שתף קטע נבחר

רובינשטיין: בג"ץ לא אמור לקבוע אם מותר לנהל מו"מ

בתשובה שהעביר היועץ המשפטי לממשלה לבג"ץ, הוא קובע כי הדיון אם ראש הממשלה רשאי לנהל מו"מ, לא צריך להתנהל בבית משפט, אלא במסגרת פוליטית. לכן, אומר היועץ, יש לדחות את חמש העתירות שהוגשו לבג"ץ, נגד ניהול מו"מ מדיני בתקופת בחירות

היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, העביר אמש (יום ד') לבג"ץ את תשובתו לחמש העתירות שהוגשו נגד קיום המו"מ המדיני בתקופת בחירות, ובה הוא מבקש לדחות את העתירות. רובינשטיין מסביר כי חוות דעתו, לפיה הממשלה צריכה לנהוג בזהירות, נאמרה בגדר ייעוץ לממשלה, וכי לא ביקש להכריע בשאלה אם הממשלה אכן נוקטת מידת זהירות ראויה. שאלה זו, הוא אומר, נמצאת במישור הפרלמנטרי-ציבורי ובעת הזו אין צורך שבית המשפט יידרש לה. רובינשטיין קובע כי הנחת המוצא היא שהסמכות לפעול קיימת בידי הממשלה והעומד בראשה, וההכרעה שנפלו פגמים בניהול המו"מ המדיני בעת הזו, כרוכה בדיון בעל אופי פוליטי, שבית המשפט צריך להימנע מלהיגרר אליו כדי שלא ימצא עצמו "בנעלי מקבלי ההחלטות המדיניות". כמו כן אומר רובינשטיין שכרגע אין מדובר במעשה מוגמר אלא בניהול מו"מ. חתימה על הסכם כפופה לאישור הממשלה ותובא לאישור הכנסת.
החוק אינו מגביל את ראש הממשלה, קובע רובינשטיין, וחברי הכנסת יכולים לפקח על פעולות הממשלה באמצעות הצעות חוק, בדומה לאלו שהגישו חברי הכנסת בני אילון, דני נוה ונתן שרנסקי. בכל מקרה, אין מקום שבית המשפט יהיה זה אשר יקבע נורמות מחייבות המגבילות את סמכות הממשלה.
כזכור התבקש רובינשטיין להעביר לבג"ץ את חוות הדעת בעניין, לאחר דיון שקיימו שבעה שופטי בג"ץ בראשות הנשיא אהרון ברק בעתירות, אשר במהלכו אמרו השופטים כי אין תקדים בעולם להתערבות של בית משפט בשאלה מסוג זו. השופטים ביקשו כי רובינשטיין יחווה את דעתו לשאלה האם ראוי שבית המשפט יענה על שאלה כזו ואם כן, הוא נתבקש לפרט מהן בעיניו אמות המידה לקביעת מידת הזהירות בה צריכה הממשלה לנקוט. בעקבות הגשת התשובה יקיים בג"ץ דיון בעתירות ביום ו' בבוקר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. הכנסת יכולה לפקח
צילום: גלי תיבון
מומלצים