שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP, AFP, EPA

לבני ל-ynet: "אנחנו לא נכנסים לתהליך מתוך מחשבה שיהיה פה מזרח תיכון חדש"

שעות לאחר ההצהרה המשותפת עם מזכיר המדינה האמריקני קרי והנציג הפלסטיני עריקאת, השמיעה השרה הישראלית אופטימיות זהירה באשר למו"מ. "אנחנו מתקדמים", אמרה. "אובמה היה קשוב, ריאלי ושאל שאלות"

ראש הצוות הישראלי למשא ומתן עם הפלסטינים, השרה ציפי לבני, אמרה הלילה (ד') ל-ynet כי למרות הפגישות הטובות בוושינגטון, ברור לה שמכשולים רבים וקשים עוד צפויים להיערם בהמשך. "אנחנו לא נכנסים לתהליך הזה מתוך אופוריה או מתוך מחשבה שיהיה פה מזרח תיכון חדש", אמרה לבני. "אנחנו רואים את השינויים שמתחוללים באזור ואת מה שקרה אחרי ההכרזה על חידוש המשא ומתן – חמאס, הג'יהאד האיסלאמי ואיראן מיהרו להתנגד".

 

המשא-ומתן המדיני - כתבות אחרונות ב-ynet

 

על הפגישות עם הצוות הפלסטיני בוושינגטון אמרה שרת המשפטים: "אחרי תקופה ארוכה שבה לא נפגשנו, אני מאמינה שחשוב שנפגשנו בלי האמריקנים. נערוך עוד פגישות בשבוע השני של אוגוסט, אחרי החג אצל הפלסטינים. אנחנו מתקדמים והעיקרון הוא לסיים את הסכסוך, מדברים על הכול והכול על השולחן".

 

לבני סירבה להתייחס לשאלה אם ארה"ב העניקה מכתבי ערבויות לצדדים, העוסקים בערבויות שסוכמו כבר במהלך השיחות שהוביל מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בחודשים האחרונים כדי לחדש את המשא ומתן. ערבויות אלה נועדו להבטיח כי השיחות יימשכו חודשים, וכי הצדדים לא יבצעו מהלכים חריגים שיובילו למשבר בשיחות - דוגמת בנייה חריגה בהתנחלויות מצד ישראל, והמשך מהלכים חד צדדיים של הפלסטינים במוסדות הבינלאומיים. 

 

 

על הפגישה עם נשיא ארה"ב אובמה סיפרה לבני: "במקרה הזה ההשקעה של מזכיר המדינה האמריקני הייתה משמעותית מאוד. יש כאן רצינות אמריקנית. ההגדרה של האמריקנים שהם אמורים לעזור לפי הצורך, והבחירה של מרטין אינדיק, שנחשב למומחה בנושא, לתפקיד השליח למזרח התיכון, מעידים על מעורבות. לא קבענו מסמרות, אך תהיה שקיפות מול האמריקנים. נסענו לנשיא, וזה היה אירוע שהוסבר לנו שהוא נעשה בלו"ז מאוד צפוף של הנשיא.

 

"הפגישה התארכה יותר ממה שמתוכנן. אני חושבת שזה היה חשוב. היו שטענו שחידוש תהליך השלום עניין אישי של מזכיר המדינה קרי ושאין תמיכה של הנשיא אובמה, אבל היה חשוב מאוד לאובמה להבהיר כי מדובר באינטרס אמריקני. עצם זה שזומנו לפגישה מעיד שארה"ב מעורבת. אובמה היה קשוב מאוד וריאלי ושאל הרבה שאלות. המטרה היא להגיע להסדר, לא רק לנהל משא ומתן. זה יכול ליצור הזדמנויות לנו ולארה"ב".

 

על הסקפטיות בציבור הישראלי אמרה לבני: "מהיום שנכנסתי לממשלה הזו אמרו לי שאין סיכוי לפתוח משא ומתן. אחר כך אמרו - מה זה משנה, תבואו לפגישה הראשונה והכול יתפוצץ. המשא ומתן נפתח, ראש הממשלה קיבל את ההחלטה לעשות את זה. שני הצדדים יצאו היום עם תחושה של אחריות ורצינות. אני לא נאיבית, אני רק יודעת שזאת האופציה המועדפת עליי, לייצג את האינטרסים הביטחוניים והמדיניים של ישראל. לכן צריך לעשות מאמץ. אני לא אומרת את זה מתוך תמימות, אלא מתוך צורך".

 

חשש בימין: נתניהו יידחק להסדר ביניים

המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים טרם החל לעסוק בנושאים המהותיים, אך בימין כבר חוששים כי אם תיכשל התוכנית של מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, להגיע להסכם סופי בתוך תשעה חודשים, יתגבש במקומו מתווה שיוביל להסדר ביניים שיאפשר הקמת מדינה פלסטינית בגבולות זמניים. הפלסטינים דוחים לפי שעה את המתווה הזה, אולם החשש בליכוד וגם בהתנחלויות הוא שכדי למנוע את כישלון השיחות, יופעל לחץ על ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להסכים להסדר מהסוג הזה.

 

סגן שר החוץ, זאב אלקין, אמר הלילה ל-ynet: "בימין יש דאגה גם משחרור המחבלים, גם מההגבלות שעדיין לא ברורות בנוגע לבנייה בהתנחלויות וגם מהאפשרות שראש הממשלה ייכנע ויסכים למדינה פלסטינית המבוססת על גבולות 67'. אבל הפחד הכי מהותי הוא שבסופו של דבר, במהלך השיחות יצוץ הסדר ביניים שלא יחייב את הפלסטינים לתת כלום וימנע פיצוץ בתהליך".

 

דני דיין, ששימש בעבר יו"ר מועצת יש"ע, הביע גם הוא דאגה מהאפשרות הזו, וציין כי "בקרב המתנחלים יש דאגה רבה מאוד מהתהליך שמתחדש, אבל לפי שעה אני בוחר לשמור על קור רוח, כי אני לא מאמין שאבו מאזן מסוגל לחתום על הסדר קבע. עם זאת, יש חשש אמיתי בימין ובהתנחלויות מהאפשרות של מתווים אחרים, כולל מהסדר ביניים כזה או אחר".

 

גורם מדיני בכיר הבקיא בפרטי המגעים עם הפלסטינים הבהיר אתמול בשיחה עם ynet כי "במשך תשעת החודשים הקרובים, במהלך השיחות, יהיה שחרור לחצים אמריקניים ואירופיים. אבל לא ייצא מהשיחות האלה שום דבר. אבו מאזן לא רוצה כלום, רק לקבל ולקבל מישראל, ובחינם, בלי לתת כלום". אותו גורם הוסיף כי "מהתיש הזה לא ייצא חלב".

 

"אובמה היה קשוב, ריאלי ושאל שאלות" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"אובמה היה קשוב, ריאלי ושאל שאלות"(צילום: EPA)

 

קרי וראשי צוותי המו"מ בוושינגטון. לא חושפים את סדר הנושאים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרי וראשי צוותי המו"מ בוושינגטון. לא חושפים את סדר הנושאים(צילום: AFP)
 

לפי שעה, בימין אין כוונה לערער את יציבות הממשלה או להביא לפרישת הבית היהודי מהקואליציה, וכדי להצדיק את ההישארות בממשלה דוחפים במפלגתו של נפתלי בנט לאישור חוק יסוד משאל העם ולהכרזה על בנייה בהתנחלויות. בסביבתו של ראש הממשלה רמזו כי לא מן הנמנע שנתניהו יכריז על הכוונה לשווק מאות רבות של יחידות דיור בהתנחלויות, וגורם המקורב לנתניהו אמר הלילה: "כשיהיה מה להודיע בנושא, ראש הממשלה יודיע. ישראל לא לקחה על עצמה שום מחייבות לא לבנות במסגרת השיחות שקדמו לחידוש המשא ומתן".

  

לבני. "לא ציניים עושים שלום, אלא אלה שחולמים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לבני. "לא ציניים עושים שלום, אלא אלה שחולמים"(צילום: AFP)

 

לפי שעה, הצדדים עומדים על סירובם להתייחס לסדר הנושאים שעומדים על שולחן המשא ומתן. מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, אורי סביר, שעמד בראש צוות המשא ומתן של ישראל בהסכמי אוסלו וצבר שעות רבות סביב שולחן המשא ומתן, אמר כי לא ניתן יהיה להתקדם בשיחות מבלי לעסוק כבר בתחילתן בנושאי הביטחון והגבולות.

 

לדבריו, "כשאומרים שכל הנושאים על השולחן, זה לא אומר שהכול יידון באותו הרגע. יש תלות הדדית בין הנושאים. אי אפשר לעסוק בצורה יצירתית בירושלים לפני קביעת הגבולות. הסברה שיתחילו בביטחון וגבולות היא נכונה משום שזה תלוי בזה". סביר מציין כי "המבחנים לרצינות השיחות הם שמירה על סודיות ובהמשך הדרך - גם משברים ופיצוצים. אין משא ומתן רציני ללא משברים לאורך הדרך. בינתיים הצדדים שמרו יפה מאוד על הסודיות, וזה סימן טוב".

 

"אני יודע שהדרך קשה", אמר קרי, "אין קיצורי דרך" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אני יודע שהדרך קשה", אמר קרי, "אין קיצורי דרך"(צילום: AFP)

 

עם תחילת השיחות, צפויים צוותי המשא ומתן להתרחב. לפי שעה, מנהלים לבני ועו"ד יצחק מולכו, שליחו המיוחד של ראש הממשלה, את השיחות מהצד הישראלי, אולם לצורך התקדמות בשיחות יידרש לנושא גם אגף התכנון בצה"ל, שלקח חלק מרכזי בשיחות השלום שנוהלו ב-20 השנים האחרונות. כמו כן, לצוות יצורפו לפחות מומחה אחד בדין בינלאומי, וכן מומחים שיעסקו בסוגיית המפות והביטחון - שניהם נושאים מורכבים מאוד.

 

קרי: אפשר לעשות את זה

מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, התייצב אמש בוושינגטון כשלצדו לבני וראש הצוות הפלסטיני סאיב עריקאת, ועדכן על השיחות שקיימו במשך יומיים בבירה האמריקנית. הוא אמר כי הצדדים סיכמו שכל נושאי הליבה וסוגיות הסדר הקבע יושמו על השולחן במסגרת המשא ומתן, והבהיר: "הנושאים האלה יונחו על השולחן עם מטרה אחת - לסיים את הסכסוך, לשים קץ לתביעות ולהגיע להסכם תוך תשעה חודשים".

 

"אני יודע שהדרך קשה", אמר קרי, "אין קיצורי דרך, אבל עם נושאים ונותנים מכובדים כמו לבני ועריקאת שעומדים כאן היום ושסעדו יחד אמש בארוחת שבירת צום הרמדאן, אני משוכנע שאנחנו יכולים לעשות את זה". אחרי קרי דיבר עריקאת, שאמר: "הפלסטינים סבלו מספיק, והם ירוויחו יותר מכול. אני שמח שכל הנושאים בלי יוצא מהכלל יהיו על השולחן, והגיע הזמן שלפלסטינים תהיה מדינה ריבונית משלהם ושיחיו בשלום במדינה ריבונית משלהם".

 

צוותי המשא ומתן עם הגעתם לוושינגטון. מה יהיה על הכרה במדינה יהודית? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צוותי המשא ומתן עם הגעתם לוושינגטון. מה יהיה על הכרה במדינה יהודית?(צילום: AFP)

  

רק שעמום יביא הצלחה

למרות ההצהרות האופטימיות במסיבת העיתונאים של קרי, לבני ועריקאת, האווירה המנומנמת בזמן דבריהם שאפפה את הבית הלבן הסגירה היטב את הציפיות הגבוהות הרבה פחות בוושינגטון. גם האולם המרהיב ביופיו על שם בן פרנקלין, אבי שירות החוץ האמריקני, לא הצליח למשוך עיתונאים רבים, ושורות של כיסאות שהמתינו לכתבים - נותרו בשיממונן.

 

הכיסאות המיותמים במחלקת המדינה (צילום: יצחק בן חורין) (צילום: יצחק בן חורין)
הכיסאות המיותמים במחלקת המדינה(צילום: יצחק בן חורין)
 

מי שהגיעו למסיבת העיתונאים היו קומץ של כתבים המסקרים בקביעות את מחלקת המדינה האמריקנית, כמה צלמי סטילס וכמה צלמי טלוויזיה, שהמתינו להודעה המסכמת של קרי. הנפקד העיקרי היה אובמה, שעשה באותה שעה את דרכו לנאום בטנסי. רק לשם השוואה, לפני ארבע שנים וחצי בא הנשיא לאולם האירועים בבניין מחלקת המדינה כדי להציג עם מזכירת המדינה דאז קלינטון את השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל.

 

ב-2010, בוועידת הפסגה, זה נראה אחרת (צילום: יצחק בן חורין) (צילום: יצחק בן חורין)
ב-2010, בוועידת הפסגה, זה נראה אחרת(צילום: יצחק בן חורין)

 

גם פתיחת המשא ומתן הבלתי ישיר בין ישראל לפלסטינים ב-2010, שהופסק אחרי כמה שבועות, נעשתה בקול תרועה רמה

ובוועידת פסגה מתוקשרת. אתמול לעומת זאת נכנס קרי לחדר התדרוכים בלי חגיגיות יתרה והציג את שליח הממשל לשיחות השלום מרטין אינדיק. אובמה נשאר במרחק כמה בלוקים משם, בבית הלבן.

 

הסיכוי הגדול ביותר של השיחות הללו להצליח, יודעים בוושינגטון, הוא שהן ימשיכו להיות משעממות, עם איפול מוחלט. לכן הבהיר קרי כי הוא יהיה המוסמך היחידי לדבר על תוכן השיחות, וביקש שלא להאמין לכותרות העיתונים שיצוצו בימים ובשבועות הקרובים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קרי, לבני ועריקאת בתום שיחות הפתיחה בוושינגטון
צילום: AP
מומלצים