שתף קטע נבחר

עיר בירוק: אשדוד

אשדוד

שנת הקמה: 1956

כמות תושבים: כ-138,000 תושבים

 

פעילות ירוקה 

מתי התחילו לעסוק בפעילות סביבתית?

הנושא הסביבתי מנוהל הרבה שנים ע"י איגוד ערים לאיכות הסביבה אך עם בחירתו של ד"ר יחיאל לסרי לראשות העיר, נושא הקיימות ואיכות הסביבה הפך להיות אחד מהדגלים המרכזיים בחזון העיר. ועדת היגוי בראשות מנכ"ל העירייה גיבשה תוכנית רב מערכתית הנוגעת בכל שטחי העיר ובכל שטחי החיים העירוניים והיא מיושמת בשלבים.

 

התוכנית כוללת: חתימה והתחייבות ליישום האמנה עליה חתומים ערי פורום ה-15 (גזי חממה), פעילות לטיפול ולשימור איכות האוויר, איכות המים ואיכות הקרקע. טיפול בשפכים ומניעת זיהום הנחל וחופי הים. טיפול בחומרים מסוכנים וחקיקת חוקי עזר בנושא. הרחקת האתרים לפינוי אשפה ופסולת בנייה משטחי העיר. השמת המיזם הארצי להפרדת פסולת לשני זרמים (העיר הגדולה במיזם). הרחבת פרוייקט המיחזור לכל סוגי החומרים (פלסטיק, זכוכית, עיתונים, קרטונים, בגדים, סוללות ומוצרי חשמל ואלקטרוניקה). קביעת תקנים לבנייה ירוקה. טיפוח סביבתי גם ברובעים הותיקים. עידוד רכיבה על אופניים והוספת מסלולי רכיבה בעיר. מודל ארצי של חינוך לאורח חיים בריא כבר מגני הילדים. פעילות משותפת להורים וילדי גנים בימי שישי (בפארקים ובדנים העירוניים). הכפלת מספר התושבים הפעילים בתוכניות של פעילות גופנית. הצבת מאות מתקני ספורט בכל רחבי העיר. אשדוד נבחרה ע"י משרד התחבורה לשמש עיר מודל לתחבורה ציבורית בת קיימא. הקמת אגף לאיכות הסביבה ורישוי עסקים ובתוכו יחידה לאכיפה סביבתית הפועלת ליישום חוקי העזר וחוקי הסביבה בשטח המוניציפאלי של העיר.

 

מהו החזון הקיימות של העיר?

אשדוד פועלת כאמור בהתאם לחזון ראש העיר לנושאי קיימות ואיכות סביבה תוך שהיא מתאמת את הפעולות והתוכניות בקרב כל היחידות הרלוונטיות, על מנת שיעלו בקנה אחד עם המדיניות העירונית. כך בתחום החינוך וההסברה בגני הילדים ובבתי הספר, בפעילות של הרשות העירונית לספורט, בהסברה ובתהליכי היישום של פרוייקט ההפרדה לשני זרמים. באכיפה סביבתית בעיקר באזורי התעשייה, בתווי הנחל וחופי הים.

 

אשדוד מארחת זו השנה השנייה את כנס ישראל לקיימות, הדן בנושאים ובאתגרים שמזמנת לנו המציאות המודרנית בעולם של שימוש עודף במוצרי צריכה ושימושי אנרגיה מגוונים.

 

במסגרת יישום החזון העירוני חל שינוי בתפישה התפעולית של העירייה ובאמצעות מינהלות הרבעים ניתנת תשומת לב מיוחדת לכל פינה ונקודה בעיר תוך שיתוף מתמיד של הציבור בנטילת אחריות ובמעורבות פעילה על חייו. (אשדוד בנויה מ-17 רבעי מגורים ו-3 אזורי תעשייה, רובע המיוחד ואזורי החוף והמרינה).

 

מהן המטרות הסביבתיות של העיר?

אשדוד פועלת כאמור בהתאם לחזון ובכפוף למדיניות ותוכניות העבודה כפי שגובשו בועדות ההיגוי העירוניות, כאשר לכל אחת מהתוכניות מטרות ויעדים ספציפיים. כל האמור לעיל הם למעשה מטרות שצריכות לעשות את אשדוד יפה, נקייה ואיכותית יותר. באופן כללי ואם נשתמש במטבע לשון שקבע ראש העיר, אשדוד שואפת להיות "שוויץ של ישראל".

 

לצורך כך מתנהל דיאלוג מתמיד ושיתופי פעולה מצויינים עם המשרד להגנת הסביבה, איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה, הפורום הציבורי לאיכות הסביבה באשדוד וגורמים ירוקים ברמה הארצית. שת"פ זה הוא עיקרון מנחה בעבודת העירייה בכלל ובפרט בנושאי סביבה ושמירה על העיר ועל המרחב הציבורי.

 

שיתופי פעולה מתקיימים גם עם משרדי ממשלה, מפעלי תעשייה, חברות עירוניות ותושבים. שיתוף הפעולה עם התושבים מתקיים במסגרת מדיניות עירונית לשיתוף ציבור (כדוגמת "שולחנות עגולים").

 

סקרי שביעות רצון - מעקב תמידי של היחידה לתכנון אסטרטגי לבחינת רמת שביעות הרצון של התושב מהשינויים המתחוללים בסביבתו. התושבים יכולים לבטא את דעתם ו/או להעלות רעיונות במסגרת הסקרים, בדף הפייסבוק, בפנייה למוקד או בכל דרך אחרת שייבחרו לנכון.

 

פירוט על פעילויות קיימות בעיר ובעירייה בתחום הקיימות:

כל המפורט לעיל מתקיים כבר בפועל, חלקם באופן מלא וחלקם באופן חלקי ובהתאם לתהליכי ההטמעה הנגזרים מתוכניות העבודה. ההפרדה לשני זרמים פועלת ב-7 רובעים ובתוך שנתיים תכסה את כל העיר. המיחזור פועל בכל העיר. מודל התחבורה הציבורית נמצא בשלב התחלתי של הכנת התשתיות. בנייה ירוקה מיושם במבנים חדשים הנמצאים בבנייה. אכיפה סביבתית מיושמת בכל אזור התעשייה. אורח חיים בריא פעיל בכל מערכת החינוך ולתוכנית הספורט להגברת הפעילות הגופנית יש כבר נתונים המצביעים על הכפלת כמות התושבים העוסקים בספורט. אופניים חשמליות מיושמות במינהלות הרבעים ובעובדי השטח של אגף הנטיעות.

 

התושבים ותגובתם לפעילות הסביבתית הנעשית בתחומם:

כאמור לעיל, אחת המטרות של העירייה היא שיתוף ציבור ומעורבות פעילה של התושבים. ברוב המינהלות העירוניות קיים פורום של תושבים פעילים המורכב מועדי השכונות, אנשי חינוך מהמוסדות ברובע, ועד הסוחרים, נציגי ציבור, מתנדבים ופעילי שכונות הפועלים בהתאם לועדות שהם בחרו ומקדמים את הנושאים החשובים בעיניהם. לא אחת אנו עדים למבצעים יזומים של תושבים אלה במטרה לשפר את סביבת החיים שלהם, כגון: מבצעי ניקיון, מבצעי צביעה ואפילו מבצעי תלמידים לציורים וקישוט השכונה.

 

  • שעת כדוה"א - ב-22.4 בשעה 20:00 נכבה את האורות לשעה אחת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים