שתף קטע נבחר

פטמות סדוקות: איך מונעים וכיצד מטפלים?

נשים רבות מפסיקות להניק בשלב מוקדם בשל פטמות סדוקות, הגורמות פעמים רבות לכאב בלתי נסבל. אך מדובר בבעיה שלעתים קרובות ניתנת לפתרון פשוט למדי. כל הפתרונות שיסייעו לך להמשיך להניק - בלי כאבים

את יודעת כמה חשוב להניק. קראת, שמעת, ראית. יש אינספור מחקרים שמוכיחים בצורה חד משמעית שהנקה היא הדרך הבריאה והטובה ביותר להזין את תינוקך. אף תחליף, מתוחכם ככל שיהיה, לא יכול להחליף את הטבע. בדיוק כמו שאבקת פירה לעולם לא תהיה שוות ערך לתפוח אדמה טרי ולוהט שהרגע נמעך ואבקת ביצים (יש דבר כזה. בחיי!) לא תהפוך לביצת עין טעימה, כך אבקות לא יהיו שוות לחלב אם.

 

עוד חדשות ועדכונים בפייסבוק של ynet

 

הנקה היא לא רק האופציה הבריאה ביותר עבורך ועבור תינוקך, המחברת ביותר ביניכם, הזולה ביותר והזמינה ביותר. הנקה יכולה וצריכה להיות גם כיפית, או לפחות נעימה.

לצערנו לא תמיד זה כך והרבה נשים מתייאשות ומוותרות על ההנקה בגלל קשיים שונים. אחד מהבולטים בהם הוא יובש בפטמות ופטמות סדוקות. הבשורה הטובה היא שאין שום סיבה להתייאש ולהפסיק להניק. צריך לדעת מה לעשות ולקחת בחשבון שעם קצת סבלנות - כמעט לכל בעיה יש פתרון.

 

כבר ביקרת בערוץ הריון ולידה שלנו?

 

עוד על הנקה:

הנקה: איזו משאבת חלב אם הכי טובה ונוחה

איך יודעים שהתינוק ינק מספיק? עובדות על הנקה

מדריך וידאו: לעבור בקלות את ההנקה הראשונה

 

בלוטות מונטגומרי, שנמצאות מסביב לפטמה, מפרישות חומר שומני שמגן עליה מפני התייבשות וסדקים. ובכל זאת, יובש בפטמות היא תופעה רווחת מאוד. נשים רבות סובלות מיובש בפטמות כבר במהלך ההיריון, אחרות נתקלות בכך לראשונה לאחר הלידה ויש כמובן נשים שלא סובלות מיובש כלל. את היובש עצמו עשוי ללוות גרד, קילוף עור ותחושת אי נוחות. אז ה עושים? הנה כמה עצות שיקלו.

 

1. לא לסבן

במידה ואת מרגישה יובש בפטמות, ההמלצה הראשונה היא לא לסבן את הפטמות. אם עד עכשיו נהגת להקפיד

על קרצוף בכל מקלחת, כנראה שהגיע הזמן להפסיק. אפשר כמובן לסבן את שאר הגוף ושאריות סבון ושמפו שיגעו בפטמה לא יסבו נזק.

 

2. לחות

במקביל לכך שאנחנו נזהרות שלא לייבש את הפטמה, מומלץ למרוח משחה מתאימה לפטמות, שתוסיף לחות. משחות לפטמות נמכרות בבתי המרקחת ורשתות הפארם ולא דורשות מרשם. חשוב שהמשחה תהיה ייעודית לפטמות ושתהיה מבוססת על לנולין טהור 100% טבעי. המשחות בטוחות לשימוש בהריון וגם בהנקה ובהחלט עשויות להקל על היובש ולהעניק לך תחושה נעימה יותר.

 

3. החלפת רפידת ההנקה

הקפידי להחליף רפידות הנקה בתדירות גבוהה.

 

4. היובש לא עובר? פני לרופא

אם הזמן חולף, היעדר הסבון ומריחת המשחה לא עוזרים והפטמות מציקות - פני לרופא עור לבדוק האם יש בעיה שצריך שמצריכה טיפול רפואי. לעתים חיידקים עלולים לחדור לאזור ולהוביל לזיהום.

 

5. בדקי: האם התינוק תופס נכון?

פטמות סדוקות, כאלה שממש כואבות ולפעמים גם מדממות, כבר דורשות התייחסות נוספת. לרוב הבעיה היא בתפיסה של התינוק את השד. יניקה היא פעולה טבעית, בכך אין ספק, ולכן לרבות מאתנו נדמה שהיא גם מאוד אינטואיטיבית ואוטומטית. לפעמים זה באמת ככה, אבל לפעמים לא. פעם, באוהל האדום, נשים היו נחשפות לתינוקות יונקים מגיל צעיר וכשהגיע תורן להניק, אם משהו לא הסתדר, תמיד היתה מי שתסביר להן איפה הטעות. בעולם המודרני, מרבית הנשים לא ראו תינוק בן יומו יונק לפני שילדו את תינוקן הראשון והאינטואיטיבי הוא לא תמיד מדוייק.

 

במרבית המקרים הבעיה נובעת מתפיסה לא נכונה של התינוק את הפטמה או תנוחה לא נכונה שמביאה לתפיסה לא נכונה. אז מה עושים?

 

שימי לב שהתינוק פותח פה גדול ומכניס לפיו לא רק את הפטמה, אלא גם את העטרה, בחלקה או במלואה, תלוי בגודל העטרה.

 

נסי לשים לב למציצות של הפטמה ולבליעה של החלב. כשתינוק מוצץ רק את הפטמה זה גם כואב לך וגם לא אפקטיבי עבורו.

 

שימי לב איך את מוציאה את הפטמה מפה התינוק, במקרה בו הוא לא מתנתק לבד. חילוץ הפטמה מהוואקום, כמו חילוץ פקק שעם, מכאיב מאוד. במקום למשוך את הפטמה, הכניסי זרת לצד הפה של התינוק, שחררי את הוואקום, ואז תוכלי להוציא את הפטמה בקלות ובלי כאב.

 

יש יותר מתנוחה אחת להנקה. לכל אמא ותינוק יש את התנוחה שהכי מתאימה וטובה להם באותו שלב. גודל התינוק, גודל השד, זווית שתהיה לך נוחה - כל אלא משפיעים על ההחלטה באיזו תנוחה להניק. את יכולה לבדוק תנוחות מומלצות שונות ויכולה להיעזר ביועצת הנקה שתמליץ לך התנוחה האופטימלית בהתאם לצרכים שלכם. יועצת ההנקה גם תבדוק את תפיסת השד ותוכל להציע פתרונות לבעיה.

 

אם כואבות לך הפטמות, את בטח מנסה לדחות את ההנקות ולכן העצה הבאה מנוגדת לאינסטינקט, אבל יש בה הרבה הגיון והיא מאוד חשובה: השתדלי להקפיד על הנקות תכופות. אל תגיעי למצב בו התינוק הרעב מתנפל על השד, אז יהיה לך קשה יותר להקפיד על תפיסה טובה והתינוק הרעב מאוד ינסה למצוץ חזק כפי יכולתו.

 

התחילי את ההנקה בצד הפחות כואב באותו הרגע, כך ההנקה הנלהבת יותר תהיה מהצד הפחות כואב.

לפטמה היותר כואבת התינוק יגיע כשהוא כבר הרבה פחות רעב וינק באופן רגוע יותר. כמובן שעדיין חשוב להקפיד על איזון בין הצדדים.

 

6. אוורור

אווררי את הפטמות. אם יש אפשרות, לכי על אוורור מוחלט, בלי חזייה או חולצה. לחלב האם יש סגולות רבות ובין היתר הוא יכול לעזור לפצעים להחלים. מרחי מעט מהחלב על הפטמות ותני להן להתייבש באוויר.

 

והכי חשוב, זכרי: יובש ופטמות סדוקות, כמו מרבית בעיות ההנקה האחרות, הם מצבים שניתן לטפל בהם. המשיכי להניק, טפלי בבעיה ותזכי לעוד שעות רבות של הנקה נעימה ומתגמלת.

 

הכותבת היא דולה, מדריכת הכנה ללידה ויועצת למותג La-M מבית "כצט"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sutterstock
הנקה. לא אמורה להכאיב
צילום: sutterstock
מומלצים