שתף קטע נבחר

מתקפה ברשת: כיצד להתגונן מהווירוס הבא?

הווירוס שהופץ אמש בפייסבוק לא השבית רשתות, אבל יתכן שהפך מחשבים אישיים לצבא לקראת מתקפה והפלה של אתרים אחרים. כך תפעלו

אמש חלק מעמודי הפייסבוק של הגולשים הישראלים התמלאו בקישור מוזר ללא שום הסבר שמלווה בתיוג של חברים אקראיים. הקישור הוביל לווירוס שנותח שעל פי ניתוח של חברת קומסק, מקורו אצל האקרים טורקים ומטרתו להפוך את המחשב לחייל בצבא תקיפה. מה זה אומר? שאחרי ההתקנה שלו הוא מפיץ את עצמו בפייסבוק אבל לא גורם נזק מיידי או ממשי למחשב.

 

הוירוס יושב בשקט במחשב וממתין ליום הפקודה. בעוד כמה שבועות או חודשים, עשויים ההאקרים להעזר בכל המחשבים שנדבקו על מנת להעמיס בו זמנית על אתרים או שירותי רשת ולהפיל אותם. כל זאת, מבלי שהגולש ידע שהמחשב שלו עשה את זה, ויתכן גם שהמחשב הפגוע עצמו לא יינזק. כך או כך, אי אפשר לגמרי להתחבא מווירוסים, אבל אפשר להימנע ולטפל.

 

 

מה עושים? נזהרים

כמו בכל מתקפה או וירוס, השכל הישר חשוב לא פחות מכל תוכנות ההגנה. ראשית, נמנעים מהקלקה על לינקים חשודים. איך יודעים מה חשוד? המאפיינים הם קישור מחבר שלא היה איתכם בקשר הרבה זמן, אם הקישור לא מלוה בשום הסבר, או שההסבר שלנו נכתב פתאום באנגלית על ידי חבר שאתם יודעים שכותב בעיקר בעברית, אם אתם מתוייגים באופן אקראי לצד אנשים שאתם לא מכירים ועמודי פייסבוק זניחים, או אם מקור הקישור הוא מגולש שאתם לא מכירים בכלל. מאפיין נוסף הוא התיוג המרובה - אם אתם רואים שתוייגתם על תמונה או קישור לצד אנשים ועמודים שאין לכם קשר אליהם - כנראה שזה לא החבר שלכם שכתב את ההודעה.

 

 

 

אם מקליקים בטעות, לא בהכרח נפגעתם. הוירוס הספציפי הזה התקין תוסף לדפדפנים לאחר שהגולשים אישרו אותו והיה ממוקד על פיירפוקס וכרום, וחטף את הגישה לפייסבוק בשביל לעדכן את עצמו. כלומר, אם מקליקים על הקישור המוזר, והמחשב מבקש מכם לעדכן את יוטיוב, הדפדפן, פלאש או כל דבר אחר, פשוט לא להקליק ולא להתקין, מתוך קישורים כאלה.

 

אם בכל נדבקים?

הקלקתם והתקנתם? קורה. כנראה שנדבקתם אבל המחשב שלכם ככל הנראה לא יושבת או יינזק. אי אפשר כמובן להגן במה אחוז ולאטום את המחשב מכל נזק, אבל אפשר לצמצם אותו. עדכו את הדפדפן שלכם, פשוט על ידי הקלקה על "אודות", או "מידע" בתפריט העזרה. עדכנו את תוכנת האנטיוירוס שלכם, או הרשו לה לעדכן את עצמה אם היא מבקשת לעשות את זה. וירוסים שמגיעים לתפוצה גבוהה במיוחד מגיעים גם לחברות האנטיוירוס, ולפעמים זה עניין של ימים ספורים לפני שיוצא עדכון שיודע להתמודד עם הבעיה.

 

 

צעד חשוב נוסף - החליפו את הסיסמה בפייסבוק. זה טוב בשביל למנוע השתלטות עליו או פריצה, וזה טוב תמיד למקרה שתגיע מתקפה גדולה יותר. חשוב לבחור סיסמה שקשה לפצח. כלומר לא יום הולדת, 12346, או פרט מזהה כלשהו. חשוב מאוד גם לבחור סיסמה שונה לפייסבוק, למייל ולשירותים אחרים. זו אמנם טירחה גדולה לזכור את כל הסיסמאות הללו, אך אם שירות אחד שלכם נפרץ, לפחות תהיו מוגנים בשירותים אחרים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף שגיא
אוי לא! וירוס
צילום: אסף שגיא
מומלצים