שתף קטע נבחר

ארה"ב על שחרור האסירים: מראה שנתניהו מסוגל לקבל החלטות קשות

גורמים בישראל הבהירו כי 26 האסירים הפלסטינים צפויים להשתחרר מחר בלילה, אך ההחלטה עשויה להשתנות ברגע האחרון. "שחרור האסירים הוא צעד חיובי שממחיש כי ישראל רואה בפלסטינים שותף לשלום", הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית, לצד ביקורת שמתחה על הבנייה בהתנחלויות

"ישראל וראש הממשלה נתניהו החליטו החלטה מאוד קשה לשחרור אסירים", כך הצהירה הערב (ב') סגנית דוברת מחלקת המדינה האמריקנית מרי הארפ. "אנחנו מאמינים שזה ממחיש את יכולתו של נתניהו לקבל החלטות קשות. זהו צעד חיובי, שמפגין כיצד ישראל רואה בפלסטינים שותפים לשלום".

 

שחרור האסירים הפלסטינים ייצא אל הפועל בלילה שבין יום שלישי ליום רביעי. גורמים ישראלים הבהירו, עם זאת, כי ההחלטה עשויה להשתנות ברגע האחרון. לא נמסרה הודעה רשמית בנושא, ואנשי הרשות הפלסטינית עצמם לא עודכנו עדיין לגבי ההחלטה.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

מת הפושע הנאצי המבוקש בעולם

ברקע השיחות: עוד 1,200 דירות בי-ם וביו"ש

 

על פי חוק, המהלך יכול להתחיל רק 48 שעות לאחר פרסום שמות האסירים שצפויים לצאת לחופשי. רשימה זו פורסמה בתום ישיבת ועדת השרים הייעודית, בחצות שבין יום ראשון ליום שני. בישראל התלבטו אם לשחרר את האסירים באור יום או בשעות הלילה המאוחרות ובחרו לבסוף באפשרות השנייה, בין היתר בשל הרצון להפחית את גודל המעמד והחגיגיות בצד הפלסטיני.

 

הרשימה כוללת 14 אסירים שישוחררו לרצועת עזה, בהם אנשי חמאס. בין האסירים שישוחררו גם עטיה סאלם עלי אבו מוסא, המחבל שרצח את ניצול השואה אייזיק רוטנברג מבת-ים, בשנת 1994 בפתח-תקווה, פאיז מטאווע חמאד אל-חור, שרצח את סלומון אבוקסיס ומנחם דדון ברצועת עזה, באמצע שנות ה-80 וכן סלאח אחמד אברהים מוגדר, שרצח בתחילת שנות ה-90 את ישראל טננבאום בן ה-72, שומר במלון בנתניה.

 

עוד ברשימה: סמיר עבדל נעניש, שנידון למאסר עולם לאחר שהורשע ברצח החייל בנימין מייסנר, בשכם בשנת 1989. יוסף חמיד ארשיד, שנידון למאסר עולם בגין עבירות רצח וניסיון רצח של פלסטינים. מוסטפה עותמאן אל חאג' מסלפית, שרצח את פרידריך רוזנפלד ליד אריאל בשנת 1989. סלאמה עבדאללה מצלח, שרצח את בעל המכולת דוד ראובן בשנת 1993 בפתח-תקווה. סלאח מחמוד מקלד, שנידון למאסר עולם לאחר שרצח את מעסיקו יהושע דויטש, בחממות של כפר ים בגוש קטיף בשנת 1993. מחמד בד אלמג'יד צואלחה ופאזע אחמד חוסיני צואלחה משכם, שרצחו בדקירות את ברוך הייזלר בזמן שנסע באוטובוס בקו 66 ברמת-גן, ופצעו נוסעים נוספים. עאטף עזאת שעת, שסייע לרצח שמחה לוי, שהעלתה לרכבה מחבל שהתחפש לפועלת פלסטינית בגוש קטיף ב-1993.

 

יוסף סעיד עבדל עאל, שנידון ל-22 שנות מאסר על חלקו בסיוע לרצח איאן פיינברג, שהגיע לרצועת עזה על-מנת לארגן סיוע הומניטרי, ועל סיוע לרצח סמי רמדאן. מדחת פאיז ברבך, שנידון למאסר עולם בגין רצח הפרדסן משה בקר בראשון לציון. עלי איברהים סאלם ראעי, שרצח במכות גרזן את מוריס אייזנשטאט, קשיש בן 79 מכפר-סבא, שקרא ספר על ספסל ציבורי בכפר סבא.

 

מחמד ג'אבר נשבת, שנידון ל-25 שנות מאסר בגין סיוע לרצח חייל המילואים אמנון פומרנץ, שנסקל למוות במחנה הפליטים אל-בורייג' ברצועת עזה בשנת 1990. סמיר חסין מורג'תא, שנידון ל-20 שנות מאסר בגין חטיפה והריגה של פלסטינים. פרג' סאלח רמאחי, שרצח במכות גרזן את הפרדסן אברהם קינסטלר, בן 84 במותו, בפרדס ליד בצרה שבשרון. אלאדין שעת וטאלב איימן אבו סתה, שנידונו למאסר עולם בגין רצח דוד דדי וחיים ויצמן ברמלה.

 

עסמת עומר מנצור מרמאללה, שנידון ל-22 שנות מאסר בגין חלקו ברצח חיים מזרחי ליד בית אל. חאלד מחמד עסאקרה,

שהורשע ברצח התיירת הצרפתייה אני ליי (64) בשנת 1991 בבית לחם. נהאד יוסף ג'נדיה ומוחמד מחמוד חמדיה מרצועת עזה, שרצחו את הקבלן זלמן שליין בבית שבנה בגן יבנה. ג'מיל עבדל-נבי, שהורשע בסיוע לרצח חייל המילואים שמואל גרש בחברון. זיוד מוחמד טאהר, שנידון ל-21 שנות מאסר על חלקו ברצח אברהם כהן. הפלסטיני האחרון ברשימה - צביח חמד בורהאן - נעצר בפברואר 2001, יותר משבע שנים לאחר הסכמי אוסלו. הוא נידון למאסר עולם על רצח פלסטינים.

 

ההחלטה על השחרור לוותה בביקורת ציבורית רבה ובמחאה של בני המשפחות השכולות. אלו הפגינו בכמה הזדמנויות, וביקרו גם מוקדם יותר היום את ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אנחנו משלמים את מחיר הפחד של ראש הממשלה והצמרת המדינית, מחיר שיעלה פה בדם וקורבנות נוספים", אמרו בתל אביב.

 

ביקורת על הבנייה בהתנחלויות

לבד מסוגיית האסירים, עסקה ארצות הברית גם בהודעה הישראלית על שיווק של כ-1,200 דירות חדשות בירושלים וביהודה

ושומרון. בוושינגטון הודו כי ההצהרה "ניתנה בשלב רגיש", והביעו חשש שהיא תפגע בתהליך. סגנית דוברת מחלקת המדינה מרי הארפ שבה ואמרה כי "עמדתנו לגבי ההתנחלויות לא השתנתה. אנחנו לא מכירים בלגיטימיות של הבנייה בהן". לדבריה, "הדרך הטובה ביותר היא לפתור את הבעיות בשיחות ישירות ולכן השגריר מרטין אינדיק נמצא בשטח".

 

האמריקנים הבהירו כי "יהיו מכשולים בדרך אבל היעד הוא להגיע להסכם קבע. אנחנו מתמקדים בהבאת הצדדים לשולחן כדי לדבר על כל הנושאים. מה שחשוב הוא שהצדדים פועלים בכוונה טובה ומבינים שהשלום הוא ציווי ודבר שראוי לעבוד להשגתו", הוסיפה הדוברת האמריקנית.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 12/08/2013 19:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מחאת משפחות שכולות, היום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים