שתף קטע נבחר

 

משכילות, מתקדמות, מנודות: במגזר הערבי לא רוצים נשים בפוליטיקה המקומית

הנשים במגזר רוצות להתמודד בבחירות ולהשפיע, אבל נתקלות בשלטון גברי ובחמולות שלא מוכנות לקבל שינוי. חלקן מוותרות מראש ויש כאלה שהולכות עד הסוף כדי להוכיח שהן שוות. האם יש לזה סיכוי?

הן משכילות, מתקדמות ורוצות להשפיע, אבל נתקלות בתופעת החמולות שרווחת במגזר הערבי ומקשה עליהן להשתלב בפוליטיקה המקומית. למרות זאת, הנשים במגזר הערבי לא מוכנות לוותר ורבות מהן יתמודדו בבחירות המקומיות באוקטובר כדי להיות שותפות בקבלת ההחלטות.


 

אבו עיטה. לא לפי האדם (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
אבו עיטה. לא לפי האדם(צילום: חסן שעלאן)
 

 

היעד אותו מסמנות הנשים הוא, לצערן, מקסימום חברות במועצת העיר. על ראשות מועצה אף אחת לא מעזה לחלום. "חשבתי על האפשרויות האלה, אבל ויתרתי מיידית כי הכל נעשה על פי שיקולים משפחתיים ולא מקצועיים או השקפה", אומרת מנהלת אגף התרבות בעיריית טייבה, דריה אבו עיטה. "לנשים אין תמיכה חברתית ומשפחתית בפוליטיקה המקומית. זה כאילו שהכול מיועד אך ורק לגברים, לאישה לא יהיו בוחרים".

 

  • לעמוד הבחירות המקומיות

 

אבו עיטה מצרה על המצב שנוצר וטוענת שהאישה הערבית מושפלת על ידי החברה. "נשים חייבות להיות מעורבות בפוליטיקה ושותפות להחלטות כי הן הוכיחו את עצמן בכל התחומים", היא אומרת. "אישה ערבייה יכולה לנהל כל מערכת ולנהל עירייה ולפעמים יותר טוב מגברים. ניתן תמיד לשנות ולשבור מוסכמות חברתית, אך זה לוקח זמן ומצריך הרבה אנרגיות ומאבקים".

 

היפא עזאם. תתמודדי? נחרים אותך (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
היפא עזאם. תתמודדי? נחרים אותך(צילום: חסן שעלאן)

 

היפא עאזם מטייבה מנהלת בשנים האחרונות את עמותת תלא לקידום נשים. היא מאמינה ביכולותיה וחולמת להיות חברת מועצה, אחרי שלדבריה הוכיחה את עצמה בכמה מאבקים. "לצערי, החברה הערבית תמיד מנסה להשתיק את האישה ולא מאפשרת לה להיות חלק בקבלת ההחלטות ברשויות המקומיות", היא אומרת. "תמיד אמרתי שיש לי את הכוונות להתמודד אבל הגברים לוקחים את כל השליטה. אפילו עשו עליי חרם רק כי חשבתי על התמודדות".

 

אבתסאם מחאמיד מפרדיס, מנהלת פרויקט "להיוולד מחדש" בעמותת "שין" - שיוויון ייצוג נשים, חשבה בעבר להתמודד אך ויתרה על הרעיון מהר מאוד אחרי שגילתה כי הדרך עבורה חסומה. "הרעיון התחיל אחרי שלמדתי קורס שנתי למנהיגות נשים, אבל גם זה לא מספיק כי עדיין החברה הערבית בישראל בנויה מחמולות. ראש החמולה הכי גדולה יושב ומתכנן מי יהיה המנהיג שלנו".

 

"הנשים לא מפרגנות לעצמן"

מחאמיד מביעה צער על מעמד האישה בחברה הערבית, שממשיכה להדיר אותה למרות הקדמה. ויש לה גם ביקורת על הנשים עצמן. "האישה הערבייה הצליחה ללמוד ולהגיע להשכלה גבוהה ותפקידים בכירים, אבל עדיין הנשים לא מספיק מפרגנות לעצמן", היא אומרת. "היו כמה ניסיונות של נשים מכמה כפרים שרצו להתמודד לבחירות אבל אחיה או בעלה או בן דודה עצרו אותן, ואז זה הופך לסכסוך משפחתי שגולש לעיתים לאלימות נגד נשים. הרבה מהן לא נתפשות כמנהיגות, בין היתר בגלל הדת".

 

מי בדוי. מאינה ביכולות שלה (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
מי בדוי. מאינה ביכולות שלה(צילום: חסן שעלאן)

הרוקחת מי בדוי מכפר קאסם החליטה להתמודד למועצת העיר אך גם היא נתקלה בהתנגדות. בדוי בחרה שלא להרים ידיים והודיעה שהיא ממשיכה עד הסוף. "אני רואה בעצמי אישה מוצלחת ויכולה לנהל גם ראשות המועצה בהצלחה יותר טוב מגברים", היא מתגאה. "הגיע הזמן להילחם כדי שנקבל את הזכויות שלנו בבחירות ולא ישתמשו בנו רק כקבלני קולות. לאישה בכפר קאסם מגיע להיות שותפה בפוליטיקה המקומית. זה שלא קיבלו אותי לבחירות אומר שיש עדיין גורמים שמנסים להשפיל את האישה. אני החלטתי להתחיל בחיזוק מעמד האישה אצלנו. זאת דרך טובה שנוכל להביע את דעתנו ולהשפיע בחברה על הרבה דברים".

 

יש כאלה, כמו הפעילה הפוליטית מריה כבהא מכפר קרע, שהפנימו שאולי הפוליטיקה היא לא הדרך היחידה להשפיע, ואפשר גם אחרת. "יש כוונה להתמודד לפוליטיקה אבל זה לא יהיה בכל מחיר. מבחינתי, צריך לעזור ולסייע לתושבים לפתור את הבעיות שנוצרו ולקדם את הכפר. להתמודדות פוליטית יש מחיר, ואני גם בגיל המתאים, אבל יש פער רציני בין המצוי לרצוי".

 

לכבהא יש גם מסר לגברים: "צריך לשלב את הנשים בבחירות ומי שחושב שזו עבודה גברית אגיד לו בפה מלא שהוא לא מודע ליכולת של הנשים ורצונן האמיתי לעבודה ציבורית ואמינות. הם מתעלמים ולא רוצים להודות בזה ולראות את האמת כי זה מהווה סכנה על קיומם החברתי במערכות שונות". 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חסן שעלאן
בדוי. נתקלה בהתנגדות
צילום: חסן שעלאן
צילום: חסן שעלאן
אבו עיטה. דרוש זמן ואנרגיה
צילום: חסן שעלאן
מומלצים