שתף קטע נבחר

יש בחיפה חתיכה

בקרוב ייפתח איצטדיון סמי עופר, מתקן ברמה אירופית שכבר נוצץ וקורץ אל הנוסעים בכביש החוף. נדב יעקבי היה שם ומדווח: צעד גדול לספורט החיפאי, צעד לא הכי קטן לקמפיין הבחירות של יונה יהב

זרזיפי גשם וקור חודר עצמות. זה מזג האוויר שקיבל את פני בחיפה. אפשר היה לשכוח לרגע שכבר סוף אפריל ואנחנו בישראל, אבל במחשבה שנייה, מזג האוויר הלם את המעמד. עמדתי בפתח האיצטדיון החדש, שעל פי הרושם הראשוני וההבטחות נראה אירופה. גשם וטיפה קור גורמים למחשבות לנדוד ללונדון, אל האווירה המתאימה, כאילו למפלצת הבטון שעומדת מולי קוראים איצטדיון האמירויות.

 


 

מגפת איצטדיונים חדשים תקפה אותנו לאחרונה, בואכה אירוח היורו לצעירות בקיץ. אבל להשוות בין מה שקורה בזמן האחרון בחיפה לאיצטדיונים החדשים בפתח תקווה ובנתניה זה כמעט מגוחך. כשאתה מגיע ל"מושבה", אתה מרגיש כאילו באמת הגעת למושבה. האורות הכחולים שמקדמים את פניך לקראת האיצטדיון בנתניה אכן מרשימים מרחוק, אבל דרך הייסורים שמחכה לך עד הרגע שבו אתה שולף את המפתח מהסוויץ' משכיחה את העובדה שהגעת ליהנות ממשחק כדורגל.

 

"אתם לא חייבים ללכת על זה, יש כאלה שמעדיפים חופה מסורתית" (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
"אתם לא חייבים ללכת על זה, יש כאלה שמעדיפים חופה מסורתית"(צילום: אילן ספירא)

 

האיצטדיון בחיפה לא באותה ליגה, ולא צריך להיות ארכיטקט כדי להבין את זה. מספיק לבוא ולראות מקרוב. באמת אירופה.

 

15 מיליון גג

תאריך מדויק לגזירת הסרט עדיין אין, וזה הגיוני. קשה לצפות את כל התרחישים וההתפתחויות בפרויקט מסדר גודל כזה. לדוגמה, העבודה עם החברה הטורקית שייצרה את הגג המפואר עמדה בסימן שאלה לאור הכרזות החרם על ישראל. לך תצפה דבר כזה. כשהחלו העבודות בספטמבר 2010 התחייבה עיריית חיפה להשלים את הפרויקט ברבע הראשון של 2013.


אחר כך דיברו על פתיחת עונת 4־2013, והצפי נכון להיום, אומר מנכ"ל החברה הכלכלית של העירייה גל פלג, עומד על איפשהו במהלך עונת המשחקים הבאה. זה אומר שמכבי והפועל חיפה יתחילו את העונה הבאה בקריית אליעזר המקשיש, ורק אחרי כמה חודשים יעברו לאיצטדיון סמי עופר. אם תשאלו אותי, לא בטוח שיעמדו גם ביעד הזה. וסמי עופר? נגיע אליו.

 

כחצי מיליארד שקל, ככה עולה להעמיד איצטדיון בסדר הגודל הזה. אנחנו מדברים על אחד ממבני הציבור היקרים בישראל. אבל מה שמעניין באמת זה הרצון לבנות כאן איצטדיון כדורגל כפי שבונים היום בכל העולם - מתחם שיארח לא רק משחקים אלא גם אירועים בינלאומיים ומופעים שלא יגרמו לנו להתבייש בכך שנולדנו במדינה הזאת.

 

הרעיון המנחה הוא שהמתחם לא יהיה שומם בימים שאין כדורגל; התפיסה המודרנית גורסת שאיצטדיון הוא החלק המרכזי בקומפלקס שכולל חנויות, מסעדות, בתי קולנוע ואולמות שפועלים בכל ימות השנה ולא רק בשבת. בהתאמה, קומפלקס האיצטדיון כולל כ-20 אלף מ"ר המיועדים למסחר. חצי מהשטח הזה יוקדש למתחם בתי הקולנוע שעליו נאבקות בימים אלה קבוצות סינמה סיטי ויס פלאנט. עד שכל זה יקרה יעברו עוד שנתיים-שלוש, אבל החיפאים יוכלו בינתיים לתרגל נסיעה דרומה כדי לראות כדורגל.

 

"ידעתי שמשהו חשוד כשאף אחד לא התקשר לאשר הגעה" (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
"ידעתי שמשהו חשוד כשאף אחד לא התקשר לאשר הגעה"(צילום: אילן ספירא)

 

כבר כמה חודשים שבכל נסיעה דרך כביש החוף אפשר לראות את התקדמות בניית המונומנט במבואות הדרומיים של חיפה. בשבועות האחרונים כבר אי אפשר להתעלם ממנו, אחרי שחלקיו החיצוניים צופו בריבועים מוזהבים. העניין עם הזהב - סיפור של 15 מיליון שקל - הוא השיגעון הפרטי של יונה יהב, ראש העירייה. ברור, זאת שנת בחירות וכולנו יודעים איך עובד הראש של הפוליטיקאים בתקופה הזאת, אבל נראה לי שיהב היה מגיע לאתר הבנייה כדי לפגוש את נציג בלייזר גם בכל שנה אחרת.

 

הוא באמת גאה בעניין המוזהב הזה. אני חשבתי שההשראה באה מהכיפה המפורסמת של מקדש הבהאים, אבל הוא הבהיר לי מיד שאני לא יודע מהחיים שלי. "פה מגולם הטירוף שלי לאסתטיקה", אמר לי יהב. "זה חלק מרעיון גדול יותר של תיירות ארכיטקטונית. אתה נוטע שכיות חמדה כאלה בפסיפס העירוני ואנשים מכל העולם באים לראות".

 

כן, יש פה מידה מסוימת של מגלומניה. לפחות הוא לא חשב לקרוא לאיצטדיון "יונה יהב", בניגוד לראש עירייה אחר בישראל. מי שזכה לכבוד הוא המיליארדר המנוח סמי עופר. את 75 מיליון השקלים שתרם עבור הזכות הזאת התכוון עופר להעביר תחילה למוזאון תל אביב, אבל הפיינשמקרים מהמרכז מחו על כך שהמוזאון יאבד את שמו לטובת אזכורם של הזוג עופר, והדולרים ברחו על כביש החוף כל הדרך לחיפה.

 

ובכל זאת, גם הפעם נשמעות תלונות על כך שעופר זכה לכבוד למרות שהכסף שלו מכסה פחות מ-20% מעלות בניית האיצטדיון. על כל פנים, שאר הנטל מתחלק כך: 135 מיליון שקל מהטוטו, 50 מיליון ממפעל הפיס, 30 מיליון ממכירת קריית אליעזר הזקן, 86 מיליון ממכירת שטחים מניבים במתחם האיצטדיון. את השאר תעביר העירייה, ויהב מתעקש ש"למשלם המיסים זה לא יעלה כלום".

 

"שוב פעם מוסטפא ננעל בפנים בלי מפתח" (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
"שוב פעם מוסטפא ננעל בפנים בלי מפתח"(צילום: אילן ספירא)

 

אגב משלם המיסים, בחלקו הקדמי של האיצטדיון אמורה להיבנות כיכר עצומה, גדולה מכיכר רבין. אם יהיו הפגנות נגד יהב, כנראה שכאן הן יתקיימו. תקראו לזה סיכון מקצועי.

 

היהלום, הזהב, הכסף והבלי כסף

הזהב מרשים מבחוץ, אבל רק כשנכנסים לתוך מה שיהיה בקרוב או ברחוק איצטדיון פעיל מבינים את מלוא גודל הפרויקט. גם לפני שהמושבים יושבים במקומם, גם כשהמשטח נטול דשא והצבע השולט הוא אפור-בטון, יש צורך במעט מאוד דמיון כדי להבין שדבר כזה באמת עוד לא היה כאן. גג מלא, לדוגמה, שחלק ממנו שקוף.

 

זה אומר שאפשר סוף סוף להגיע לאיצטדיון כדורגל בישראל בינואר ולא להירטב במקרה של גשם. בניגוד לאיצטדיונים החדשים בפתח תקווה ובנתניה, שם נבנו יציעים רק בצד המזרחי ובצד המערבי, בחיפה יוכל הקהל להקיף את המגרש, כלומר 30 אלף מושבים מכל ארבעת הכיוונים. עוד סטנדרט אירופי שבארץ לא שמעו עליו. עכשיו מסיימים לבנות בטדי את היציע הדרומי, שישלים את התמונה גם שם. ככה אמור להיראות כל איצטדיון שמכבד את עצמו.

 

המנכ"ל פלג ואני חובשים קסדות לבנות כמו של אלה מהלגו ויוצאים לסיור שנפתח ביציע המערבי-המרכזי. מכאן אנחנו מקבלים מבט על שאר היציעים, שיאוכלסו ב-25 אלף מושבים. ביציע שבו אנחנו נמצאים כרגע יש רק 5,000 מקומות, בין השאר כי כאן ימוקמו יציעי הכבוד: מועדון הכסף, הזהב, היהלום ו-36 תאי הצפייה שבנויים להכיל עשרה צופים כל אחד.

 

"באיצטדיון של חצי מיליארד שקל חייבים להביא הכל בחשבון", אומר פלג ומספר על מסלול מיוחד שיעבור דרך האיצטדיון ויאפשר פריקה וטעינה של במות, הגברה, תאורה וכל האלמנטים שקשורים להפקות ענק. "את זה למדנו מהסיורים באירופה", הוא מספר. "הייתי אורח של מנהלי האמסטרדם ארנה, למשל. למדנו הרבה מהסיורים האלה". את עניין ההופעות לוקחים בחיפה מאוד ברצינות, ויש כבר דיבורים עם מפיקים על הגעתן של להקות על לארץ. אם חברי U2 יצטלמו על רקע בתי הזיקוק, תזכרו מי הראשון שסיפר לכם.

 

היציע המרכזי יושב מעל שש קומות (יש מעלית, תירגעו). בקומה הראשונה ייבנו ארבעה חדרי הלבשה, בשביל הצגות כפולות למשל, וגם כדי שמכבי חיפה והפועל חיפה לא יצטרכו לחלוק חדר הלבשה ביתי אחד. בקומה השנייה ימוקמו חדרי התקשורת ואולמות למסיבות עיתונאים. בשלישית יהיה מועדון הכסף וברביעית מועדוני הזהב והיהלום. ואם לא ברור לכם על מה מדובר, סימן שאין לכם מספיק כסף בשביל זה: לאולמות האלה יגיעו האוהדים המיוחסים ששילמו הון על מינוי שנתי וזוכים בתמורה לאירוח מפנק במיוחד.

 

"אמרתי לך, מי בא לעבוד עם עדשות" (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
"אמרתי לך, מי בא לעבוד עם עדשות"(צילום: אילן ספירא)

 

בקומה הזאת נמצא גם מועדון הנשיאים, שבו יוכל יעקב שחר לארח את שמעון פרס, אם המקום יארח את גמר גביע המדינה. מבחינת יונה יהב, אגב, זה רק מתבקש שהמשחקים החשובים ינדדו לחיפה, נגיד גמר הגביע בכדורגל כאן באיצטדיון, ומשחקי ההכרעה בכדורסל בהיכל המחודש ברוממה.

 

בקומה החמישית נמצאים 36 תאי הצפייה, שבימים נטולי משחקים יוכלו לשמש לאירוח פגישות עסקים או אירועים פרטיים. בקומה השישית והעליונה נמצאים תאי השידור ומוקדי השליטה, ביניהם החפ"ק המשטרתי. איפשהו באיצטדיון אמורה לקום גם תחנה מטאורולוגית. מוזר, כן, אבל מתברר שהגג יוצר באיצטדיון מיקרו-אקלים שדורש טיפול מיוחד בדשא. הנתונים שיושגו בתחנה יועברו אונליין לחברת ייעוץ הולנדית, והיא תנחה את אנשי האיצטדיון כיצד לדשן ולהשקות. בסימולציות שנערכו התגלה שחלקו הדרום-מזרחי של המגרש יקופח בשעות השמש. לשם כך תותקן באיצטדיון תאורה מלאכותית שתשלח את הקרניים הנדרשות ותשלים את מנת החיים הדרושה לדשא. אין, אמרתי לכם: לא משהו שראינו כאן.

 

שירות חנה ולך

על מקדש הכדורגל החדש של חיפה מדברים כבר יותר מ-10 שנים. האיצטדיון של הפועל חיפה בקריית חיים הוא אנדרטה לימים של חיפה האדומה, וגם קריית אליעזר (הוקם ב-1955) מיושן ומפריע את מנוחת השכונה, עם עומסי התנועה שבשוליו בכל שבת. פלג מספר שבהתחלה חשבו להקים את האיצטדיון החדש באזור הצ'ק פוסט, אחר כך עברו לאזור יגור, ולבסוף הוחלט על הכניסה הדרומית, מה שהשתלב מצוין עם העובדה שבאזור מתפתח עורק עסקים מרכזי.

 

בהקשר הזה, אחד האתגרים המשמעותיים של הבנייה בחיפה היה יצירת נתיבי תחבורה קלים לכניסה ויציאה. אחרי השקת האיצטדיונים בנתניה ובפתח תקווה כולם דיברו על בעיית החנייה ודרכי הגישה. "למדנו מניסיונם המר של אחרים", אומר פלג וחושף את התוכנית לימי אירועים ומשחקים: רק מי שיש לו תו חנייה יוכל להחנות את רכבו צמוד לאיצטדיון.

 

אנחנו מדברים על כ-1,550 מקומות חנייה. זה אומר שרוב הצופים יחנו באחד מהמגרשים ההיקפיים, מרחק חמש או עשר דקות הליכה, או שיגיעו בתחבורה ציבורית. תחנת הרכבת חוף הכרמל נמצאת במרחק חמש דקות הליכה מהאיצטדיון, ובקיץ אמורה לפעול המטרונית בקו עכו-חיפה. "ככה בדיוק נהוג בכל מקום בעולם", אומר פלג. "אף אחד לא מגיע עם האוטו עד למגרש במשחקים של ברצלונה או אייאקס".

 


 

לא מזמן נפוצה שמועה שכל המושבים באיצטדיון יהיו אדומים, ואוהדי מכבי חיפה יצאו מדעתם. ובכן, כשירות לקוראי בלייזר מהצד השבע יותר של העיר החלטתי לחקור את הסוגיה, ולפני שהדרמתי הביתה גיליתי שסמי עופר הולך על ניטרליות. המושבים יהיו בכל מיני צבעים, רק לא באדום או ירוק. זהו קופים, נרגעתם? 

 

איצטדיון סמי עופר: המספרים

עלות משוערת: 500,000,000₪

מקומות: 30,000

שטח המתחם בדונם: 145

מספר הקוראים שיודעים כמה זה דונם: 6

מקומות חנייה: 1,550

אבל זה בסדר, על המדרכות כמו שאתם אוהבים יש לפחות מקום לעוד: 60

שטח המדשאות, בדונם: 16

עצים: 800

מספר האוהדים בישראל שחשוב להם שיש עצים ליד האיצטדיון: 4

חדרי הלבשה: 4

תאי צפייה: 36

מעליות: 9

מספר המשחקים שישוחקו באיצטדיון לפני שמישהו יכתוב במעלית משהו מגעיל על הפועל בטוש בלתי מחיק: 1

דרגנועים: 2

כמות הבטון במ"ק: 60,000

מספר עמודי התמיכה בגג: 31

המשקל בטונות של כל עמוד תמיכה: 91

המשקל בטונות של הגג עצמו: 2,750

שטח הגג במ"ר: 27,000

עוצמת הרמקולים בדציבלים: 107

אז מספר האטמים לאוזניים שכדאי להביא מהבית: 2

תאי שירותים: 415

משתנות: 330

הסיכוי, באחוזים, שהבחור שעומד לידכם ומשתין יוציא קולות מוזרים: 78

מצלמות טלוויזיה במעגל סגור: 220

מסכי תוצאות: 2

שטח כל מסך במ"ר: 72

שטח מטבחים במ"ר: 400

הגובה במטרים של פסל השלום שיוצב ברחבה המרכזית: 16

משקל הפסל בטונות: 40

שטחי המסחר סביב האיצטדיון במ"ר: 20,000

שטח מתחם בתי הקולנוע במ"ר: 10,000

מזנונים: 18

מספר הלאטמות שתקבלו כשתשאלו שם אם אפשר לרשום אצלם: 30־35

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן ספירא
"נו, תרים עוד טיפה, זה בטוח השירותים של הנשים"
צילום: אילן ספירא
מומלצים