שתף קטע נבחר

סיגריה אלקטרונית - למה לא בעצם?

בסיגריה רגילה יש כ-43 חומרים מסרטנים ידועים והיא מותרת לשיווק בארץ. לעומת זאת, סיגריה אלקטרונית מכילה רק ניקוטין והיא אינה מאושרת לשיווק בארץ. מה היתרונות של סיגריה אלקטרונית ומדוע משרד הבריאות לא מאשר לשווקן?

מדי כמה חודשים אנו מתבשרים על עליית מחירי הסיגריות. המעשנים שבינינו נושכים לשון, אבל ממשיכים לקנות. למה? כי הם לא יכולים להפסיק. אם משרד הבריאות היה מרשה להם, אולי, כתחליף, הם היו קונים סיגריה אלקטרונית, שהוכח מעל לכל ספק שהיא פחות מזיקה. אבל משרד הבריאות אוסר יבוא סיגריות כאלה.

 

למה? כי לחזקים מאיתנו (חברות הסיגריות) יש יותר כוח מאשר לנו המדינה שלנו חכמה על חלשים. היא מעלה מחירים ומטילה מיסים על מוצרים שמי שמשתמש בהם הוא הציבור שהקול שלו לא נשמע. האנשים החלשים. לגבי המעשנים - כבר מזמן הוכח שרובם שייכים לפלח האוכלוסייה שהמצב הסוציו אקונומי שלו הוא נמוך.

 

העלאות מס על סיגריות בתירוץ של דאגה לבריאות הציבור

לפני שבועות ספורים חתם שר האוצר יובל שטייניץ על צו להעלאת מחירי הסיגריות והאלכוהול. וזאת חודשים ספורים לאחר שמחירי מוצרים אלה כבר עלו. הסיבה: "העלאת המס הינה בהמשך להחלטת הממשלה להטיל על שר האוצר לבחון את המלצות הוועדה הציבורית לצמצום העישון ונזקיו".

 

איזה יופי! המדינה דואגת לבריאות שלנו.

 

אם בריאות הציבור עומדת לנגד עיניהם של נבחרינו, מדוע שלא יאשרו לייבא ארצה את התחליף האולטימטיבי למעשנים - הסיגריה האלקטרונית? מאותה סיבה שבארצות הברית לקח ליצרני הסיגריה האלקטרונית הרבה שנים של מאבקים ב-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) - לובי חזק ולחץ רב של חברות הטבק ויצרניות הסיגריות הרגילות.

 

סיגריה אלקטרונית - טובה לבריאות או מזיקה?

לפני כמה חודשים נכנע ה-FDA , בעקבות צו של בית משפט והתיר את הפצתן של הסיגריות האלקטרוניות בארה"ב. מנהל המזון והתרופות האמריקאי הודיע כי הוא יפקח על הסיגריות האלקטרוניות כשם שהוא מפקח על סיגריות רגילות ולא ינקוט כלפיהם בכללים נוקשים יותר כמו אלו החלים על תרופות. אז מינהל המזון והתרופות האמריקני "נכנע" והתרצה להכיר בסיגריה האלקטרונית, אבל משרד הבריאות הישראלי עדיין מתעקש.

 

בהודעה לעיתונות שהפיצה ב-4 ביוני השנה, עינב שימרון גרינבוים, דוברת משרד הבריאות, נאמר: "משרד הבריאות מזהיר את הציבור מפני שימוש בסיגריות אלקטרוניות אשר תרומתן לגמילה מעישון לא הוכחה, ואשר הן עלולות להוות, במקרים מסוימים, סכנה בריאותית של ממש. לא ניתן להסתמך על תעודות הבטיחות המנופקות על ידי היצרן או המשווקים שכן אילו אינן עוברות תהליך של בקרה מסודרת".

 

"למעשה לא ניתן לרשום ולא לייבא סיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין, ועד היום לא אושר יבוא של סיגריות כגון אילו לישראל".

 

"סיגריות אלקטרוניות ללא ניקוטין - למשרד הבריאות אין סמכות רגולטורית על מוצר זה ולכן לא ניתן לעכב או לאסור את הכנסת המוצר".

 

עמדת משרד הבריאות בנושא, כפי שבאה לידי ביטוי בהודעה לעיתונות אומרת:

א. "אין מחקרים המאפשרים להניח את בטיחות או את יעילות השימוש בסיגריה אלקטרונית".

ב. "בחלק מהבדיקות שנעשו בעולם על מותגים שונים של סיגריות אלקטרוניות נמצאו חומרים מסוכנים ואף מסרטנים".

ג. "הסיגריות האלקטרוניות והמחסניות שלהן מיוצרות בתנאי ייצור בעייתיים – ללא אחידות או בקרת איכות מסודרת בתנאי הייצור".

ד. "בין הפרטים השונים של אותו דגם, אין אחידות בכמויות וריכוזי החומרים היוצאים בכל שאיפה מהסיגריה, דווח על תקלות שונות הקשורות בסוללה, דליפות מהמחסניות ועוד".

 

לשאלה מדוע סיגריות רגילות שנמצא כי יש בהן 43 חומרים מסרטנים, כן אפשר לשווק בארץ ואילו סיגריה אלקטרונית, שמכילה רק ניקוטין (גם אם יש מחקרים שהוכיחו שיש בו סיכון) - משרד הבריאות אינו מאשר להפיץ, נאמר ממשרד הדוברת כי: "אם זה היה תלוי בנו, גם סיגריות רגילות לא היינו מאשרים להפיץ. שום דבר לא השתנה מאז פרסמנו את ההודעה שלנו לעיתונות לפני כחודשיים, ואם משהו השתנה, אתם מוזמנים לעדכן אותנו".

 

סיגריה אלקטרונית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סיגריה אלקטרונית(צילום: shutterstock)

 

מהי הסיגריה האלקטרונית?

הסיגריה האלקטרונית היא מתקן אלקטרוני קטן עשוי פלסטיק, דמוי סיגריה, סיגר או מקטרת, המספק מנות של ניקוטין או חומר אחר באמצעות שאיפה מקצהו, ממש כמו בסיגריה רגילה. החומר הפעיל נמצא בתוך שפופרת זעירה, והמנגנון האלקטרוני מאדה אותו לתוך פיו של המשתמש תוך יצירת אדים דמויי עשן. אין כאן בעירה, עשן או ריח חיצוני, ולכן איסור על עישון במקומות ציבוריים לא חל על סיגריה אלקטרונית. הספקים מציעים שפופרות ניקוטין בשלל טעמים, מחיקויים של סיגריות מותג ידועות ועד טעמי פירות, ממתקים או שוקולד. לצידן יש שפופרות טעם בלבד, ללא ניקוטין.

 

ומה אומרים המשתמשים?

רוב האנשים שהחליטו להחליף את הסיגריה הרגילה בסיגריה אלקטרונית מספרים ששיעולי הבוקר שלהם פסקו, אין ליחה בגרון ומצב הריאות השתפר פלאים. יש גם עדויות של משתמשים רבים שאחרי עשרות שנים של עישון וניסיונות רבים להפסיק באמצעות עזרים שונים, הצליחו להפסיק או להפחית את כמות הסיגריות היומית שלהם רק באמצעות הסיגריה האלקטרונית.

 

מחקרים שנעשו בתקופה האחרונה הראו כי 80% מהאוכלוסייה של האנשים המעשנים בישראל ניסו לפחות פעם אחת להיגמל מעישון בעזרת טיפול כלשהו ונכשלו. הנתונים הללו לא מפתיעים. כל אחד מאיתנו מכיר לפחות בנאדם אחד שניסה להיגמל ולא הצליח.

 

הסיגריה האלקטרונית משמשת לא רק לגמילה, אלא ממש כתחליף לסיגריות הרגילות. אנשים שמעשנים אותה במקום הרגילה מעידים על יתרונות רבים:

א. הסיגריה האלקטרונית אינה מזיקה לסביבה וניתן לעשן אותה בבית ובעבודה, במקום לבזבז זמן עבודה ולרדת לרחוב .

ב. הנזק שלה כמעט אפסי, יחסית לסיגריה רגילה

ג. מחיר סיגריה אלקטרונית ללא ניקוטין הוא כיום כ-39 שקלים, מחירים סיגריות עם ניקוטין זהים. סיגריה כזו מספיקה ל-400 שאיפות, כמו שתי קופסאות סיגריות, שעלותן גבוהה הרבה יותר. כלומר, פרט לנזק השולי, האפשרות לעשן ליד כולם, ללא ריח כלל היא גם זולה הרבה יותר, זאת כמובן אם משרד הבריאות לא יתחכם ויטיל עליה מס כמו על סיגריות רגילות.

 

מעשן כבד שעבר לסיגריות אלקטרוניות אומר: "חיי השתנו ללא הכר, הניקוטין בסיגריה מספק לי את ההתמכרות, אולם אני נמנע מכל שאר הנזקים של סיגריה רגילה. אני מעשן בחדר השינה, במשרד, במטוס וזה לא מפריע לאיש.זה גם הרבה יותר זול. חבל רק שמשרד הבריאות מערים קשיים ולכן אני נאלץ לבקש כל פעם מחברים שנוסעים לחול לקנות לי. אם משרד הבריאות האמריקאי נכנע ואישר אז למה אצלנו? אולי, כי כמו ש"פיליפ מוריס" ניסתה באמצעות לוביסטים בקונגרס האמריקאי למנוע את אישורן של הסיגריות האלקטרוניות, עד שבית המשפט העליון פסק לרעתה. האם גם בארץ פועלים הלוביסטים של חברות הסיגריות במרץ?"

 

ד"ר שלמה קניג, ד"ר למדעי התנהגות האדם ומנהל המרכז הארצי לגמילה מעישון משנת 1985, מתמחה בטיפול בהתמכרויות, בדגש על התמכרות לעישון וגמילה מעישון סיגריות. ד"ר קניג ניסה את הסיגריה האלקטרונית עם המטופלים שלו והתוצאות היו מעודדות. לפי הממצאים אחוזי הצלחה שלו התקרבו ל-100%.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיגריה אלקטרונית
צילום: shutterstock
מומלצים