שתף קטע נבחר

הכלכלה במוקד: גם באיראן שואלים איפה הכסף

פחות מחודש נותר לבחירות, והמועמדים מרכזים את הקמפיין במשבר הכלכלי - ופוסחים על המצב הפוליטי. ראש העיר טהרן: "אשיב את היציבות תוך שנתיים, צריך צדק חברתי". הסוחרים בעד רפסנג'אני: "מאסטר כלכלי". השאלה הגדולה - במי תומך חמינאי?

איראן ממשיכה לספור לאחור לבחירות הכלליות, אבל לרוב הגדול מתוך מאות המועמדים הספירה לאחור תסתיים כבר בשבוע הקרוב: "מועצת שומרי החוקה", הוועדה שתנפה את 686 המועמדים ותשאיר מתוכם מתי מעט, תמסור את החלטתה תוך פחות משבוע, ובטהרן מחכים כולם להחלטתה - שתהיה למעשה החלטת המנהיג הרוחני העליון, אייתוללה עלי חמינאי.

 

 

העיתונים באיראן לקראת הבחירות (צילום: AP) (צילום: AP)
העיתונים באיראן לקראת הבחירות(צילום: AP)

 

כליבאף. שירת במשמרות המהפכה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
כליבאף. שירת במשמרות המהפכה(צילום: MCT)

 

בינתיים, המועמדים המובילים לנשיאות כבר פתחו בקמפיין, בתקווה שאכן ייכללו ברשימה הסופית. אחד מהמעניינים שביניהם, שהוא גם אחד המועמדים המובילים לתפקיד יורשו של מחמוד אחמדינג'אד, הוא ראש העיר טהרן, מוחמד כליבאף. כמו מרבית המתחרים המובילים, גם הוא מתייחס בנאומיו בעיקר למשבר הכלכלי החמור שאליו הגיעה המדינה בעקבות הסנקציות - ונמנע מלהתייחס למצב הפוליטי.

 

"אני אשיב את השקט והיציבות למדינה תוך שנתיים", הבטיח כליבאף, בדומה לנאומו האחרון של שר האוצר יאיר לפיד. לדברי כליבאף, ניהול לא נכון הוא הסיבה היחידה לבעיות החקלאיות במדינה. בנוסף הוא טען כי המדיניות השגויה של הרשויות היא שהובילה לאחוז המובטלים הגבוה בקרב הצעירים: "צריך צדק חברתי וכלכלי".

    

כליבאף, שעל פי הדיווח באינתיחאב אמר כי הציבור צריך לבחור נשיא חדש על בסיס הישגיו ולא על פי התוכניות שהוא מציג, משמש כראש עיר הבירה בשמונה השנים האחרונות. לפני ההרשמה הגיע המועמד השמרן להסכם עם שר החוץ לשעבר עלי אכבר וליאתי ועם מחותנו של חמינאי, רולאם עלי חדאד-עאדל, לפיו רק אחד מהם יתמודד על תפקיד הנשיא. ב-2005 סיים כליבאף בן ה-51 שירות צבאי במשמרות המהפכה כדי לרוץ לנשיאות וסיים רביעי. הוא נחשב לראש עיר אהוד מאוד וביחד עם תמיכת חמינאי הדבר מעניק לו יתרון משמעותי על יריביו. 

 

מועמד נוסף שהציג את האג'נדה שלו הוא שר החוץ לשעבר מנושהר מותקי. לדבריו, הוא יוביל מיזמים כלכליים, ישדרג את המערכות הכלכליות הישנות ויישם תוכניות מיוחדות כדי לרסן את האינפלציה. סוכנות הידיעות האיראנית מאהר דיווחה כי במכתב לאקדמאים ולמומחים כלכליים אמר מותקי כי יש לתמוך במעמד הביניים ולהקטין את התלות ברווחי הנפט. למותקי, שהודח מתפקיד שר החוץ ב-2010 כחלק ממאבקי הכוח בטהרן, אין בסיס תמיכה משמעותי, ולכן סיכוייו בבחירות נראים קלושים.

 

הסיפורים הגדולים של יום נעילת ההרשמה היו החלטת הנשיא אחמדינג'אד להצהיר קבל עם ועדה על תמיכתו בראש הצוות שלו, המחותן איספנדר רחים משאאי, שהשמרנים רואים בו כחבר ב"זרם הסוטה" - ובחירתו של הנשיא לשעבר עלי אכבר האשמי רפסנג'אני להתמודד פעם נוספת. ב"ניו יורק טיימס" מוסיפים פרטים על ההתלבטות של רפסנג'אני בן ה-79, וההכרעה הדרמטית שלו.

 

רפסנג'אני, ממייסדי המהפכה האיסלאמית, הוביל בעבר אימפריה משפחתית ששלטה על חברת התעופה השנייה בגודלה באיראן, החזיקה כמעט במונופול על שוק הפיסטוקים הענק באיראן ושלטה גם באוניברסיטה הפרטית הגדולה במדינה. אבל לאחר מכן החלו הבעיות. האיראנים, שזעמו על עושרו והעסקאות שערך מתחת לשולחן, כינו אותו "אכבר שאה". גם המתנגדים הפוליטיים הדביקו לו כינויים: "אריסטוקרט", "קפיטליסט" ותומך ב"איסלאם האמריקני" הם רק כמה מהם.

 

ב-2005 הובס רפסנג'אני בבחירות מול מחמוד אחמדינג'אד, ארבע שנים אחר כך שני ילדיו נכלאו  בעקבות תמיכתם במהפכה הירוקה שכשלה. כעת רפסאנג'ני מתכנן קאמבק - ובונה על המוניטין הכלכלי שלו. "הוא היחיד שיכול לתקן את הבלגן", אמר ל"ניו יורק טיימס" העיתונאי האיראני פרשאד גורבנפור. "האיש הוא אייקון של המהפכה. הוא יתקן את הכלכלה". גם חסן שרנגי, סוחר בן 35 מהחלק מהעני יותר של טהרן, תומך בו: "הוא מאסטר בכלכלה, וכרגע העסקים שלי ממש גרועים. אין לנו אף אחד עם יכולות כמו שלו. הוא יכול להפוך אותנו שוב לעשירים".

 

הקושי הגדול שלו יהיה לעבור את מועצת ההגנה, שנשלטת על ידי חמינאי. רפסנג'אני היה בעבר "ממליך המלכים", אבל קשריו למהפכה הירוקה פגעו בו. לאחרונה הזהיר אותו שר המודיעין חיידר מוסלחי - מינוי של חמינאי - לא לרוץ בבחירות. "אל תעשה את הטעות ותחשוב שהתפקיד שמילאת נשכח", אמר כשהוא רומז להפגנות לפני ארבע שנים. רפסנג'אני לא שעה לעצה.

     

ותיק הפוליטיקאים האיראניים מכנה את חמינאי "חברו זה 50 שנה", אבל החברות הזו תעמוד למבחן בשבוע הקרוב. בראיון לעיתון הרפורמיסטי שרג'ה השבוע תיארה בתו של רפסנג'אני כיצד חיכה אביה במשך שעות ליד הטלפון וציפה שחמינאי יעניק את ברכתו להתמודדותו. לפני כן אמר כי ללא זאת, הוא לא ירוץ.

  

הטלפון לא צלצל, ורפסנג'אני כבר ויתר על התקווה והורה לצוותו לכתוב מכתב המסביר מדוע לא נכנס למרוץ. אבל אז הכל השתנה. יש כמה גרסאות למה בדיוק קרה, אבל לפי פאטמה, חצי שעה לפני נעילת ההרשמה אביה יצא במהירות מהמשרד ואמר: "בשם אלוהים, תנו לנו ללכת", והגיע ממש בדד-ליין. "אנחנו לא יודעים אם חמינאי אכן נתן את ברכתו, אבל אני משער שבקרוב נדע", סיכם עיתונאי איראני.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
כליבאף. "אחזיר את השקט"
צילום: MCT
צילום: EPA
רפסנג'אני. קיבל את ברכת חמינאי?
צילום: EPA
מומלצים