שתף קטע נבחר

הממשל ריגל אחר טלפונים של מיליוני אזרחים

ה"גרדיאן" הבריטי חשף פקודה סודית ביותר שבה הורתה הסוכנות לביטחון לאומי לחברת תקשורת גדולה להעביר לידיה נתונים על שיחות טלפון של לקוחותיה

עוד פרשת ריגול אחר אזרחים. סוכנות הביטחון הלאומית של ארה"ב (NSA) אוספת רישומי שיחות טלפון של מיליוני לקוחות של חברת התקשורת ורייזון (Verizon). כך עולה ממסמך סודי שהגיע לידי ה"גרדיאן" הבריטי ופורסם היום (יום ה') באתר העיתון. כמה שעות לאחר הפרסום הודה גורם רשמי בממשל כי הדברים נכונים והסביר כי הנתונים נועדו למאבק בטרור.

 

ומה דעתכם? כתבו בפייסבוק שלנו  ונפרסם את התגובות הנבחרות

 

במסמך פקודה שסווגה כ"סודית ביותר" שהוציא בית המשפט האמריקני לענייני מודיעין זר. הפקודה מורה למחלקות העסקים של ענקית התקשורת להעביר לשירותי המודיעין מידע אלקטרוני הכולל את כל רישומי השיחות על "בסיס מתמשך ויומיומי" עד לפקיעתה ב-19 ביולי 2013.

 

לצפייה בפקודה באתר הגרדיאן

 

הפקודה נחתמה על ידי השופט רוג'ר וינסון לבקשת ה-FBI. היא כוללת העברת מספרי טלפון, מיקום ונתוני ניתוב, משך השיחות ותכיפותן, אך לא מורה להסגיר את תוכנן.

 

הפקודה נחשפת בעיתוי רגיש לממשל אובמה. הממשל כבר נתון תחת אש בנושאים של פרטיות וחופש הביטוי בעקבות ציתותים לעיתונאי סוכנות הידיעות AP וכתב "פוקס", שנעשו בניסיון לגלות מדליפים. גורמים בבית הלבן, ב-NSA ובוורייזון סירבו להגיב בינתיים. גם המתחרה הגדולה של ורייזון, AT&T, סירבה להגיב כשנשאלה אם הממשלה דרשה גם ממנה מידע דומה.

 

חנות של חברת ורייזון באוהיו. חברת התקשורת השנייה בגודלה בארה"ב מבחינת הכנסות (צילום: AP) (צילום: AP)
חנות של חברת ורייזון באוהיו. חברת התקשורת השנייה בגודלה בארה"ב מבחינת הכנסות(צילום: AP)

 

ורייזון היא חברת התקשורת השנייה בגודלה אחרי AT&T מבחינת הכנסות. רוב הפעילות של ורייזון בחו"ל מתבצעת דרך חברת MCI שרכשה. הפקודה מקיפה גם פעילות זו, אף על פי ששיחות מטלפון זר לטלפון זר לא כלולות בה.

 

"זו לא החברה שבנינו בארה"ב", אמר קורט אופסהל, פרקליט בקרן Electronic Frontier שתובעת את סוכנות הביטחון בגין ריגול בתוך המדינה. "זו לא החברה שמכוננת החוקה, וזו לא החברה שצריכה להיות לנו", הצהיר. אופסהל טוען שאין זה הגיוני שוורייזון היא החברה היחידה שקיבלה פקודה שכזו.

 

הפקודה מורה לוורייזון בפירוש להעביר הן את רישומי שיחות הטלפון הבינלאומיות והן את רישומי השיחות הפנימיות, והיא אוסרת גם לפרסם את עצם קיום הפקודה. ההוראה מתייחסת לטלפונים סלולריים ונייחים.

 

גורם בכיר הסביר כמה שעות לאחר החשיפה כי המידע שנאסף כולל מספרי טלפון ונתונים כמו משך השיחה, ולא כולל את תוכן השיחה או את זהות המתקשרים. הוא אמר שמידע מסוג זה הוא "כלי קריטי בהגנה על ארה"ב מפני איומי טרור". לדבריו, "הדבר מאפשר לאנשי העוסקים במאבק בטרור לגלות אם חשוד היה במגע עם אנשים אחרים שאולי מעורבים בפעילות טרור, במיוחד כאלה בתוך ארה"ב".   

 

מבוש ועד אובמה

חשיפת הפקודה היא הראיה הראשונה לכך שגורמי המודיעין האמריקניים ממשיכים במבצע ריגול רחב היקף שפתח בו הנשיא ג'ורג' בוש בעקבות פיגועי 11 בספטמבר ושגרר ביקורת עצומה כשנחשף.

 

בוש לאחר הפלישה לעיראק. בתקופתו יצאו לפועל מבצעי ריגול נרחבים בעקבות פיגוע 11 בספטמבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בוש לאחר הפלישה לעיראק. בתקופתו יצאו לפועל מבצעי ריגול נרחבים בעקבות פיגוע 11 בספטמבר(צילום: רויטרס)

אובמה. עיתוי רגיש לממשל (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אובמה. עיתוי רגיש לממשל(צילום: MCT)

 

ב-2005, דיווח ה"ניו יורק טיימס" שה-NSA צותת לשיחות בינלאומיות של אזרחים אמריקנים ללא צווי בית משפט. מאוחר יותר דיווחו כלי תקשורת אחרים כי לסוכנות הייתה גישה חופשית ולא מפוקחת לרישומי שיחות פנימיות.

 

בנוסף לכך, טכנאי לשעבר ב-AT&T, מרק קליין, סיפר שבמטה הראשי של החברה בסן פרנסיסקו היה חדר שהגישה אליו הוגבלה לאנשים שעברו בדיקות ביטחוניות של ה-NSA. לחדר הזה הועברו עותקים מכל רישומי השיחות.

 

תביעות נגד הממשלה עומדות בבית המשפט, אך תביעות שהוגשו נגד חברות התקשורת נדחו

לאחר שהקונגרס העביר ב-2008 חוק שמגן על חברות ששיתפו פעולה עם דרישות הממשלה. החוק הזה גם התיר מבצעים נרחבים לאיתור מידע, אך קבע שהשיטות צריכות להיות מאושרות בידי בית המשפט המיוחד שעוסק בענייני מודיעין זר.

 

הפקודה משתמשת בניסוחים של "חוק הפטריוטיות" מ-2001, שהועבר זמן קצר לאחר פיגועי 11 בספטמבר. החוק מאפשר ל-FBI לבקש הוצאת פקודות להשגת "כל דבר ממשי" בחיפושו אחר "מידע מודיעיני זר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשימוש מקומונים בלבד! אילוסמיינט אישה מבוהלת טלפון נייד סלולרי
צילום: shutterstock
מומלצים