שתף קטע נבחר

נתוני הבושה: ישראל מובילה בעוני הילדים במערב

שיעור העוני בישראל הוא הגבוה במדינות המפותחות (OECD) - כך עולה מדו"ח חדש שפורסם היום. אחד מכל שלושה ילדים ישראלים חי בעוני ואחד מכל חמישה ישראלים עני. אפילו מכסיקו וטורקיה במצב טוב יותר. בארגונים החברתיים מגיבים: "תקציב הגזירות ידרדר עוד רבבות משפחות לחיי מצוקה"

אחד מכל חמישה ישראלים הוא עני ואחד מכל שלושה ילדים ישראלים חי בעוני. ישראל מתייצבת היום (ד') במקום הראשון והמביש במדד העוני בקרב המדינות המפותחות (OECD). כך עולה מדו"ח חדש שפרסם הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי המאגד 34 מדינות. כותבי הדו"ח מציינים שב-1995 עמד שיעור העוני בישראל על 13.8%. מסקנתם היא שגם בגידול שיעור העוני ניצבת ישראל בצמרת המדינות המפותחות.

 

בדו"ח הקודם שנערך לפני כשנה הייתה ישראל השנייה בטבלה המפוקפקת ומכסיקו הקדימה אותה. הדו"ח החדש ממקם את ישראל במקום הראשון עם שיעור עוני של 20.9% לעומת 20.4% במכסיקו ו-19% בטורקיה. שיעור העוני מוגדר על-ידי הארגון כשיעור מקבלי משכורות הקטנות ממחצית ההכנסה החציונית במדינה. על-פי הדו"ח, עלייה משמעותית בשיעורי העוני נרשמה גם בטורקיה, יפן, אוסטרליה, ניו זילנד, שבדיה וגרמניה.

 

לקריאת הדו"ח המלא בקובץ PDF - לחצו כאן

עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

כאמור, יותר משליש מהילדים בישראל עניים, וישראל מובילה בשיעור העוני בקרב ילדים מבין חברות הארגון. הדו"ח החדש מלמד כי בין השנים 2007 ל-2010, צמח העוני בקרב ילדים בישראל עד גיל 17 ב-2%. זו העלייה הרביעית בגובהה בקרב מדינות ה-OECD. בקרב צעירים בני 25-18 הוא גדל בשיעור של קרוב ל-2%. מנגד, בקרב בני 65 ומעלה ירד שיעור העוני ב-1%.

 

 

נתניהו ושטייניץ בישיבת הממשלה שדנה בתקציב (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נתניהו ושטייניץ בישיבת הממשלה שדנה בתקציב(צילום: נועם מושקוביץ)

שר האוצר לפיד בישיבת הממשלה שדנה בתקציב (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
שר האוצר לפיד בישיבת הממשלה שדנה בתקציב(צילום: נועם מושקוביץ)

 

ישראל היא החמישית בשיעור האי-שוויון בהכנסות מבין חברות הארגון. רק צ'ילה, מכסיקו, טורקיה וארצות הברית מקדימות אותה. מהעבר השני, המדינות השוויוניות ביותר בהכנסות הן איסלנד, סלובניה, נורבגיה ודנמרק.

  

דו"ח ה-OECD מצביע על כך שהאי-שוויון בקרב חברות הארגון הגיע לשיא חדש כתוצאה מהמשבר הכלכלי העולמי. על-פי הדו"ח, האי-שוויון העולמי גדל בשלוש השנים הראשונות למשבר (2010-2008) בשיעור חד יותר מאשר ב-12 השנים שקדמו להן (1995 עד 2007). בשנים הללו נרשמו ברוב המדינות החברות בארגון ירידה בהכנסות ועלייה באי-שוויון. "המשבר הכלכלי העולמי החריף בצורה ניכרת את פערי ההכנסות בקרב התושבים של הכלכלות המובילות בעולם, וכתוצאה מכך גדל הסיכון שהחלשים ייפגעו בצורה קשה יותר", נכתב בדו"ח.

  

ירידה חדה בהכנסת העניים

העשירונים התחתונים במדינות המפותחות סבלו מירידה חדה יותר בהכנסות מאשר בעלי ההכנסות הגבוהות. ברוב המדינות, אומרים מחברי הדו"ח, נרשמה ירידה בהכנסות של העשירון התחתון בין השנים 2007 ל-2010, וכמעט בכל המקרים היא הייתה חדה יותר מאשר בעשירון העליון. בארגון מזהירים מהמשך ההשלכות הקשות של מדיניות הצנע. ככל שיימשך המשבר העולמי שיחייב מדיניות של משמעת תקציבית וקיצוצים בתקציבי רווחה, "קיים סיכון גובר שהאוכלוסיות החלשות ביותר בחברה ייפגעו קשה יותר כתוצאה מהשלכות המשבר המתעצם".

 

עם פרסום הנתונים אמר מזכ"ל הארגון אנחל גוריה כי "ממצאים מדאיגים אלה מדגישים את הצורך בהגנה על האוכלוסיות הפגיעות ביותר בחברה, במיוחד כאשר ממשלות נדרשות להמשיך את המשימה של שמירה על הוצאה ציבורית מבוקרת".

 

  

אזהרות הארגון מפני קיצוץ תקציבי הרווחה מתווספות לביקורת על הקיצוץ בקצבאות הילדים. בשיחה עם ynet בשבוע שעבר העריך מנכ"ל הביטוח הלאומי שלמה מור יוסף כי הקיצוץ בקצבאות יכניס עוד כ-40 אלף ממשפחות למעגל העוני. "כבר היום המשפחות שנמצאות מתחת לקו העוני שורדות בקושי. עם הקיצוצים המתוכננים - קצבאות הילדים, העלאת המע"מ וביטול שירותי רווחה נוספים כמו טיפולי שיניים וסבסוד מעונות - המשפחות הללו לא ישרדו", הזהיר מור יוסף.

 

ממצאי הדו"ח גוררים כבר עתה תגובות נזעמות של ארגונים חברתיים. "ישראל כובשת שוב את המקום הראשון המפוקפק בשיעורי העוני בעולם המערבי, וזאת עוד בטרם יישום תקציב הגזירות, שידרדר עוד עשרות אלפי משפחות לחיי מצוקה ומציאות הישרדותית בלתי אפשרית", אמר עו"ד ערן וינטרוב, מנכ"ל עמותת "לתת". הוא קרא לממשלה החדשה לגבש באופן מיידי תוכנית חירום לאומית לטיפול בעוני, להציב יעד שנתי לצמצום העוני ולממש את התחייבות שר האוצר להקצות 200 מיליון שקלים לטיפול באי-ביטחון תזונתי.

 

"העוני הוא לא אחת הגזירות, אלא תוצאה של מדיניות ממשלתית וסדר עדיפות לאומית שגוי", אמר וינטרוב. לדבריו, גיבוש תוכנית ממשלתית חוצה משרדי ממשלה והצבת הטיפול בעוני כיעד מרכזי של הממשלה, "יאפשרו להגיע תוך עשור לממוצע שיעורי העוני ב-OECD ולעצור את התפרקות והתחלקות החברה הישראלית למעמד של עשירים ומעמד של חסרי כול".

 

ויקי ואנונו, פעילה חברתית בארגון "המעברה", אומרת שהדו"ח "מלמד שכל מה שהזהרנו מפניו מתגשם במציאות הלכה למעשה. הקיצוצים בתקציבים לשכבות המוחלשות שבאו לידי ביטוי במדיניות הממשלה ב-2003 ובהצעת התקציב הנוכחית משקפים מדיניות חזירית שאלו תוצאותיה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בן קלמר
ילדים נזקקים. ארכיון
צילום: בן קלמר
מומלצים