שתף קטע נבחר

מפת הריגול: כך ממיין הממשל מיליארדי מסמכים

אחרי שחשף את תוכנית המעקב הסודית של ממשל אובמה, חשף ה"גרדיאן" הבריטי את קיומו של כלי עבודה מתוחכם של הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) שמארגן ומנתח את חומרי מודיעין שמתקבלים מהעולם. איראן המדינה שנתונה למעקב הרב ביותר

בשבוע האחרון נחשפה תוכנית ריגול רחבת היקף שמאחוריה עומדת הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) האמריקנית. העיתונים "גרדיאן" הבריטי וה"וושינגטון פוסט" האמריקני חשפו בין היתר שממשלו של ברק אובמה ריגל אחר טלפונים של מיליוני אזרחים וגם דרך שירותי האינטרנט והרשתות החברתיות.

 

רוצים להגיב לסיפור? היכנסו לפייסבוק של ynet

 

עוד חדשות בעולם :

חייל בריטי: הארי הציל אותי מתקיפות הומופוביות

פרלמנטר בריטי: 'חיילת? את יהודייה מזוינת'. צפו

תמונות השבוע: אש בגולן, מפגינות בעירום בברלין

 

אמש (יום שבת) חשף ה"גרדיאן" כי ה-NSA פיתח כלי עבודה מתוחכם, "מודיע ללא גבולות" שמו (באנגלית: Boundless Informant), שמטרתו לארגן ולנתח את כל מאגר הנתונים שמתקבלים מציתותים ומעקבים ברחבי העולם - בניגוד לתוכנית המעקב הסודית PRISM שהתמקדה באיסוף נתונים בלבד.

 

צבע אדום - אזור שהכי נתון למעקב ()
צבע אדום - אזור שהכי נתון למעקב

 

חברות פרטיות היו תחת מעקב. מרכז של "גוגל" לאחסנת מידע בדרום קרוליינה (צילום: AP) (צילום: AP)
חברות פרטיות היו תחת מעקב. מרכז של "גוגל" לאחסנת מידע בדרום קרוליינה(צילום: AP)

 

במסמכים שהגיעו לידי העיתון הבריטי מתוארת שיטת הפעולה של ה"מודיע ללא גבולות".

באחד המסמכים נכתב כי הממשל האמריקני אסף בתחילת השנה בסביבות 3 מיליארד חומרי מודיעין ממחשבים אמריקניים בפרק זמן של 30 יום. מספר גדול יותר של חומרי מודיעין נאספו מרחבי העולם - 100 מיליארד.

 

על פי ה"גרדיאן", סוכנות הביון האמריקני, ארגון הגג של 16 סוכנויות הביון בארה"ב, בהם ה-CIA, ה-FBI, מיפה וקטלג את כל המידע שנאסף באופן שיקל על מציאתו בעת הצורך. לשם דוגמה, אנשים שמשתמשים ב"מודיע ללא גבולות" יכולים לבחור מדינה מסוימת מתוך מפת העולם ולקבל את כל המידע המודיעיני שנאסף על מדינה זו.

 

איראן, למשל, עומדת בראש רשימת המדינות שנמצאות תחת מעקב של ה-NSA. בחודש מרס התקבלו 14 מיליארד פריטי מידע מודיעיני על הרפובליקה האיסלאמית שקוטלגו על ידי ה"מודיע ללא גבולות". פקיסטן שנייה ברשימה עם 13.5 מיליארד ואחריה ירדן, מצרים והודו. אזור במפה שנצבע בצבע ירוק משמעותו שהוא נמצא הכי פחות תחת מעקב ואזור שצבוע באדום נחשב ליעד מעקב ממדרגה ראשונה.


סוכנות הביון נתונה בימים אלה למתקפה ציבורית. מטה ה-NSA במרילנד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סוכנות הביון נתונה בימים אלה למתקפה ציבורית. מטה ה-NSA במרילנד(צילום: EPA)

  

במסמך אחר נכתב שה"מודיע ללא גבולות" נוצר כדי לספק ל-NSA תשובות לשאלות כמו "איזה כיסוי יש לסוכנות הביון במדינות מסוימות?" ו"כמה מידע נאסף במדינה או באזור מסוים בהשוואה לאזורים אחרים?". אגב, שני המסמכים שנחשפו על ידי ה"גרדיאן" סווגו כ"חשאי ביותר" ו-NOFORN (אסור לצפייה על ידי אזרחים לא אמריקנים).

 

בשימוע בסנאט שנערך בחודש מרס הכחיש ראש ה-NSA, הגנרל קית' אלכסנדר, שהממשל האמריקני מרגל אחר אזרחיו ואמר שלארה"ב אין יכולת טכנולוגית לעקוב אחרי אנשים רבים כל כך ולאסוף מידע רב כל כך ולנתח אותו. אלא שחשיפת ה"מודיע ללא גבולות" מטילה ספק בדבריו של ראש ה-NSA, שעדיין מכחיש שממשל אובמה ריגל אחר אזרחים אמריקנים.

 

בממשל ובמודיעין האמריקני הביעו דאגה חמורה מנזקים לביטחון המדינה כתוצאה מהדלפת תוכניות הציתות הסודיות.

 

הנשיא אובמה החליט לא להתקפל מול הביקורת הציבורית הקשה על פיקוח נוסח "האח הגדול" על רישום ואגירת כל מספרי הטלפונים בארה"ב, אימיילים, צ'אטים ברשתות חברתיות ושיחות בסקייפ. אתמול אמר הנשיא האמריקני כי אי אפשר לבקש 100% ביטחון ולשמור ב-100% על זכויות הפרט. והלילה הגישה סוכנות ה-NSA בקשה רשמית לפתוח בחקירה פלילית לאיתור מדליפי המידע על תוכנית המעקב הסודית שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
(אילוסטרציה)
צילום: רויטרס
מומלצים