לישראל, צפוי לחזור בהמשך הקדנציה לסבב שיחות נוסף במזרח התיכון, במאמץ להתניע את התהליך המדיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנרי קיסינג'ר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים