שתף קטע נבחר

בלקברי מאבדת גובה, ווינדוס פון 8 מתחזקת

למרות התקוות הגדולות שתלו בחברה הקנדית בהשקה בינואר האחרון, ממשיכה מגמת הקריסה של בלקברי: מערכת ההפעלה מתוצרתה ירדה למקום הרביעי בשוק מערכות ההפעלה לסמארטפונים, כשמערכת ההפעלה של מיקרוסופט החליפה אותה במקום השלישי עם זינוק משמעותי. חיוכים ראשונים מתחילים להסתמן אצל ענקית התוכנה

השינוי שעליו מדברים מזה חודשים ארוכים הגיע: ברבעון השלישי של 2013 הצליחה מערכת ההפעלה של מיקרוסופט לסמאטרפונים, ווינדוס פון 8, להתברג במקום השלישי, אחרי iOS ואנדרואיד, ודחקה את בלקברי למקום הרביעי. מדובר בהמשך ישיר של מגמת הירידה שמאפיינת את בלקברי בשנים האחרונות, ושוחקת בהדרגה את מעמדה של החברה בשוק הטלפונים החכמים.

 

בלקברי הקנדית ביצעה בינואר האחרון מהלך שיווקי מאסיבי, כשהשיקה את מערכת ההפעלה החדשה מתוצרתה, בלקברי 10, יחד עם שני מכשירים מתקדמים חדשים. כבר מההשקה, לא היה ברור האם הצעד הזה יספיק כדי להציל את החברה, המפלרטטת מזה זמן ממושך עם אופציית פשיטת הרגל. בחברה נקטו במדיניות של "גם וגם", ותקפו בשתי חזיתות נפרדות בו-זמנית: ה-Z10 ביקש להתחרות במכשירים הפופולריים בשוק עם מפרט טכני דומה לסטנדרט המקובל בתעשייה, ואילו ה-Q10 קרץ למשתמשי בלקברי הנאמנים, עם מקלדת QWERTY נוחה.

 

אין מקלדת (צילום: גיא לוי, GSM Israel) (צילום: גיא לוי, GSM Israel)
אין מקלדת(צילום: גיא לוי, GSM Israel)

 

מקדלת ומסך בינוניים

כבר בסמוך להשקה, נשאלה השאלה המתבקשת: האם משתמש ממוצע של בלקברי, שבוחר במכשיר הזה על פני מכשירים אחרים בגלל מקלדת ה-QWERTY שלו, רוצה בכלל מסך מגע מוקטן שלא יכול להתחרות במסכי המגע של מכשירים אחרים בשוק.

 

כעת, חודשים לאחר מכן, נראה שהפנייה לשני קהלים כל כך שונים, והרצון לרצות את כולם, מסתמנים להיות טעות גדולה שעלתה לבלקברי ביוקר. לא רק שהחברה לא הצליחה לרכוש לעצמה משתמשים חדשים, ונכשלה בתחרות מול מכשירים מבוססי אנדרואיד ו-iOS, היא אף איבדה משתמשים רבים למערכות מתחרות, ובהן ווינדוס פון 8.

 

זה קרה בעיקר משום שהחיבור בין מקלדת ומסך מגע גרם לכך ששני המרכיבים הם בינוניים. החברה הקטינה את המקלדת כדי להגדיל את המסך, אך עדיין לא יכלה לשלב מסך מגע גדול, כמקובל במכשירים אחרים הפופולריים בשוק. התוצאה הייתה יצור כלאיים מוזר במחיר לא אטרקטיבי במיוחד, ובלי קהל יעד מוגדר וחד-משמעי.

 

אין מספיק יישומים

גם מערכת ההפעלה החדשה, BB10, לא סיפקה את הסחורה. אחת הבעיות המרכזיות של בלקברי היא מיעוט המפתחים שמייצרים משחקים ואפליקציות למערכת ההפעלה שלה. חנות האפליקציות של בלקברי היא מינימליסטית ביותר, והמצב רק הולך ומחריף. בעוד ש-iOS, אנדרואיד ואפילו ווינדוס פון הולכות ומגדילות את קהילת המפתחים שלהן ומרחיבות את היצע האפליקציות בחנויות שהן מפעילות, בלקברי עומדת במקום, ואפילו מחליקה מעט לאחור. כעת, הדחתה מהמקום השלישי לרביעי, צפויה להחריף את הבעיה עוד יותר, ולשכנע מפתחי אפליקציות לנטוש כליל את הפלטפורמה הקורסת.

 

בנוסף לכך, גם האפליקציות הקיימות בחנות של בלקברי צריכות היו לעבור מתיחת פנים מאסיבית, עם השקת מערכת ההפעלה החדשה ושינויי המפרט של המכשירים. מפתחי האפליקציות הקטנים והבינוניים מצאו את עצמם בסיטואציה כמעט בלתי-אפשרית, בה התבקשו להכניס שינויים מאסיביים באפליקציות מבלי שהם יכולים להבטיח לעצמם החזר השקעה, שלא לדבר על רווח. גם בהקשר הזה בלקברי כשלה, כשלא הצליחה לפתות את מפתחי האפליקציות ולא הציגה בפניהם כלי פיתוח ושיווק אטרקטיביים. במקום זה, הם נאלצו להתמודד עם קהל שהולך ומאבד עניין במכשירים ובמערכת ההפעלה, ובמהרה הקטינו את מאמצי הפיתוח שלהם לבלקברי ועברו לפלטפורמות מתחרות.

 

 עדיין מוקדם לומר בוודאות האם מדובר בשירת הברבור של בלקברי הקנדית, אבל בדבר אחד אין ספק: המנצחת הגדולה היא ווינדוס פון 8, שהתקדמה למקום השלישי בקפיצה של יותר מ-133 אחוזים ממיקומה ברבעון הקודם, זינוק שהתאפשר, ברובו, מנגיסה בנתח של בלקברי בשוק שירד ל-2.9% וצפוי להישחק עוד בחודשים הקרובים.

 

למרות שהווינדוס פון רחוקה מלהיות מושלמת, וגם היא סובלת מבעיות תאימות ומבחר מצומצם למדי בחנות האפליקציות שלה, היא הולכת ומסתמנת כשחקנית מתחזקת בזירה, וגם אם היא לא תצליח להתקרב למערכות הגדולות - אנדרואיד במקום הראשון ו-iOS בשני - היא בהחלט צפויה לבסס את מעמדה כפלטפורמת נישה מעניינת מאוד, גם מבחינה טכנולוגית וגם מבחינה מסחרית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים