שתף קטע נבחר

אשכנזי על הרפז: לא הבנתם, לא היה פוטש בצבא

הרמטכ"ל לשעבר הגיע לוועדה לביקורת המדינה בכנסת שדנה בדו"ח על מסמך הרפז והזכיר: "המבקר קבע שלא הייתה חתירה של הדרג הצבאי נגד הדרג המדיני שלו הוא כפוף". המשנה ליועמ"ש הבהיר כי כתב האישום נגד הרפז בגין זיוף המסמך מוכן, אך ממתינים לסיום חקירת מצ"ח שאולי תחשוף עוד פרטים

סערת מסמך הרפז מביאה לכנסת את הרמטכ"ל לשעבר: הוועדה לביקורת המדינה דנה הבוקר (יום ג') בדו"ח מבקר המדינה בנושא מסמך הרפז. לדיון הגיע הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, ששמו נקשר בפרשת המסמך. בדיון אמר המשנה ליועמ"ש רז נזרי כי כתב האישום נגד הרפז מוכן, אך הגשתו מתעכבת בשל חקירת מצ"ח, שעשויה לגלות כי הפרשה רחבה הרבה יותר.

 

יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הסביר כי המשטרה המליצה כבר לפני כשלוש שנים להעמיד לדין את יוצר וכותב המסמך, בועז הרפז, אך היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין טרם קיבל החלטה בעניין, למרות הזמן הרב שחלף. "לא ייתכן שהחלטה כל כך ברורה של המשטרה, תיתקל בסחבת ובחוסר מעש של היועץ המשפטי. שלוש שנים הן מספיק זמן להכרעה", הדגיש כהן. הוא הוסיף כי היועץ המשפטי גם נתן אישור למצ"ח לחקור אנשי צבא הקרובים לפרשה - אך עד היום מצ"ח לא פעלה בעניין.  

 

נזרי הסביר מדוע הגשת כתב האישום מתעכבת נוכח חקירת מצ"ח. הפרקליט הצבאי הראשי אמר כי חקירת מצ"ח בעיצומה וכי משתדלים לסיימה בהקדם. נזרי הוסיף כי אם יתגלו בחקירה זו ממצאים שיצביעו על עבירה אזרחית, יש אפשרות שיעבירו את החקירה למישור הפלילי-אזרחי בחשד להפרת אמונים.  

 

אשכנזי: "מקבל בדיעבד את הביקורת"

אשכנזי אמר בוועדה, כי מבקר המדינה "ענה על חלק מהדברים שהטרידו את כולנו", אך סייג: "בעיניי מאחורי הטענות המרכזיות כמו פוטש, הסתתר חוסר הבנה. חשוב שכולם יזכרו שהמבקר קבע שלא הייתה חתירה של הדרג הצבאי נגד הדרג המדיני שלו הוא כפוף. זו בעיניי קביעה מאוד חשובה. תארו לעצמכם שבצבא שלנו היה פוטש? המבקר קבע שלא הייתה תוכנית פעולה".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

דיון בוועדה לביקורת המדינה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דיון בוועדה לביקורת המדינה(צילום: גיל יוחנן)
 

עוד הדגיש אשכנזי כי "המבקר קבע אחרי כל הבדיקות שלא אני ולא אף אחד מסביבתי לא היו מעורבים בכתיבת המסמך ובזיופו, ובעיניי לא פחות חשוב - גם לא בהדלפתו. הרי הדברים כבר ברורים וגלויים, איך הוא הגיע לאן שהוא הגיע? אני חושב שזו קביעה חשובה. המבקר קבע שאף אחד בצבא, לא רק אני בתפקידי אלא גם בסביבתי, לא התערבו בהליכים למינוי רמטכ"ל".

 

הוא תמה על כך שבלשכה שלו היו הקלטות אך בלשכת ברק הן נמחקו, וציין כי הוא ואנשי לשכתו עברו בדיקות פוליגרף בהצלחה אך בצד השני לא עשו כן "כל כך בהצלחה". הוא מתח ביקורת בהתערבות מצד ברק במינויים במהלך כהונתו כרמטכ"ל, התריע מפני התערבות הדרג המדיני במהלכים אלה וקרא למצוא דרך למנוע זאת בעתיד. "משרת רמטכ"ל חייבת להיות קצובה ולארוך ארבע שנים, לא פחות".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

אשכנזי קיבל אחריות לחלקו במערכת היחסים העכורה בצמרת הממשל: "מערכת היחסים הידרדרה והחריפה בשנים האחרונות, אירועים שקרו לפני שבכלל הגיע המסמך הזה לעולם, שיחות וניסיונות לפתור את הבעיות האלה, גם עם שר הביטחון וגם עם ראש הממשלה - הדברים מתועדים. לצערי, לא הביאו לי פתרון. גם על זה העיר המבקר שיש אחריות גוברת לדרג המדיני. אבל אני מקבל בדיעבד את הביקורת, אני החלטתי לא לעסוק בזה ולהמשיך בעשייה צבאית. החלטתי שהמסמך יישאר במגירה. זה נעשה בתום לב. אז בדיעבד אני מקבל, יכול להיות שהיה צריך להעביר אותו ליועץ, למבקר".

 

המבקר בדימוס מיכה לינדנשטראוס מתח ביקורת על היועמ"ש כיוון שאף שהוא "סבור היה שהיה צריך להגיש כתב אישום בפרשה מזמן, ולדבריו ביקש לפתוח בחקירה פלילית כללית בנוגע לפרשה, וכי זה היה מחויב המציאות. מאז קו 300 לא הייתה פרשה שפגעה כל כך בביטחון ישראל".

 

האלוף גדי אייזנקוט, סגן הרמטכ"ל, התייחס בדיון לקשריהם של אנשי צבא לשעבר עם כאלו שמכהנים, ואמר כי השנה נערכו בצה"ל 3,000 בדיקות פוליגרף של מעורבים כביכול בקשרים כאלה. בצה"ל ניתן הכשר ביטחוני לבדיקות בתוך הצבא וכלפי "לשעברים".  

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

מבקר המדינה החל לבדוק את הפרשה והביקורת חשפה מערכת יחסים עכורה בין לשכת שר הביטחון לזו של הרמטכ"ל. הדו"ח חשף גם את התנהלותם של היועצים הקרובים אל"מ ארז וינר מצדו של אשכנזי, ויוני קורן מצדו של ברק, ואת השפל שאליו הגיעו בניסיונם "לסייע" לבוסים שלהם. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הוזכר בדו"ח המבקר, כיוון שהדי הפרשה הגיעו לאוזניו אך הוא בחר להתעלם מהם.

 

על פי הדו"ח, אשכנזי האמין שברק גיבש תוכנית פעולה לפגוע ברמטכ"ל, לגרום לו לסיים את תפקידו לפני תום התקופה או לסיימו "חבוט וחבול". ברק סבר שאשכנזי גיבש תוכנית פעולה שנועדה להביא לכך שימשיך לשנת כהונה חמישית ולמנוע בצורה בלתי חוקית או על-ידי "פוטש" את בחירת האלוף יואב גלנט לרמטכ"ל. שניהם טעו, קבע המבקר, כי לא היו תוכניות סדורות - אבל התנהגות פסולה הייתה גם הייתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבי אשכנזי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים