שתף קטע נבחר

איך מכינים את הגינה לקיץ? מדריך

אילו צמחים כדאי לשתול לקראת העונה החמה, כמה צריך להשקות ומתי, איך מונעים היווצרות קרחות יבשות בדשא וכיצד מדבירים מזיקים? כל התשובות

הקיץ הישראלי יכול להיות אכזרי במיוחד: אחוזי לחות גבוהים, טמפרטורות מרקיעות שחקים ואוויר מהביל מלווים אותנו במשך יותר מדי חודשים בשנה. לבעלי הגינות, השילוב של עונת הקיץ הקטלנית יחד עם המחסור המתמיד במים במדינה, הופך את הקיץ לעונה מאתגרת במיוחד.

 

 

בכתבה זו ננסה להבין איך עוזרים לגינה לשרוד את הקיץ בשלום, מצליחים ליהנות מצמחים שילבלבו ויפרחו גם ביולי-אוגוסט, וכל זה מבלי לתרום להורדת מפלס הכנרת.

 

מה לשתול לקראת הקיץ?

הצמח המושלם לקיץ הוא צמח עמיד וחזק, שלא צריך הרבה מים ויכול לעמוד בתנאי החום הישראליים. אם ברצונכם לשתול שיחים, עונת האביב היא הזמן הנכון, על מנת שיקלטו בקרקע במהלך הקיץ.

 

אשר לפרחים, בקיץ לרוב שותלים פרחים עונתיים, כשבתוכם יש כאלו חסכניים במים. לעתים, תכנון נכון של הגינה לקראת הקיץ בעזרתו של גנן מקצועי, עשוי להפוך את הגינה שלכם ממדבר צחיח לגן עדן פורח. הנה כמה סוגי צמחים ופרחים שגם לא יהיו צמאים כל הזמן, וגם יכניסו הרבה צבע לגינה:

 

חמניה: מכניסה צבע לגינה, מקשטת את הגינה ומחזיקה מעמד בצורה מעוררת כבוד.

 

חמניות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חמניות(צילום: רויטרס)

 

צמחי תבלין: הקיץ הוא הזמן הטוב ביותר לגידול צמחי תבלין, משום שבחודשים אלו הטעם של והריח של התבלינים יהיה עשיר יותר. אם מגדלים צמחי תבלין בגינה ולא באדנית בבית, אפשר להשקות אותם בתדירות מעט נמוכה יותר, והשמש עושה להם רק טוב.

 

הבונוס הברור של צמחי תבלין הוא היכולת לקטוף לכם עלי נענע טריה לתה, או זעתר רענן לסלט, יחד עם הניחוח המשכר של הצמחים שילווה את המבקרים בגינה.

 

פיטנה ריחנית: הפרחים של הפיטנה פורחים בקיץ, והם ריחניים ומרשימים לכל הדעות. התחזוקה של העץ מתאימה בול לקיץ הישראלי - הרבה שמש ומעט השקייה.

 

פלקטרנתוס: לצמח זה תכונה שתועיל ליושבים רבים בגינות הישראליות - הוא מפיץ שמן ציטרנלה, שהוא למעשה חומר דוחה יתושים. לכן, לרגישים לעקיצות כדאי לשבת בצמוד אליו ולהתחמק מהיתושות צמאות הדם. הבונוס הוא המראה הנאה של הצמח.

 

לגרסטרמיה: אחד העצים הפופולריים ביותר בקיץ הישראלי. את עץ הלגרסטמיה כדאי לשתול בגינות קטנות, יש לו פריחה ארוכה יחסית במגוון צבעים, וחשוב מכל: הוא חסכן במים. הלגרסטרימה יהווה תוספת דקורטיבית ומרשימה לגינה, יחד עם חסכוניות במשאבים.

 

צמחי תבלין משלכם (צילום: דלית שחם) (צילום: דלית שחם)
צמחי תבלין משלכם(צילום: דלית שחם)

 

שי שביט מ"גינות שביט" הפועל בגוש דן והמרכז, מוסיף גם כי בנוסף לבחירת הצמח והפרח הנכונים, חשוב מאוד לבחור את המיקום של הצמח בגינה. "בחלק מהמיקומים בגינה שלכם יש צל מלא, בחלק אחר יש חצי צל, ובחלק שמש מלאה (8-4 שעות של שמש ביום). במשך כל השנה, כדאי להקפיד להתאים את הצמח לכמות השמש, אחרת אנחנו עלולים לחוות מהר מאוד צמחים נבולים ויבשים".

 

עוד כתבות בנושא:

 

להשקות או להשקות, זו השאלה

השקייה היא אחד המרכיבים החשובים ביותר בטיפול בגינה בעונת הקיץ. מצד אחד אנחנו שואפים לחסוך על ההוצאה הכספית על שימוש במים, ומצד שני לשמור על הצמחים על מנת שישרדו איתנו עד לסתיו. מה התשובות לשאלות הבסיסיות של ההשקיה בקיץ?

 

כמה? השקיה בעונת הקיץ היא עניין חמקמק. לדברי שביט, 80% מהבעיות של אנשים שמתחזקים את הגינות שלהם לבד, ללא גנן, הן השקיית יתר או חוסר השקייה.

 

טיפ חשוב: אל תחשבו שהקיץ הוא סיבה להשקות יותר. שביט ממליץ להקפיד על ההוראות ההשקייה הרגילות - אם אמרו לכם להשקות כל יומיים, אל תעברו להשקייה יומית, רק מתוך מחשבה שאתם עוזרים לצמח לא להתייבש בקיץ. בסופו של דבר הוא יספוג יותר מדי מים וימות.

 

מתי? הזמן הטוב ביותר להשקייה הוא לפנות בוקר, לפני שמזג האוויר מתחמם. המים שהצמח יאגור יעזרו לו להתמודד עם השמש הקופחת במהלך היום. בנוסף, עדיף להשקות את הצמחים במנות מים גדולות יחסי ובמרווחי זמן גדולים בין השקייה להשקייה, כדי שהצמחים יתפתחו להיות עמידים יותר.

 

איך חוסכים? אם אחד הצמחים בגינה זקוק למים, אין צורך להשקות את כל הגן. הקפידו להשקות באופן ספציפי רק את הצמחים הצמאים. אם משולבים בגינה צמחים בודדים, אפשר לספק להם מים בעזרת משפך, כדי לא לפתוח את כל מערכת ההשקיה. תחזוקה טובה של מערכת ההשקיה - תיקון נזילות, החלפת טפטפות וניקוי מסננים - תשפר את היעילות של המערכת, תחסוך במים ובהוצאות.

 

טיפ חשוב: אחת האופציות להימנע מהוצאות כבדות על מים, היא לשלב מערכת שעושה שימוש במי גשמים או במים "אפורים" (מים ממוחזרים) לאחר שימוש ביתי.

 

רוצים שגם הדשא שלכם יהיה ירוק יותר?

הדשא הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר בחצרות שלנו, ואין כמו שטח קרקע חום שהיה בעבר מדשאה מוריקה, כדי להרוס את המראה של כל הגינה.

 

הדשא של השכן לא חייב להיות ירוק יותר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדשא של השכן לא חייב להיות ירוק יותר(צילום: AFP)

 

בחודשי הקיץ, הדרישות העיקריות של הדשא הן השקיה והגנה מפני מחלות ומזיקים שנוטים לשגשג בעונה החמה. שביט ממליץ לקיץ על דשא מסוג "דרדן", הנחשב לדשא עמיד וחזק, במחיר נוח יחסית. 

 

בעת כיסוח הדשא, חשוב להוריד רק את השליש או הרבע העליון של הצמחים, ולכסח אחת לשבוע, כשהדשא יבש. כמות המים הנדרשת להשקייה בקיץ הישראלי היא 3 מטרים מעוקבים על כל 100 מ"ר דשא, בתדירות של כל 4-3 ימים בערך, עדיף לפנות בוקר.

 

לדשא גם מזיקים רבים, איתם ניתן להתמודד:

 

זבליות: אוכלות את שורשיו ודורשות ריסוס מיוחד והשקיה אינטנסיבית לאחריו.

 

זחלי העש: מזיקים אופייניים לקיץ, שיכולים לכלות מדשאה שלמה תוך כמה ימים. לפתרון נגד הזחלים קוראים "מקסגארד", אותו מפזרים פעם בחודשיים במהלך הקיץ, וכך מגנים על הדשא מפגיעתם של הזחלים.

 

פטריות: הלחות הרבה שמביא איתה הקיץ עשויה להוביל למתקפת פטריות על הדשא, במיוחד אם הוא במצב לא טוב מלכתחילה. את מחלות החידלון והקימחון, הנובעות מפטריות, ניתן להדביר באמצעות ריסוס בחומר בשם "פוליקור".

 

עשבים: את העשבים השוטים צריך לתקוף כבר עכשיו, בעונת האביב, לפני שהם נובטים, באמצעות ריסוס מונע נביטה. אם הגעתם לקיץ ועדיין לא טיפלתם בעשבים, מדובר במקרה אבוד למדי - הם כבר הספיקו לפזר את זרעיהם ולא תוכלו להיפטר מהם לחלוטין לפחות עד סוף הקיץ.

את המזיקים של הדשא מומלץ להדביר באמצעות בעל מקצוע, שיבצע את העבודה בצורה המדויקת והיעילה ביותר, עם בחירת החומרים הנכונה.

 

טיפ חשוב: בזמן עבודתו של הגנן בגינה, שביט ממליץ לדרוש ממנו לבדוק את שטחי "חפיפת המים", כלומר שטח שמושקה על ידי שתי ממטרות לפחות. הסיבות להיווצרות חפיפה הן מגוונות - ילד שהזיזן בעת משחק, עובד שעבד על המדשאה ולא שם לב שהוא גורר ממטרה או הגנן עצמו שהזיז ממטרה ולא החזיר. חפיפת מים יכולה לגרום מחד לחורים יבשים במדשאה, ומאידך להשקיית יתר של חלקים אחרים.

 

מזיקים לעת קיץ: איך מדבירים מזיקים בגינה?

המזיקים פוגעים בגינה בכל השנה, אך בקיץ הם משגשגים במיוחד. לכן, כדאי להתייחס ברצינות למשימת ההרחקה שלהם. קיימות מגוון דרכים טבעיות וירוקות להרחקת המזיקים, כמו שתילת צמחי תבלין (צעד שכבר עשינו כחלק מבחירת הצמחים לקיץ), טפטוף מנטה להרחקת חולדות, שימוש בקוטלי חרקים טבעיים על בסיס שום, ועוד.

 

גם חברת הדברה היא אפשרות יעילה להרחקת המזיקים, לפחות לזמן מה.

 

אם הגינה שלכם כוללת עצי פרי, כדי שתוכלו להנות מפירותיהם בקיץ, מומלץ לשקול התקנה של מלכודות "סרה טראפ", שמטרתן מניעת ריקבון ונזק לפירות הנוצרים בעקבות זבוב הפירות הים תיכוני. את המלכודות האלו יש לתלות לפחות חודש וחצי לפני הבשלת הפירות, כך שהזמן הנכון הוא לקראת הקיץ, ולא בעיצומו. צביקה קינדלר מחברת שמד צבעון הדברת מזיקים, מזהיר כי הבעיה היחידה עם המלכודות היא שיש להן ריח לא נעים, ולכן אם אתם נוהגים לשבת בגינה מתחת לעץ, יכול להיות שעדיף למצוא פיתרון אחר.

 

מחירון גינון מומלץ באתר "המקצוענים" 


גינון

גינון
סוג העבודה מחיר מומלץ, בשקלים
משאבת השקיה ודישון 4,500-3,500

 

התקנת השקיה אוטומטית בסיסית לחצי דונם (4 ברזים) 3,000-2,000
אחזקת גינה (2 טיפולים בחודש, חצי דונם) 500-400
זריעת דשא 40-30 למ"ר

רוצים לדעת עוד? היכנסו למחירון הגינון המלא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים זיו
אילוסטרציה
צילום: חיים זיו
מומלצים