שתף קטע נבחר

מקלט בחרמון: הציפורים הנודדות הקימו בית

צפרים של החברה להגנת הטבע גילו בסקר מיוחד באזור הר החרמון, קינון של 20 זוגות עלוויות חורף עם גוזלים. לדברי החוקרים, בישראל נודדות מיליוני עלוויות במהלך תקופת הנדידה וחלקן נשארות במהלך החורף, אך זו הפעם הראשונה שהן מקננות בישראל

הלחימה בין המורדים לצבא אסד הגיעה לראשונה גם לחרמון בחודש שעבר, בדמות שתי פצצות מרגמה שנחתו באזור.

 

אך מסתבר שלמרות המתיחות הבטחונית בגבול הצפוני, קבוצת ציפורי שיר שעד כה היו ידועות לחוקרים בישראל כציפורים נודדות, החליטה להקים בית בחרמון כדי לגדל בו את גוזליהן, דבר שהופך את החרמון לנקודה הדרומית ביותר בעולם בהן דוגר מין זה.  

 

 (צילום: יוסף כיאט, החברה להגנת הטבע) (צילום: יוסף כיאט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: יוסף כיאט, החברה להגנת הטבע)

 

מיליוני עלוויות נודדות לישראל

בחודשיים האחרונים קיימו אנשי החברה להגנת הטבע במימון קרן דוכיפת, סקר מקיף בתיאום עם חטיבת החרמון, אתר החרמון ורשות הטבע והגנים.

 

"הר החרמון הוא אחד המקומות הכי מיוחדים בארץ מבחינת מערכת טבעית עם בעלי חיים ייחודיים המצויים באזור כה גבוה. בשנות ה-80 נערך בפעם האחרונה סקר מקיף על מיני הציפורים הדוגרים המצויים באזור החרמון", מסביר ל-ynet יואב פרלמן, חוקר במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע ומי שריכז את הסקר בחרמון.

 

 (צילום: ליאור כסלו) (צילום: ליאור כסלו)
(צילום: ליאור כסלו)
 

 

בין אפריל לתחילת יוני הגיעו מיטב צפרי ישראל לסיורים מיוחדים בחרמון באזורים שעד כה היו סגורים לגישה עקב מגבלות בטחון. "היינו באזורים בהם אפילו הצבא לא נכנס אליהם בלי סיבה מיוחדת ולאחר שקיבלנו את כל היתרי הביטחון, הצלחנו לסייר בכל המורדות ועד הר דב כדי למפות את הכל האזור".

 

בימים הראשונים לסקר, הגיעו הצפרים גם לעמק נידח באזור החרמון, שם גילו סימנים ראשונים לנוכחותה של עלווית חורף, ציפור שיר זעירה שנודדת במיליוני פרטים לישראל. "לדעתי אנחנו האזרחים הראשונים שהיו בעמק הזה אי פעם", מגלה פרלמן.

 

 (צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע) (צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)
(צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)

 (צילום: אמיר בן דב) (צילום: אמיר בן דב)
(צילום: אמיר בן דב)

 

הצ'יף צ'אף שהדהים את החוקרים

אחד משותפיות לסקר, הצפר נועם וייס מספר על המפגש הראשוני עם העלווית. "היינו באזור הר שזיף והתחלנו לרדת בסבך הצמחייה והעצים. כשהגענו לואדי שמעתי את הקריאה של העלווית. אי אפשר לטעות בה, כי יש לה שירה מאוד ברורה וחד משמעית, שגם העניקה לה את שמה באנגלית - צי'ף-צ'אף (Chiffchaff)", הוא אומר ל-ynet. 

 

 

לאחר הזיהוי הראשוני, הצטרף אליו פרלמן וצפרים נוספים, כדי לנסות לאתר את העלוויות המסתתרות בחורש הסבוך, שם מצאו מספר זכרים מחזרים אחרי נקבות וקוראים בקול כדי לסמן את הטריטוריות שלהם.

 

"הן ציפורים קטנות מאוד, בקושי שוקלות שבעה גרם והיה מאוד קשה לראותן. עד כה היה ידוע לנו כי הן מסתלקות מישראל בחודש מרץ ולא נשארות איתנו בקיץ, כך שלא היה ידוע לנו שיש קינון שלהן בישראל. מבחינתנו, זו התרגשות גדולה מאוד למצוא אותן", מוסיף פרלמן.

 

 (צילום: אמיר בן דב) (צילום: אמיר בן דב)
(צילום: אמיר בן דב)

 (צילום: אמיר בן דב) (צילום: אמיר בן דב)
(צילום: אמיר בן דב)

 

רק לאחר שהציבו במקום רשתות מיוחדות ללכידת ציפורים במטרה לטבע אותן בטבעות זיהוי, הם הצליחו ללכוד שלושה פרטים - שני זכרים ונקבה. הציפורים נמדדו ושוחררו תוך זמן קצר בחזרה לטבע.

 

לאחרונה הגיעו שוב לאזור בשבועיים האחרונים וצפו בנקבות המאכילות את הגוזלים. "לא ידענו אם מדובר בעלוויות שאיחרו לעזוב את ישראל או שעצרו כאן למנוחה, לכן היה צורך לבדוק את הנושא לעומק", מסכם פרלמן. "התצפיות שלנו בעצם מרחיבות את תחום התצפית שלהן גם לישראל ומבחינת שמירת טבע, זה רק מדגיש עד כמה חשוב לשמור על החרמון והטבע שבו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסף כיאט, החברה להגנת הטבע
צילום: יוסף כיאט, החברה להגנת הטבע
מומלצים