שתף קטע נבחר

"חזרה מרצון"? 177 מבקשי מקלט עזבו ביולי

חרף הביקורת החריפה של נציבות האו"ם לפליטים וארגוני זכויות אדם, נמשך ואף מתגבר נוהל ה"עזיבה מרצון" של מבקשי המקלט. המוקד לסיוע לפליטים: "על מסמכי העזיבה חותמים אנשים שבורים". ביולי הסתנן אדם אחד מסודן וחזר למולדתו. שר הפנים: "כל חודש יש פחות מסתננים בלתי חוקיים"

במהלך יולי האחרון יצאו מישראל 177 אזרחי אריתריאה וסודן שהוחזרו לארצות מוצאם. ברשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים טוענים שהם עזבו מבחירה, במסגרת נוהל "עזיבה מרצון" שאישר היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, אולם בנציבות האו"ם לפליטים ובארגוני זכויות אדם בישראל מותחים ביקורת קשה על ההליך. לטענתם, אין אפשרות להחיל "רצון חופשי" על מבקשי מקלט כלואים.

 

מוחזרים לארצותיהם - כתבות נוספות בנושא ב-ynet:

 

במוקד הסיוע לעובדים זרים טוענים כי על הכלואים בסהרונים מופעל לחץ לחתום על מסמכי ה"עזיבה מרצון". כלואים מדווחים שנאמר להם שחתימה היא הדרך היחידה לצאת ממתקן המעצר, ואלמלא תיעשה באופן מיידי - הם יחמיצו את טיסתם, יישלל מהם סכום הכסף שמוענק לעוזבים, והם עתידים להישאר כלואים עוד זמן רב.

 

חלק מהעוזבים היו עצירים ממתקן הכליאה סהרונים ואחרים התגוררו בערים שונות בארץ. מהרשות נמסר שאלה פנו

עצמאית וביקשו לעזוב, אך לא ענו לשאלה מה מספרם בין 177 העוזבים.

 

על פי נתוני משרד הפנים, במהלך החודש החולף נכנס לישראל מסתנן בודד אחד, לעומת 268 ביולי אשתקד. ברשות האוכלוסין וההגירה טוענים שהנתון הוא תוצאה של מהלכים שנקטה הממשלה, בהם יישום החוק למניעת הסתננות, פעולות אכיפה והקמת הגדר בגבול מצרים.

 

מנגד בנציבות האו"ם לפליטים ובארגוני זכויות אדם מותחים ביקורת על פעילות הממשלה וטוענים שחלק מצעדים אלה, בהם החוק שמאפשר כליאה של מבקשי מקלט לתקופה בלתי מוגבלת,

מנוגדים לאמנת הפליטים ולדין הבינלאומי.

 

מסתננים לישראל בשלוש השנים האחרונות ()
מסתננים לישראל בשלוש השנים האחרונות

 

על פי נתוני הרשות בישראל עדיין שוהים כ-55 אלף מבקשי מקלט, כ-50 אלף מהם הם אזרחי סודן ואריתריאה. אתמול סייר היועץ ויינשטיין בדרום תל אביב ואמר שמדיניות הממשלה היא להילחם בתופעת המסתננים.

הוא אמר כי אותה מדיניות נושאת פרי, אך הבהיר כי "למדינה הקטנה שלנו קשה להכיל כמות כזו של מסתננים".

 

שר הפנים גדעון סער אמר: "לאחר בלימת ההסתננות לישראל דרך הגבול המצרי, אנחנו מתקדמים מיום ליום במימוש המדיניות של השבת מסתננים בלתי חוקיים לארצות מוצאם או למדינות שלישיות. כל חודש יש בישראל פחות מסתננים בלתי חוקיים. נמשיך לפעול בנחישות למימוש מדיניות זו".

 

בשבוע שעבר קיימו נציגי הקהילה האריתריאית בישראל מסיבת עיתונאים ובה הזהירו כי החזרתם למדינתם מציבה את חייהם בסכנה: "אחינו גורשו מהכלא בישראל שבו היו עצורים בלי תאריך שחרור ובלי לדעת מה יהיה איתם. בישראל החליטו לקרוא לזה חזרה מרצון – אבל זה לא נכון. כשאין אפשרות אחרת - אין רצון ואין בחירה".

 

עו"ד נמרוד אביגאל, מהמוקד לסיוע לעובדים זרים: "תחת הכותרת הצינית 'חזרה מרצון' מגורשים מאות מבקשי מקלט בניגוד למשפט הבינלאומי ולעמדת האו"ם. על מסמכי העזיבה חותמים אנשים שבורים, ששהייה בת למעלה משנה בכלא ולחצים בלתי פוסקים גרמו להם לאבד תקווה".

 

מהעבר השני אמר יו"ר ועד הפעולה של שכונות דרום תל אביב, שלמה מסלאווי: "אסור לשכוח שמדובר במסתננים, רובם מחפשי עבודה, שהגיעו לישראל באופן בלתי חוקי אחרי ששהו כבר במדינה נוספת - מצרים. אלה אנשים שעושים כאן כסף שאותו הם שולחים למשפחותיהם. הממשלה מתגאה בעשרות שעוזבים ואילו אנחנו טובעים בתוך ים של עשרות אלפים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מתקן סהרונים. "לכלואים אין רצון חופשי"
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים