שתף קטע נבחר

מכבש לחצים על השרים: שחרור האסירים בדרך

ההחלטה על שחרור אסירים ביטחוניים צפויה לקבל את אישור הממשלה, אך חלק מהשרים יגרמו לנתניהו להזיע. הצעת רה"מ לפתיחת המו"מ הופצה לשרים ובה גם הצוות שיוסמך לקבל את ההחלטות עבור הממשלה. כדי למנוע חיכוכים בעתיד, צורף השר יעקב פרי וכנראה הבטיח רוב לנתניהו לשחרור האסירים

לקראת ההכרעה על שחרור האסירים הביטחוניים  היום (יום א') בממשלה, בנימין נתניהו כבר מכין את עצמו ליום שאחרי: באישון ליל ולאחר עיכובים רבים הופצה הלילה הצעת ההחלטה שתובא בפני השרים בהצבעה היום על שחרור 104 אסירים במסגרת המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים.

 

קראו את הצעת נתניהו: שחרור 104 אסירים

 

על פי ההצעה, הממשלה מאשרת את פתיחת המו"מ ותסמיך צוות שרים מצומצם שפעולתו תחל לאחר תחילת השיחות. נתניהו מפעיל מכבש לחצים בקרב שרי הליכוד לתמוך במהלך שחרור האסירים, אך צפוי להיתקל בהתנגדות של כמה מהם. עם זאת, נראה כי ראש הממשלה מצא את הדרך להימנע מבעיות שכאלה בעתיד.

 

צוות השרים, שבראשו יעמוד ראש הממשלה, יכלול את שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שרת המשפטים ציפי לבני, השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' ואת שר המדע הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי. צירופו של פרי שלא היה מתוכנן אמור להבטיח לנתניהו רוב בצוות השרים.

 

לקראת ההצבעה היום, מסתמן שההחלטה תעבור: מבין 22 השרים (כולל ראש הממשלה) כרגע נראה ש-10 שרים יתמכו בהצעה, 5 מתנגדים והשאר עדיין מתנדנדים. אם ההחלטה תעבור, הצוות יוסמך לקבל את ההחלטות בשם הממשלה וכך יוכל נתניהו להימנע מחיכוכים עתידיים.

 

"הצוות ינקוט את כל האמצעים הדרושים לשחרורם של 104 האסירים במסגרת המו"מ, וזאת רק לאחר פתיחתו ובהתאם למהלכו, על פי התנאים, הקריטריונים, במועדים ובקבוצות שייקבעו על פי הצוות לרבות פרסום פומבי של רשימת שמותיהם", נכתב בהצעה, "מדינת ישראל שומרת לעצמה את הזכות לפעול בכל האמצעים נגד כל אחד מהאסירים שישוחררו אם אלה יחזרו לעסוק בפעילות חבלנית עוינת, בנוסף להחזרתם להמשך ריצוי עונשם".

 

אמש הודיע השר ישראל כץ שיצביע נגד: "אני מתנגד לשחרור מחבלים רוצחים. זו פגיעה במשפחות השכולות ועידוד לטרור", הסביר בשיחה עם ynet. גם בבית היהודי הודיעו ששלושת השרים יצביעו באופן גורף נגד השחרור.  

בישראל ביתנו - שעל הנייר הייתה אמורה להיות חלק בלתי נפרד ממפלגת השלטון - יינתן חופש הצבעה לארבעת השרים. מביניהם, שר התיירות עוזי לנדאו צפוי להתנגד, והשאר טרם הודיעו על החלטתם.

שבעת השרים מיש עתיד והתנועה צפויים לתמוך בהצעה לשחרור אסירים.

 

במהלך השבת ריחף סימן שאלה גדול לגבי הדרך שבה יבחרו רוב שרי הליכוד לנהוג. חלקם הורידו פרופיל ונמנעו מלהתייחס לעניין כדי לא למצב את עצמם בין דעת הקהל לנתניהו.

 

משמעות הצבעה נגד השחרור היא אחת מבחינתם: פעולה שתביך קשות את ראש הממשלה. לפיכך, חרף התבטאויות חד משמעיות בעבר, עדיין לא ברור כיצד יצביעו גדעון סער, לימור לבנת, סילבן שלום וגלעד ארדן. השרים משה (בוגי) יעלון יובל שטייניץ צפויים להצביע בעד.

 

"קרב" בממשלה על אישור שחרור האסירים עשוי דווקא להועיל לנתניהו, כיוון שכלפי חוץ הוא יוכל להציג את עצמו כמי שמוביל מהלכים אמיצים הרף ההתנגדויות. גם המכתב שפרסם במוצאי שבת, שלפיו "ראשי ממשלה נדרשים מעת לעת לקבל החלטות בניגוד לדעת הקהל", נועד למצב אותו במרכז. האסטרטגיה של נתניהו דומה לזאת שהוביל אריאל שרון בעבר, ולפיה הוא נמצא בעמדת המנהיג שנאלץ לקבל הכרעות קשות - גם אל מול ביקורת מבית.

 

הסטטוס שפרסם השר נפתלי בנט ()
הסטטוס שפרסם השר נפתלי בנט

 

צפי להצבעת השרים - תמונת המצב נכון לשעה זאת:

בנימין נתניהו: בעד

יובל שטייניץ (ליכוד): צפוי להצביע בעד.

משה יעלון (ליכוד): אמור להיכלל בצוות השרים המיוחד שידון בשחרור האסירים. צפוי להצביע בעד.

סילבן שלום (ליכוד): נכלל בצוות השרים המורחב למו"מ, ועל רקע ההתקרבות לנתניהו לאחרונה, ספק אם ירצה להביך אותו. ייתכן שיימנע בהצבעה.

לימור לבנת (ליכוד): טרם הודיעה על החלטתה.

גדעון סער (ליכוד): טרם הודיע על החלטה, אך ספק אם יביך את נתניהו.

גלעד ארדן (ליכוד): בעבר התבטא נגד השחרור. טרם הודיע על החלטתו.

ישראל כץ (ליכוד): נגד

 

יאיר לפיד (יש עתיד): בעד

שי פירון (יש עתיד): בעד

יעל גרמן (יש עתיד): בעד

יעקב פרי (יש עתיד): בעד

מאיר כהן (יש עתיד): בעד

 

נפתלי בנט (הבית היהודי): נגד

אורי אריאל (הבית היהודי): נגד

אורי אורבך (הבית היהודי): נגד

 

ציפי לבני (התנועה): בעד

עמיר פרץ (התנועה): בעד

 

יצחק אהרונוביץ' (ישראל ביתנו): צפוי להיות חבר בצוות השרים. טרם הודיע על החלטתו.

סופה לנדבר (ישראל ביתנו): טרם הודיעה על החלטתה.

יאיר שמיר (ישראל ביתנו): טרם הודיע על החלטתו אך ההערכה כי יצביע נגד.

עוזי לנדאו (ישראל ביתנו): שוהה בחו"ל וישאיר פתק הצבעה. אם שני הסעיפים יוגשו יחד (מו"מ ושחרור אסירים), יצביע נגד. אם יופרדו: יתמוך במו"מ ויתנגד לשחרור אסירים.

 

חופש פעולה מול התנגדות גורפת

מצב דומה לליכוד שורר גם בישראל ביתנו, אלא ששם יינתן חופש פעולה. שר התיירות עוזי לנדאו מתנגד באופן עקרוני לשחרור מחבלים, אך תומך בחידוש המשא ומתן. השרים יצחק אהרונוביץ' ויאיר שמיר יחליטו ככל הנראה רק בתום הדיון בישיבת הממשלה. דעתה של השרה סופה לנדבר לא ידועה.

 

שרי הבית היהודי - נפתלי בנט, אורי אורבך ואורי אריאל - יתנגדו הן לשחרור המחבלים והן להקמת ועדת שרים שתדון בנושא. בנט שוחח ביום שישי עם נציגי המשפחות השכולות ואמר להם: "אני האחרון שצריך לשכנע אותו להתנגד לשחרור רוצחים". בעמוד הפייסבוק שלו כתב בנט: "מחבלים צריך להרוג, לא לשחרר. כל חיי נאבקתי לקיום שני המשפטים האלה. מחר אצביע נגד".

 

השר אורי אריאל: "שחרור מחבלים עם דם על הידיים זה עוול ומתן פרס לטרור המתמשך. שחרור מחבלים ישראלים הוא בנוסף גם פגיעה קשה במוסדות הצדק והמשפט בישראל ועיוות מוסרי ואנושי".

 

התמיכה בנתניהו תגיע משרי יש עתיד (יאיר לפיד, יעל גרמן, מאיר כהן, שי פירון ויעקב פרי) והתנועה (ציפי לבני ועמיר פרץ).

 

הרשימה המלאה של האסירים שהרשות דורשת לשחרר:

 






 






 

 

האם ישוחררו אסירים ערבים ישראלים

 בהצעת המחליטים שהועברה לשרים מצורפת גם חוות דעת משפטית שנכתבה ב-24 ביולי. בדברי ההסבר בהצעה נכתב כי "המדובר הוא בשחרור אסירים שביצעו פשעים קשים לפני הסכמי אוסלו ומוחזקים כיום בישראל". עם זאת, בחוות הדעת המשפטית נכתב כי "בהצעת ההחלטה מוצע להסמיך את הצוות לשחרור של 104 אסירים פלסטינים במסגרת המו"מ". על פי הערכות, שחרור האסירים יכלול גם ערבים ישראלים, אך נקודה זו לא מצוינת בחוות הדעת.

 

חוות הדעת מתייחסת גם לצוות השרים שיוקם ונראה כי צירופו של השר פרי לא היה מתוכנן. בתחילה דובר בלשכת רה"מ כי יהיו ארבעה חברים בוועדה אולם נראה כי בעקבות לחץ שהופעל על ידי מפלגת יש עתיד, הוחלט לצרף גם את ראש השב"כ לשעבר. ראוי לציין כי חוות הדעת המשפטית כלל אינה מתייחסת אל פרי, דבר שמעיד כי צירופו היה ברגע האחרון.

 

בסוף השבוע ניהל בנימין נתניהו סבב שיחות עם שרי הליכוד, ובמהלכן הדגיש באוזניהם את החשיבות בקבלת הכרעות קשות כגון שחרור רוצחים, על רקע חשיבות חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים. בהודעה שפרסם בשבת אמר נתניהו: "זוהי החלטה קשה מאין כמוה. היא מכאיבה למשפחות השכולות, היא מכאיבה לעם ישראל כולו והיא מכאיבה לי מאוד. ראשי ממשלה נדרשים מעת לעת לקבל החלטות בניגוד לדעת הקהל - כשהדבר חשוב למדינה".


פורסם לראשונה 27/07/2013 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון , לע"מ
ההכרעה מגיעה לממשלה. בנימין נתניהו
צילום: קובי גדעון , לע"מ
מומלצים