שתף קטע נבחר

פישר: "הנגיד פחות חשוב מבשנים קודמות"

נגיד בנק ישראל היוצא קיים מסיבת עיתונאים לרגל עזיבתו את התפקיד בשבוע הבא. פישר סקר את מצב המשק וחוסנו ב-8 השנים האחרונות, מנה את הישגי הבנק והתייחס למצב שוק הדיור: "ברור שריבית נמוכה משפיעה באופן חיובי על הביקוש - אך חששנו מפגיעה בייצוא"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר , קיים היום (ג') מסיבת עיתונאים לרגל עזיבתו את התפקיד בשבוע הבא. המשנה לנגיד, קרנית פלוג תחליפו למשך מספר שבועות עד שיכנס לתפקידו הנגיד החדש, יעקב פרנקל.

 

יעקב פרנקל ימונה שוב לנגיד בנק ישראל

פישר: "אם בישראל ירוויחו כפול העוני לא יקטן"

עלות הפרידה מפישר - 250 אלף שקל

 

בתחילת דבריו מנה פישר את הישגי הבנק ב-8 השנים האחרונות ביניהם העברת חוק בנק ישראל, הקמת הוועדה המוניטרית והמועצה המנהלית של הבנק. לדבריו, "כל מי שיושב בפגישות הוועדה המוניטרית מבין שאיכות הדיונים שונה.  קצת בעייתי שאני ממשיך לקרוא על ההחלטות של פישר. אני עדיין מקבל החלטות אבל ההחלטות היום הן של הוועדה המוניטרית. 

 

 

"אני שמח להגיד שאני בטוח שאני משאיר את הבנק בידיים טובות מאוד. אהיה האחרון להגיד שהנגיד לא חשוב. אבל הנגיד פחות חשוב משהיה בשנים קודמות". בהמשך דבריו סקר פישר את מצב המשק בישראל וציין את חוזקו בהשוואה לכלכלות של מדינות המערב.  

 

לדבריו, "ההצלחה הגדולה של המדיניות הייתה שהציפיות של הציבור לאינפלציה ב-10 השנים הקרובות היו כמעט תמיד בתוך היעד (1%-3%). זה אומר שהציבור בישראל מאמין שהממשלה ובנק ישראל יצליחו לשמור על האינפלציה בעשר השנים הקרובות. זה חשוב כי ברגע שהציבור מאמין שנשמור על ערך הכסף אז הוא יכול לגבש חוזים לטווח ארוך.

 

"לפני 8 שנים, כמעט כל החוזים בדיור, שכר דירה וקניית דירה, היו בדולרים. היום זה בשקלים. וזה טוב משום שהשקל הוא הכסף שלנו".

 

סטנלי פישר וקרנית פלוג (משמאל) במסיבת העיתונאים היום (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
סטנלי פישר וקרנית פלוג (משמאל) במסיבת העיתונאים היום(צילום: אוהד צויגנברג)

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

    

ריבית נמוכה - מכה למחירי הדיור, הגנה על הייצוא

פישר התייחס גם למצבו של שוק הנדל"ן ואמר כי "יש לנו בעיה בטיפול בדיור. ברור שריבית נמוכה משפיעה באופן חיובי על הביקוש. אתה לא מוריד ריבית כשאתה חושש שזה יפגע בייצוא. לו היינו מטפלים בדיור דרך הריבית היינו גורמים לייסוף של השקל ולאבטלה גבוהה יותר.

 

"אז מה צריך לעשות? כאשר אתה מצליח להגדיל את ההיצע אתה מוריד מחיר. אז לו יכולנו לגרום לעלייה בהיצע היינו יכולים גם להוריד את המחיר וגם להרחיב בנייה. צריך להגדיל את השיווק של קרקע. צריך לטפל במשך הבנייה. מרגע שמחליטים לבנות עד שמתחילות להגיע דירות עוברות 13 שנים. זה קשה לדמיין אבל זה המצב. חלק מהפיגור הוא בהכנת הקרקע וחלק במתן אישורי בנייה.

 

פישר סקר גם את פעילות בנק ישראל מול הבנקים: "עמלות הבנקים יורדות כל שנה. העמלות ב-2008 עמדו על 20 שקל בממוצע והיום הן 14 וממשיכות לרדת. המפקח על הבנקים הודיע היום כי הוא ידרוש מהבנקים לתת לכל הלקוחות לבחור בין חשבונות כמו שמתנהלים היום לבין חשבונות במחיר קבוע שנותנים שירותים בסיסיים או מורחבים. כל הזמן יש מאמץ להוריד את העמלות אבל לא נעשה את זה על חשבון יציבות הבנקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים