שתף קטע נבחר

צילום: מרק ישראל סלם, רויטרס

ארדואן: בלי מימוש ההתחייבויות - אין נורמליזציה

ראש הממשלה הטורקי ביקש להבהיר שהשגרירים לא יחזרו כל-כך מהר, "עד שישראל לא תממש את התחייבויותיה". מפקד חיל הים במהלך הפשיטה תקף את ההתנצלות: "נתניהו הקריב את הגיבוי ללוחמים". מנגד הרמטכ"ל גנץ גיבה את ההחלטה: "יש מי שמפרש לא נכון את ההחלטה אל מול הגיבוי לצה"ל"

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ממשיך לצנן את ההתלהבות מהכרזת הפיוס בין ישראל לארצו. "רק כאשר ישראל תממש את התחייבויותיה, תהיה נורמליזציה", הוא אמר היום (א') בפני קהל בעיר אסקישיר. "אנחנו אומרים את זה באופן בהיר".

 

במסגרת הסיכום בתיווך אמריקני, ישראל הסכימה להעביר כסף לקרן הומנטירית, אחרי שטורקיה דרשה פיצויים עבור משפחות הרוגי המשט לעזה במאי 2010. בנוסף, הדרישה הטורקית להסרת המצור מעל רצועת עזה נענתה באופן חלקי. לפי הודעת ראש הממשלה, "ישראל הסירה כבר מספר מגבלות על תנועת אזרחים וסחורות, והדבר יימשך כל עוד השקט יישמר. שני המנהיגים סיכמו להמשיך ולעבוד על מנת לשפר את המצב ההומניטרי בשטחים".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

כוננות אחרי הירי מסוריה: 'חשבתי שמיג טס מעליי'

הפורץ הסודני שתקף ילדה: "ששש... לכי לישון"

 

האלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום, שפיקד על חיל הים בפשיטה, אמר ל-ynet כי הוא מתנגד להתנצלות הישראלית. "צריך לגבות את חיילי צה"ל. כשאומרים שמתנצלים על טעויות מבצעיות, אז איפה זה ייגמר? חייל צה"ל צריך לקבל גיבוי, וכשאני שומע את הדברים הללו יש לי ספק לגבי הגיבוי", אמר האלוף שבעקבות הפיוס יופסקו ההליכים המשפטיים נגדו בטורקיה.

 

האלוף מרום, משמאל, לצד הרמטכ"ל. חילוקי דעות (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
האלוף מרום, משמאל, לצד הרמטכ"ל. חילוקי דעות(צילום: אבישג שאר ישוב)

 

 

"לראש הממשלה יש את התמונה המלאה והוא עושה את השיקולים שלו", הוסיף צ'ייני אך הדגיש: "אני שואל את עצמי איך זה ישפיע על הלוחמים וזה מה שמפריע לי. יכול להיות מאוד שאני אהיה בפוליטיקה בקרוב. לראש הממשלה יש את הזכות והסמכות לקבל החלטה כזאת, להקריב את הגיבוי ללוחמים על פני אינטרסים אסטרטגיים ולאומיים שמאחוריהם אין שום דבר. אני אוהב את ההצהרות המפוצצות האלה שאין מאחוריהן שום דבר. ממש שום דבר", תקף מפקד חיל הים לשעבר. לדבריו, "הגיבוי לחיילי צה"ל הוא ערך עליון".  

 

מנגד הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ דחה הבוקר את הביקורת שהושמעה בעקבות החלטת ישראל להתנצל בפני טורקיה על תוצאות תקרית המרמרה, שבה נהרגו תשעה פעילים טורקים. בסיור משותף עם נשיא המדינה שמעון פרס בחטיבה המרחבית בנימין אמר  גנץ כי "סוגיית הסכם הפיוס עם טורקיה חשובה מאוד".

 

לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הסביר אמש כי החלטת ההתנצלות נבעה בעיקר בגלל המתרחש בסוריה, אמר הרמטכ"ל גנץ כי "נכון לזכור את מה שהיה בעבר, ללמוד ולהפיק לקחים אבל לא לעשות מעשה

אשת לוט שהסתכלה לאחור והתעוורה אלא קדימה למען האינטרסים של מדינת ישראל, בעיקר כשמסתכלים על הזירה הצפונית ובה הסורית. טוב עשה ראש הממשלה שפעל לקדם היחסים עם טורקיה ותהיה להם הקרנה נכונה על האינטרסים הביטחוניים והאסטרטגיים של ישראל".

 

שר החוץ לשעבר ומס' 2 בליכוד-ביתנו אביגדור ליברמן מתח ביקורת אחרי פרסום הודעת ההתנצלות וכינה אותה "שגיאה חמורה" ואל הביקורת הצטרפו גם בני משפחות של לוחמים בשייטת. בהתייחסות כללית לביקורת אמר הרמטכ"ל גנץ כי "יש מי שמפרש לא נכון את ההחלטה אל מול הגיבוי לצה"ל. אני מגבה לחלוטין כל חייל בצה"ל היכן, מתי ובכל עוצמה שיפעל, בתנאי שיפעל במקצועיות ותוך הפעלת ערכיו".

 

"יש מי שמפרש לא נכון את ההחלטה". גנץ ופרס בסיור, היום (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
"יש מי שמפרש לא נכון את ההחלטה". גנץ ופרס בסיור, היום(צילום: יואב זיתון)
 

 

בנוגע לתקרית עצמה אמר גנץ כי "בפעולה של השייטת במרמרה יש לקחים מקצועיים אבל זו הייתה פעולה נחושה מקצועית וערכית. כל צבא אחר היה מסיים את האירוע הזה עם עשרות הרוגים. לוחמי השייטת פעלו באירוע זה במינימום הכוח הנדרש ועשו פעולה טובה. אני מכיר אישית את מפקדי השייטת ויש לי אמון מוחלט במה שעשו בעבר ובהווה. גם הם מבינים את הפרופורציה בין הדיבור עליהם לצורך האסטרטגי".

 

נשיא המדינה פרס אמר כי "אי אפשר לשנות את העבר, זהו פיוס חיוני. יש הבדל בין טורקיה לאיראן. איראן רוצה להשמיד את ישראל ובטורקיה אין אמירה כזו. גם ישראל וגם טורקיה רוצות מזרח תיכון של שלום וללא מחסור ועוני. מה שקרה עכשיו משחרר אותנו מהטיפול בעבר".

 

"לבחון התנצלות גם על הרג בשטחים ולבנון" 

בתוך כך, סוכנות הידיעות הטורקית הרשמית "אנטוליה" מסרה הבוקר מפי דיפלומט ערבי כי "מדינות ערב בוחנות להציג בפני ישראל דרישה להתנצל על ההרג שביצעה בשטחים הפלסטיניים ובלבנון באותה

מתכונת של ההתנצלות הישראלית בפני טורקיה על תקרית המרמרה".

 

הסוגיה הועלתה במסגרת ישיבה של הליגה הערבית שנערכה אתמול בדוחא שבקטאר בהשתתפות הנציגים הקבועים של המדינות בליגה הערבית. אותה ישיבה התקיימה לקראת פסגת הליגה הערבית שצפויה להיפתח ביום שלישי הקרוב.

 

הדיפלומט הערבי, שביקש להישאר בעילום שם, סיפר כי בישיבה אתמול דנו הנציגים בהתנצלות הישראלית בפני טורקיה. לדבריו, "ההתנצלות הישראלית בפני טורקיה התקבלה בחיוב מצד מדינות ערב שחלקן אף דרש לבחון אפשרות של דרישה מישראל להתנצלות דומה על מעשי ההרג וההרס שלה בלבנון ובשטחים הפלסטיניים".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 24/03/2013 13:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן
צילום: רויטרס
גנץ ופרס בחטמ"ר בנימין, היום
צילום: יואב זיתון
מומלצים