שתף קטע נבחר

מאבטחים ממשיכים לרצוח, הרפורמה נדחתה

משנת 2002 נרצחו לפחות 31 בני אדם מנשק ששימש לאבטחה. במשך שנים לשון החוק הייתה מעורפלת ובכל מקרה בפועל דבר לא נאכף. רפורמה שעליה הכריז המשרד לביטחון פנים בשנה האחרונה נדחתה בכמה חודשים עד תחילת שנת הלימודים

נשק האבטחה שוב מחבל בשלום הציבור: החשוד בביצוע הירי בירושלים שהביא למותם של שני בני אדם הוא מאבטח שהועסק באזור, ועשה שימוש בנשק של מקום עבודתו.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

השוטר שלכד את היורה: "הוא היה שקט וקר רוח"

יפן: מצוד אחר רוצח שמשאיר לשוטרים שירי האיקו

 

נתן ז'ורנו (56) ובתו ימית ז'ורנו (26), שנרצחו אתמול (יום ג') מצטרפים לשורה של קורבנות שנרצחו בעשור האחרון באמצעות נשק אבטחה. על פי נתוני קואליציית "האקדח על שולחן המטבח" הפועלת לצמצום תפוצת כלי הנשק, מספרם של הקורבנות מגיע ל-31 מאז שנת 2002. אך לטענתם, מספר הקורבנות גבוה יותר מאחר שהנתונים אינם כוללים קורבנות שנהרגו כתוצאה מירי במרחב הציבורי.

 

במהלך שנת 2013, לפי נתוני הקואליציה, נרצחו לפחות ארבעה בני אדם באמצעות נשק אבטחה, עוד לפני ששני הקורבנות מאתמול נכנסו לרשומות.

 

אף שהתיקון לחוק "רישוי כלי ירייה" מ-2008 קובע שרישיון כלי נשק שניתן למאבטח יוגבל לאזור העסקתו, אפשרו לחברות האבטחה במקרים חריגים ועל פי שיקול דעתן סמכות להשאיר בידי המאבטח את כלי הנשק גם אחרי סיום עבודתו למטרות עתודה או כוננות באזור ההעסקה שלו. זאת בהתאם להנחיות משרד הפנים והמשרד לביטחון הפנים. במקרה זה ההנחיה הפכה לנורמה.

 

בתחילת חודש אפריל האחרון, נוכח ריבוי מעשי רצח באמצעות "נשק אבטחה", הורה השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' לגורמי המקצוע במשרדו לוודא כי החל מחודש מאי יופקדו כלי הנשק בבתי עסק טעוני רישוי המחויבים באבטחה חמושה, כמו בתי מלון, בנקים או קניונים.

 

אולם בעקבות עבודת מטה של המשרד לביטחון פנים ופניות שהגיעו מחברות האבטחה, ביצוע הרפורמה נדחה עד תחילת שנת הלימודים הבאה והיא אף הורחבה לאחר שהשר קבע גם כי על מחדשי רישיון נשק פרטי להוכיח שוב עילה תקפה במעמד חידוש הרישיון.

 

"אקדח הוא לא רהיט"

בישראל רשומים כ-290 אלף כלי נשק אזרחיים. מתוכם כ-160 אלף כלי נשק פרטיים מוחזקים בידי הציבור ועוד 130 אלף שייכים לארגונים כמו חברות שמירה, סוחרי נשק, מטווחים ויישובים. כ-43 אלף כלי נשק נמצאים בידי חברות השמירה המעסיקות 34 אלף מאבטחים.

 

"יותר משנתיים אנחנו מתריעות על אי אכיפת החוק, ועל כך שלא נעשה ניסיון ממשי להטיל פיקוח ממשי על מספר כלי הנשק המצוי בידי חברות האבטחה", אמרה עו"ד סמדר בן נתן מקואליציית "האקדח על שולחן המטבח". לדבריה, "המקרה מדגיש את הצורך בהוצאת הנחיות ברורות, לפיהן מאבטחים לא יוכלו להוציא את הנשק ממקום עבודתם. מעבר לזה, ברור שיש הפרזה באבטחה חמושה, וניתן לצמצם את מספר כלי הנשק המצוי בידי מאבטחים. אנחנו מדינה חמושה מדי", הסבירה.

 

ח"כ מירי רגב (הליכוד ביתנו) הוסיפה: "הבהרנו למשרד לביטחון פנים כבר לפני חודשים שהמטרה צריכה להיות שכל בית עסק שיש בו נשק חם לא יקבל רישוי אלא אם כן ניתן להפקיד בו את כל הנשק, וכשיש - לאסור על מאבטחים להוציא את הנשק ממקום העבודה. בינתיים הרפורמה מתעכבת. כמה זמן צריכה לקחת עבודת מטה כשמדובר על חיי אדם? אנחנו במצב חירום".

 

לדבריה, היא קיימה בחודשים האחרונים כמה דיונים בנושא בוועדת הפנים שבראשותה היא עומדת. "בינתיים הרחוב מדמם והמשטרה טרם הגיעה להסדר ברור בנושא. אמרתי אז וגם היום שיש לצמצם את מספר האוחזים בנשק במדינה, ולהרחיק אותו מהבית ומהתא המשפחתי. אקדח הוא לא רהיט, יש להפקידו במקום העבודה ולא להסתובב עמו באופן חופשי ללא פיקוח", הוסיפה. לדבריה, בכוונתה לקיים דיון נוסף בימים הקרובים כדי לעמוד מקרוב על ההתקדמות בנושא.

  

מהמשרד לביטחון פנים נמסר כי "מדובר באירוע חמור. בחודשים האחרונים מוביל המשרד מהלכים מקיפים לצמצום כלי הנשק המצויים בידי הציבור ובידי מאבטחים. המשרד פועל ליישם את הנחיות השר לביטחון הפנים, לפיהן לא יוצא כלי ירייה מחוץ למקום העיסוק. אירוע זה מדגיש את החשיבות והצורך המיידי בטיפול לשיפור תחושת הביטחון בקרב הציבור. בנוסף, לאחרונה הוביל המשרד קמפיין נרחב לאיסוף כלי נשק המוחזקים ברשות הציבור שלא כדין, במטרה לצמצם את כמות כלי הנשק ואמצעי הלחימה שאינם נמצאים בפיקוח".


פורסם לראשונה 23/07/2013 17:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
(אילוסטרציה)
צילום: Shutterstock
צילום: גיל יוחנן
יו"ר ועדת הפנים מירי רגב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים