שתף קטע נבחר

סוריה עוקצת את ארדואן: "מנותק ופראי"

הקרע העמוק בין טורקיה למשטר אסד זלג לרחובות איסטנבול. שר ההסברה הסורי תקף את תגובת הטורקים למחאה ההמונית וכלי תקשורת שונים עקצו גם את ארצות הברית

דמשק מנצלת הזדמנות לנגח את טורקיה. שר ההסברה הסורי, עמראן א-זועבי, תקף היום (שבת) את אופן התמודדותו של ראש ממשלת טורקיה עם המהומות בארצו. "הדיכוי של ארדואן להפגנות הלא-אלימות חושף כי הוא מנותק מהמציאות". לדבריו, "לעם הטורקי 'האח' לא מגיעה פראות כזאת. אין הצדקה לכך שארדואן יקרא תיגר נגד עמו".

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו

 

מאז פרוץ המשבר בסוריה נוצר קרע עמוק בין המדינות וההערכות על ממדי ההרג - כ-80 אלף בני אדם, לעת עתה - רק החריפו את הטון והפכו ביקורת מדינית לסכסוך שהביא את צבאות המדינות לסף עימות. כעת, ניצלו השלטון הסורי וכלי התקשורת במדינה את האירועים בטורקיה - מחאה סביבתית מקומית שהתפתחה לשרשרת הפגנות המוניות נגד הממשלה - כדי לתקוף את ארדואן ולהסיט מעט את הזרקור הבינלאומי מהמתרחש בארצם.

 

בסוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא" תיארה ידיעה מפורטת על האירועים באיסטנבול תחת הכותרת: "המשך המחאות העממיות נגד ממשלת ארדואן השתלטנית". לטענת הסוכנות, שנחשבת כשופרו של אסד, "המחאות משקפות את התגברות מורת הרוח הציבורית מהפעולות והדרך של ממשלת ארדואן והן מהוות ביטוי להתנגדות למדיניותה ביחס למשבר בסוריה". ארדואן עצמו ספג עקיצה בכתבה ("ממשיך בתוכניותיו למרות המחאות העממית הנרחבת"), וכך גם משרד החוץ האמריקני ("הסתפק בהבעת דאגה ממספר הפצועים").

 

רשת אל-מנאר של חיזבאללה, בן הברית הלבנוני של אסד, הבליטה אף היא את האירועים בטורקיה. "גל המחאות נגד ממשלת ארדואן מתרחב ונשיא טורקיה מודאג", נכתב באתר האינטרנט שלה, לצד תמונות פצועים באירועים. ערוץ אל-מיאדין הלבנוני, שמזוהה אף הוא עם חיזבאללה, ציין כי "מדובר במחאות האלימות ביותר בטורקיה מזה עשור" והוסיף בעוקצנות כי ארצות הברית הזכירה לבת בריתה כי היא צריכה לכבד את חירויות הפרט.

 

כיכר טקסים באיסטנבול, מוקד המהומות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כיכר טקסים באיסטנבול, מוקד המהומות(צילום: AFP)


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

המחאה באזור כיכר טקסים החלה ביום שני, לאחר שמספר עצים נעקרו בהוראת הרשויות לטובת הקמת מרכז מסחרי במסגרת תוכנית לפיתוח המקום. המחאה הנקודתית תפסה תאוצה והפכה להתקוממות המונית נגד מדיניות ארדואן ומפלגתו האיסלאמיסטית "הצדק והפיתוח". ביום שישי פרצו המהומות עם שחר, כשכוח משטרתי פשט על מפגינים שהקימו מאהל בכיכר וישנו בו זה כמה ימים. המפגינים אמרו כי המחאה "היא לא עוד על כריתת עצים", אלא נגד ראש הממשלה הטורקי ונגד מפלגתו.

 

המחאה לא נותרה בגבולות איסטנבול והתרחבה לערים נוספות, בהן אנקרה. לעת עתה, עשרות אלפי בני אדם משתתפים במחאה ברחבי טורקיה, וצמד הגשרים הארוכים שעל מיצרי הבוספרוס, שמחברים בימים כתיקונם בין שני חלקי איסטנבול, נסגרים לפרקים בשל האירועים, כמו גם רחובות מרכזיים במוקד הסכסוך. כאלף בני אדם נפצעו במהומות, מהם אחד שנפגע בראשו ובודדים שאיבדו את עיניהם. האירועים הובילו את ארדואן להודות כי "נעשו טעויות" וכי המשטרה השתמשה בכוח מופרז, וגם הנשיא עבדוללה גול קרא לשוטרים "לנהוג במידתיות".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים