שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA, AFP

רבבות במחאה נדירה באיראן: "מוות לדיקטטור"

מעט יותר משבוע לפני שמיליוני איראנים יילכו לבחור נשיא חדש, המחאה מתפרצת שוב? עשרות אלפים השתתפו בהלוויית איש דת שהתנגד לשמרנים, בסרטונים הם נראים צועקים: "הפילו את הדיקטטור", "שחררו את מנהיגי הרפורמיסטים"

סימנים ראשונים של מחאה איראנית, מעט יותר משבוע לפני הבחירות לנשיאות ועל רקע העימותים בטורקיה: עשרות אלפי איראנים השתתפו אתמול (יום ג') בהלוויה של איש דת בדלן, שהפכה להפגנה הגדולה ביותר נגד השלטון זה שנים. "מוות לדיקטטור", צעקו המתאבלים באיספהאן - כמעט ארבע שנים אחרי שהמהפכה הירוקה ברפובליקת האייתוללות דוכאה באכזריות.

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

האיראנים שנכחו בהלוויית אייתוללה ג'ללודין טהרי, שהלך לעולמו בגיל 87 בתחילת השבוע, צעקו גם סיסמאות נוספות בגנות המנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, ובגנות המשטר. הם אף קראו לשחרור כל האסירים הפוליטיים, ובהם שני מנהיגי התנועה הרפורמיסטית מיר חוסיין מוסווי ומהדי כרובי - שנמצאים מאז הבחירות הקודמות במעצר בית בטהרן.

 

ב-BBC נכתב כי המשטרה לא התערבה ולא מנעה את ההפגנה הנדירה. משקיפים אמרו כי הרשויות נזהרות לא לעורר זעם ציבורי, עשרה ימים לפני הבחירות לנשיאות. בווידאו שהשיגה רשת BBC בפרסית נראים איראנים משמיעים קריאות תמיכה במוסווי ובכרובי. לפי הדיווחים השונים הם צעקו "שחררו את כרובי ומוסווי" ו"להפיל את הדיקטטור". אמנם לא ניתן לאמת את האותנטיות של אותו סרטון, אבל בשלושה סרטונים דומים נשמעים קריאות דומות מאותה לווייה שהפכה למפגן מחאה גדול.

 

 

טהרי, שתמך ברפורמיסטים בבחירות 2009, היה אחד המתנגדים הקולניים של חמינאי והשמרנים. הוא שימש כאימאם הראשי של איספהאן עד 2002, אז הדהים את השלטון והתפטר מתפקידו במחאה על המצב הכלכלי והפוליטי במדינה. במכתב הפרישה שלו, שלא הוזכר בתקשורת הרשמית הנשלטת על ידי השמרנים, הוא אמר כי אינו יכול לשתוק עוד. "מאפיונרים פועלים בשם הדת", האשים.

 

הבחירות באיראן ייערכו בצל של המהפכה הירוקה ב-2009, מהפכה שכשלה והובילה לכך שמנהיגי הרפורמיסטים מיר חוסיין מוסאווי ומהדי כרובי - השניים שהפסידו לאחמדינג'אד וטענו לשחיתויות - נשלחו למעצר בית ממושך ולמעשה הודרו מהפוליטיקה. הטענות לזיוף קולות עמדו במרכז הפגנות המחאה הגדולות שהציפו את הרפובליקה האיסלאמית ב-2009 לאחר בחירתו מחדש של אחמדינג'אד לנשיא.

 

כינוי המחאה, המהפכה הירוקה, ניתן אז על שם הצבע שזוהה עם מוסאווי ותומכיו. המחאה אז החריפה במהירות ולאחר דיווחים רבים על הפגנות הענק, החלו השלטונות ברפבוליקה האיסלאמית להוציא מתחומי המדינה את הכתבים הזרים ולבצע חסימות של אתרי אינטרנט, שבהם דווח על המתרחש.

 

שנה לאחר מכן, בדצמבר 2010, פרץ גל מחאה עצום בעולם הערבי שזכה לכינוי "האביב הערבי". המהומות, חסרות תקדים בהיקפן, כללו התקוממויות והפגנות. בין היתר אירעו מהפכות ממשלתיות בתוניסיה, במצרים, בתימן ובלוב והפגנות נערכו באלג'יריה, במרוקו, בעיראק, בירדן ובעומאן.

 

בתוך כך, בטורקיה נמשך גל המחאה. הלילה הפגינו אלפים בכיכר טקסים באיסטנבול והמשטרה השתמשה בגז מדמיע ובזרנוקי מים. לפי התקשורת המקומית מפגינים החלו לצעוד לכיוון משרדיו של ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, באיסטנבול ובאנקרה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים