שתף קטע נבחר
 

אשלג נופל

המשבר בשוק האשלג הפיל את מניית פוטאש ב-24 אחוז ועלול להזיק לכלכלה של סיסקצו'אן וקנדה בכלל

המשבר העולמי בשוק האשלג שפרץ בשבוע שעבר עם החלטת יצרנית הדשנים הרוסית הגדולה בעולם, "אורקלי", לפרק את קרטל האשלג של רוסיה ובלארוס ("בי.פי.סי") שאחראי על כ-43 אחוז מייצוא האשלג בעולם, גרם לפאניקה בכל השווקים. עקב כך נפלה מניית יצרנית האשלגן השנייה בגדולה בעולם, "פוטאש קורפ" הקנדית ממחוז סיסקצ'ואן (שנסחרת בבורסות ניו-יורק וטורונטו), והיא נחתכה ב-24 אחוז בסיכום שבועי.

 

 

האנליסטים מציינים כי פירוק הקרטל המזרח אירופאי יוצר "עולם חדש" בשוק האשלג העולמי, וצפוי לגרום להורדה משמעותית של המחירים עד לסוף שנה זו, בשיעור גבוה של למעלה מ-25 אחוז (מ-400 ל-300 דולר לטונה או פחות). ולכן יפגעו גם ההכנסות פוטאש ויוקטן התל"ג של כלכלת סיסקצ'ואן ואולי אף של קנדה בכלל. האנליסטים צפו שהתמלוגים של פוטאש לשנת הכספים הבאה יגיעו ל-520 מיליון דולר, ואם מחיר האשלג ירד נניח ל-300 דולר לטונה, התמלוגים ירדו בהתאם ללא פחות מ-150 מיליון דולר.

 

פוטאש, שמחזיקה ב-13.9 אחוז ממניות "חברת כימיקלים לישראל" (כי"ל) שבבעלות החברה לישראל (בשליטת משפחת עופר), מבקשת זה זמן רב לרכוש את השליטה בכי"ל (על ידי רכישת 51 אחוז או אף 100 אחוז ממניות כי"ל), ועל ידי כך להפוך ליצרנית האשלגן הגדולה בעולם. שר האוצר, יאיר לפיד, מיד עם כניסתו לתפקיד במרץ השנה הודיע כי הוא מתנגד בצורה חד משמעית לעסקה, כיוון שמדובר "בנכס ציבורי של ישראל". לעומתו שרים אחרים בממשלת ישראל כן תומכים במהלך הדרמטי וראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמור להכריע בסוגיה.

 

 

למדינה שהייתה בעבר בעלי כי"ל יש עדיין מניית זהב בחברה, מה שמאפשר לה להתנגד לעסקאות של שינוי הבעלים בה. שר החוץ של קנדה, ג'ון בירד, שהה באפריל בישראל בניסיון לקדם את עסקת המיזוג בין פוטאש לכי"ל, שנחשבת לחברה השישית בעולם ליצור אשלג ויש לה זיכיון ממשלתי לטפל במחצבי ים המלח עד 2030.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפילה במנייה של "פוטאש קורפ" מסיסקצ'ואן
מומלצים