שתף קטע נבחר

עיר בירוק: גדרה

גדרה

שנת הקמה: 1884

 

כמות תושבים: 24,500

 

פעילות ירוקה

הפעילות הסביבתית בעיר החלה בשנת 2001 לערך.

 

מהו חזון העיר?

מושבה כפרית ירוקה וקהילתית הצומחת במתינות תוך שמירה על ניחוח היסטורי ותוך שיפור מתמיד של איכות חיי תושביה.

 

מהו החזון הקיימות של העיר?

עיר ירוקה השומרת על צביונה הכפרי, שומרת על אקלים נקי, מקדמת את נושאי איכות הסביבה ושמה בראש סדרי העדיפויות שלה לפתח אורח חיים בר-קיימא הן במוסדות הרשות ותחומי פעילותה והן בקידום נושאים אלו והטמעתם בקרב התושבים ומערכת החינוך הפורמאלית והבלתי פורמאלית. במסגרת זו פועלת המועצה מזה מספר שנים לצמצום כמויות הפסולת הנשלחת להטמנה וקידום תוכניות המקדמות אורח חיים בר-קיימא.

 

בנוסף, לחסוך, להתייעל ולצמצם במשאבים הטבעיים במגוון התחומיםברשות,מפתחת ושומרת על שטחיה הירוקים הפתוחים, מקדמת את הנושאים הסביבתיים הירוקים בכל התחומים בעיר בשיתוף תושביה בהחלטות על עתידה של העיר, שמירה על ערכי הקהילה, חברה, תרבות, חינוך ואיכות הסביבה תוך הקניית חוסן כלכלי,ושיפור מתמיד של איכות חיי תושביה

 

מהן המטרות הסביבתיות של העיר?
  1. לשמור על החזות הכפרית-ירוקה של העיר
  2. לשמור על אקלים נקי, חיסכון במשאביה הטבעיים תוך כדי התייעלות אנרגטית,
  3. לשמור על שטחיה הירוקים הפתוחים, ולטפח את הגינות הציבוריות בישוב
  4. לקדם את הנושאים הסביבתיים הירוקים על גווניהם השונים והטמעתם בכל התחומים בעיר
  5. צמצום עד כדי מינימום את הפסולת להטמנה ועידוד המיחזורוהפרדת הפסולת בישוב.
  6. שיתוף התושבים בפעילות, בתרומה ובהחלטות בנושאים הסביבתיים ובעתידה של העיר.
  7. פיקוח ואכיפת החוקים והתקנות בנושאים סביבתיים.
  8. ביצוע החלפת כלל הפנסים בישוב לפנסים בטכנולוגיית לד אשר בסיומו יביא לחיסכון משמעותי בהוצאות האנרגטיות של המועצה (לצורך כך נמצאת המועצה בתהליך של פרסום מכרז פומבי).

 

פעילויות קיימות בעיר ובעירייה בתחום הקיימות

  1. המועצה המקומית גדרה מזה שנים רבות מבצעת פעולות מגוונות בתחום ההתייעלות האנרגטית, במסגרת זו המועצה אמצה את תוכנית "תג הסביבה" שעניינה התייעלות בצריכת משאבי אנרגיה במבני המועצה בדגש על צריכת החשמל, פסולת ומים.
  2. התייעלות אנרגטית ופעולות אשר מבצעת המועצה לטובת חיסכון באנרגיה: במוסדות החינוך - במרבית מוסדות החינוך מותקנות מערכות השולטות באופן מערכתי על כלל יחידות מיזוג האוויר המותקנות בבתי הספר, במערכות התאורה מותקנות מערכות שליטה מרכזיות לכיבוי התאורה, כמו כן במספר בתי ספר ישנים הוחלפה מערכת התאורה למערכת תאורה בעלת נצילות אנרגטית גבוהה יותר. בתאורת רחובות - כ-90% מפנסי התאורה המותקנים בישוב מחוברים למערכת בקרה ושליטה מרכזית אשר באמצעותה ניתן לפקח על זמני ופעולת הפנסים בזמן אמת תוך שליטה מדויקת על שעות הפעולה של הפנסים בהתאם לתאורה הטבעית. כמו כן, מחוברת מערכת זו לשעון אסטרונומי המבקר ומאפשר את פעולת מערכת התאורה באופן אופטימלי.
  3. בישוב בוצעו פיילוטים לבחינה של טכנולוגיות חדישות לחיסכון באנרגיה, חלקם בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה. במסגרת פיילוטים אלה יושמו הלכה למעשה, במספר רחובות בישוב טכנולוגיות אלה לצמצום בהתייעלות האנרגטית. לאחרונה ביצעה המועצה פיילוט נוסף לשיפור ההתייעלות האנרגטית בעזרת פנסים בטכנולוגיית לד, בסיום פיילוט זה הוחלט ליישם ולהתקין פנסים בשכונה חדשה המוקמת בישוב.
  4. במסגרת פעילותה של המועצה בנושא המיחזור, הרחיבה המועצה את כלל נקודות המיחזור והגדילה את מספר מתקני המיחזור בישוב תוך כדי הגברת הנגישות לכלל התושבים, ולהגביר את המודעות לכך בקרב התושבים. במטרה לעודד ולהגדיל את נפח המיחזור בישוב והקטנת הפסולת להטמנה.
  5. הצבת מיתקני מיחזור של פלסטיק נייר בכל מוסדות החינוך והציבור בישוב בבתי הספר וגני ילדים בישוב על מנת ליצור מודעות והטמעת המיחזור במסגרת החינוכית.
  6. הרשות הגישה קול קורא להפרדה לשני זרמים, אשר יאפשר לה להיכנס לתהליך של הפרדת פסולת לשני זרמים, וכחלק מכך נמצאת בתהליך יישום חוק האריזות, המועצה החליטה ליישם את התוכנית המפורטת ולהפריד את האריזות כזרם שלישי בכל רחבי המועצה.
  7. המועצה בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה סיבסדה מכירת קומפוסטרים לתושבים להפרדת הפסולת אורגנית והפיכתה לדשן לגינות הפרטיות, ולצמצום הפסולת להטמנה.
  8. במסגרת הגברת המיחזור והפרדת פסולת בוצעו אירועים וערבי שיא, פרסום במקומונים, פליירים וערבי הסברה בנושא ביניהם הקרנת הסרט "אומנות בזבל".
  9. המועצה מפעילה ומשתמשת במערכת השקיה ממוחשבת בשטחים הירוקים אשר מגננת המועצה, השולטת על זמני וכמות המים להשקיה, מתריעה על דליפות מים וזאת בכדי ליצור חיסכון והתייעלות בתחום.
  10. מועצת גדרה קיימה השתלמות לעובדיה תחת הכותרת "מועצה ללא נייר ומשבר הפסולת" בהשתלמות השתתפו כל עובדי המועצה. ההשתלמות התמקדה בצימצום כמות הנייר הנצרכת ברשות, המנעות מהדפסות מיותרות, הגברת השימוש במחשב, איחסון מסמכים במחשב ועידוד ההתמקצעות ביישומי המחשב.
  11. במסגרת בית חולים ירוק נערך יום איכות הסביבה העולמי בבית חולים הרצפלד על מנת לעודד ולהגביר את המודעות בנושא בבית החולים.

 

קיים שיתוף פעולה רב ומגוון בנושא עם הגופים הבאים:

  1. איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-יבנה.
  2. המשרד להגנת הסביבה בפרויקטים שונים בעיר.
  3. תושבי העיר (בוועדות היגוי בנושאים סביבתיים, חברתיים וחינוכיים, מכירת קומפוסטרים מסובסדים לתושבים בכדי לעודד הפרדת פסולת אורגנית וצמצום נפח הפסולת להטמנה, במעורבות ותרומה באירועים סביבתיים).
  4. מוסדות החינוך בנושאים שונים (התייעלות אנרגטית, מיחזור, הפרדת פסולת).

 

מידת עירוב התושבים ותגובתם לפעילות הסביבתית הנעשית בתחומם

קיים שיתוף פעולה סביבתי עם תושבי העיר בנושאים שונים ומגוונים, אשר שמחים לשתף פעולה, ומפנים לכך את מרצם וזמנם הן בתחום החינוכי והישובי:

  1. פרויקט חיסכון באנרגיה בבי"ס רעות בישוב בו מבוצעות פעולות לחיסכון באנרגיה במגרש הספורט בשיתוף ההנהגה הבית סיפרית והורים מתנדבים.
  2. תושבים משתתפים ותורמים מזמנם וממרצם באירועים סביבתיים, בועדות היגוי למינהן בישוב בנושאי קיימות ואיכות הסביבה, (לדוגמא: לאופן בו תתבצע הפרדת הפסולת בישוב וכו').
  3. מתקיימים בישוב הרצאות, ערבי הסברה, אירועים ופעילות בנושא קיימות למיניהם כמו מיחזור, הפרדת פסולת בהם יש עירוב תושבים ונכונות להמשיך לפעול בנושא.

 

שעת כדור הארץ - ב-22.4 כולנו מכבים את האור למשך שעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים