שתף קטע נבחר

בטעות: חוקר גילה צמחים עמידים לבצורת

פרופסור שמעון גפשטיין שכח להשקות את הצמחים שהינדס גנטית וגילה שחוץ מהיותם מאריכי חיים הם גם יכולים להתקיים ללא מים שלושה שבועות ואז לחזור לחיים עם ההשקייה

 

חוקרים בפקולטה לביולוגיה בטכניון, בראשותו של פרופסור שמעון גפשטיין, נשיא המכללה האקדמית כנרת, הצליחו להנדס גנטית צמחים אשר נכנסים ל"קיפאון" כאשר הם אינם מקבלים מים במשך תקופה מסוימת וחוזרים וממשיכים בהתפתחותם כשאספקת המים מתחדשת, זאת מבלי שנגרם לצמח נזק. פרופ' גפשטיין הגיע לתגלית במקרה, לאחר ששכח להשקות במשך שלושה שבועות צמחים שהונדסו לצורך הארכת חייהם הפוריים. בדיעבד הסתבר: אותם שינויים גנטיים גם גורמים להם לצרוך הרבה פחות מים.

 

עוד בהידען:

 

שמעון גפשטיין פרופסור  אמריטוס בטכניון ששימש בעבר דיקן הפקולטה לביולוגיה מספר כי התחיל את המחקר בנסיון להתמודד עם תופעת ההזדקנות המהירה מדי של הצמחים החד שנתיים.

 

"מבחינה חקלאית וכלכלית זה לא טוב", הוא מסביר. "כי הצמח מזדקן מוקדם מדי ולכן הנחתי שיש תוכנה גנטית שתלויה בנוכחות גנים מסוימים, שמפעילים את אותה 'תוכנת' הזדקנות. החלטתי להתערב בתהליך בדרך של הנדסה גנטית ולמנוע את פעילות הגנים האחראים להזדקנות ובכך לדחות את הזדקנות הצמח. מעבר להיבט של מתן יותר פרי, אותו תהליך אחראי גם על חיי מדף ארוכים יותר של ירקות ופירות כי ההזדקנות מהירה ממשיכה גם באיבר המנותק מהצמח."

 

גפשטיין בעצם האריך את נוכחות הנעורים (ציטוקינינים). "יצרנו כאן לולאה, בדומה לתרמוסטט", הוא אומר. "בכל פעם שחלה ירידה ברמת הציטוקינינים, מופעל מנגנון המעלה שוב את רמת ההורמון שמפצה על כך שהצמח מנסה להזדקן. התוצאה היא שפתחנו צמח שחי יותר מפי שניים מאורך החיים של צמח רגיל. מחזור החיים הרגיל של טבק הוא ארבעה חודשים, הרי שהצמח שלנו המשיך לחיות שמונה חודשים ויותר. במהלכם הוא המשיך לשאת פרחים ופירות, בעוד שהצמח הרגיל כבר מזמן הצהיב ומת. יכולנו לראות את ההשפעה הזאת גם ברמה של חיי המדף. כשקטמנו עלים משני הצמחים, העלים של הצמח הרגיל הצהיבו כעבור שבעה ימים ונרקבו, בעוד שהעלים של הצמח המהונדס גנטית החזיקו מעמד 21 יום מבלי שראינו כל שינוי בצבע הירוק שלהם."

 

במהלך הניסוי, במקרה קרתה תקלה. גפשטיין שכח להשקות את הצמחים למשך שלושה שבועות וראה שלצמחים האלה זה לא מפריע שלא משקים אותם. כאשר הם הושקו בחזרה אחרי שלושה שבועות, תקופה שבה בדרך כלל צמחים רגילים מתים, הם המשיכו להתפתח ונתנו יבול כאילו לא סבלו מיובש.

 

מעולה לבצורת

שלושה שבועות הם תקופה קריטית כאשר בשנים רבות יורד בנגב גשם בתחילת החורף, הדבר גורם להנבטת זרעי החיטה. במקרים רבים מתרחשת עצירת גשמים של מספר שבועות, דבר שגורם לחיסול השדות ולהכרזה על השנה כשנת בצורת, שנועדה לפצות את החקלאים. "למעשה עם הטכנולוגיה הזו אפשר למנוע את התופעה והצמחים יכולים לעבור אפיזודות של יובש שילכו ויתכפו יותר בכל העולם עקב שינויי האקלים הצפויים", אומר גפשטיין.  

 

עוד מעלילות הסופר צמח: גם הורדת כמות ההשקיה ב-70%,  לא עשתה עליהם רושם מיוחד והם המשיכו לחיות בצורה נורמלית ללא איבוד של היבול.

 

"זה נותן לנו הצעה לפתרון לבעית מחסור המים בעולם ולחקלאות, אומר גפשטיין, "אפשר יהיה לגדל צמחי מאכל במקומות שבהם לא מגדלים היום וגם לחסוך 70% מכמות המים לחקלאות. זה גם יגדיל את פוטנציאל האיזורים לחקלאות וגם נוכל להציע פתרון לפחות חלקי למשבר המזון בעולם שאנו צופים את התרחשותו."  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים