שתף קטע נבחר

OECD: הקיצוצים בתקציב עשויים לפגוע בצמיחה

מסקירה של כלכלת ישראל בדו"ח השנתי של ארגון OECD עולה כי "קיימת אי ודאות בנוגע ליישומם ולהשפעתם של הצעדים שנועדו לאפשר עמידה ביעדי הגירעון". הדו"ח צופה כי בנק ישראל יאלץ לשנות כיוון ולהעלות את הריבית. הארגון מעריך כי קצב הצמיחה של המדינות המפותחות צפוי לגדול כבר השנה

הדו"ח השנתי של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD ) צופה כי בנק ישראל ייאלץ לשנות מגמה ולהתחיל להעלות את הריבית בישראל במחצית השנייה של 2014, כדי להתמודד עם אינפלציה גוברת. בדו"ח החצי שנתי של הארגון, צוין כי מדיניות זו תידרש, מכיוון שהתחזיות בנוגע לתוצר ולשיעור האבטלה בישראל "מעידות על כך שכלכלת ישראל ממצה את פוטנציאל הפעילות שלה".

 

הפרק הנוגע לכלכלת ישראל בדו"ח הארגון, מציין כי בשנה וחצי האחרונות חלה האטה בצמיחה של המשק הישראלי, אך לאחרונה הצמיחה התגברה בעקבות התחלת הזרמת הגז ממאגר "תמר" המובילה לירידה בעלויות ייצור החשמל. בארגון צופים למשק הישראלי צמיחה של 3.9% ב-2013 ו-3.4% ב-2014, כאשר להגעת הגז מ"תמר" מיוחסת תרומה לצמיחה של 1% ב-2013 ועוד 0.7% ב-2014.

 

מנגד, טוענים בארגון, הקיצוצים הצפויים בתקציב המדינה עשויים לפגוע בצמיחה, למרות שהשלכותיהם לא ברורות בשלב זה. "המצב התקציבי אינו ודאי, על אף שהתקציב קרוב לאישור. קיימת אי ודאות בנוגע ליישומם ולהשפעתם של הצעדים שנועדו לאפשר עמידה ביעדי הגירעון", נכתב בדו"ח.

 

בארגון מזכירים כי ממשלת ישראל נאלצה, בפעם השנייה תוך פחות משנה, למתן את שאיפותיה לצמצום יעד הגירעון, בעיקר בעקבות תוספות שכר למורים ורופאים והרחבה של התמיכות בילדים. "שמירה על תקרת ההוצאה חייבת להיות בעדיפות עליונה", קובעים כלכלני הארגון, "לצד צעדים להגדלת הכנסות המדינה, על מנת לשמור על תוואי הגירעון".

 

"גידול בקצב הצמיחה במדינות המפותחות"

במרכז הדו"ח החדש נמצאת הערכה אופטימית לגבי הכלכלה העולמית, הכוללת צפי לגידול בקצב הצמיחה במדינות המפותחות, החל מהמחצית השנייה של 2013. כלכלני הארגון טוענים כי כלכלת ארה"ב מראה סימני התאוששות מעודדים בחודשים האחרונים, עם ירידה באבטלה וגידול בצריכה, וכי בשנה הקרובה תתחיל הכלכלה העולמית לראות את פירות הצנע באירופה, בדמות ירידה משמעותית בהיקפי החוב של מדינות האיחוד.

 

ארה"ב ויפן, למרות הירידות החדות שנרשמו לאחרונה בבורסה של טוקיו, צפויות להוביל את הצמיחה במדינות המפותחות. מנגד, במדינות אירופה צפויה להימשך עדיין מגמת המיתון, בשל הקיצוצים התקציביים החריפים. לטענת כלכלני הארגון, הקושי המרכזי באירופה הוא שרפורמות שיזמו הממשלות לקידום התחרותיות, אינן נושאות פרי עדיין, הן בשל ההאטה בכלכלה העולמית והן בשל העובדה שלרפורמות לוקח זמן רב להשפיע.

 

הדו"ח כולל המלצה לממשלת ארה"ב למתן את המדיניות המוניטרית המקלה שבה היא נוקטת בשנים האחרונות, הכוללת שמירה על ריבית אפסית ורכישת אגרות חוב. מנגד, ממליצים כלכלני הארגון לבנק המרכזי באירופה לאמץ מדינית מוניטרית מקלה יותר, כדי לעודד את הצמיחה ביבשת.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר, יאיר לפיד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים