שתף קטע נבחר

דמשק של אסד: שש בש וגעגוע לחיים של פעם

דווקא עכשיו מפגינים בדמשק ביטחון רב יותר מבעבר. "אנחנו בנקודת מפנה שתוביל אותנו לסוף האלימות", בטוח שר ההסברה. בבירה המבודדת, בה ניזונים מתקשורת תעמולתית, חוששים מהכאוס: "לא האמנו שנהפוך לעיראק"

כל הסימנים לרעת הנשיא בשאר אסד. מהיערכות אמריקנית לתקיפה אפשרית ועד רעשי הפיצוצים העזים הבלתי פוסקים בדמשק, שבה כוחותיו נלחמים ללא הרף להדוף את המורדים המאיימים על פאתי העיר מדרום מזרח. מלחמת אזרחים המדממת גם נתנה אותותיה במשק, ולמשטר כבר לא נותר אלא להודות שכלכלתו ספגה מכה קשה.

 

אבל ההנהגה הסורית בשלה, וגם בשעה שמשחתות אמריקניות בדרכן לאזור מפגינים בדמשק ביטחון רב יותר מבעבר. התפישה הרווחת במסדרונות השלטון היא שהגרוע ביותר כבר מאחוריהם, שידם על העליונה במלחמת האזרחים במדינה, גם אם תימשך שנים.

 

בדמשק ניזונים מתקשורת ממשלתית וחיים בצל הדי הפיצוצים ממזרח (צילום: AP) (צילום: AP)
בדמשק ניזונים מתקשורת ממשלתית וחיים בצל הדי הפיצוצים ממזרח(צילום: AP)

 

לוחם צעיר של צבא המורדים בעיר חלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוחם צעיר של צבא המורדים בעיר חלב(צילום: רויטרס)

סגן ראש הממשלה הסורי, קאדרי ג'מיל, שרטט איטיות קשת באוויר בידו כשניסה להסביר כיצד ארצו עברה את נקודת המפנה ב"תקריות" - הכינוי הנפוץ ביותר במשטר בדמשק למלחמת האזרחים העקובה מדם שנמשכת כבר כשנתיים וחצי.

 

"הנתיב הקודם שבו צעדנו היה כולו שלילי, עכשיו אנחנו במסלול חדש של הפחתה הדרגתית של האלימות, עד שהיא תשוב לרמת האפס", אמר ג'מיל בראיון לסוכנות הידיעות בסוף השבוע. "בנקודת המפנה השתנו הדברים, אבל זה ייקח זמן. אני לא סבור שהדרך חזרה תהיה ממושכת כמו ההסלמה".

 

שר ההסברה הסורי, עמראן-א-זועבי‎, מתראיין ל-AP (צילום: AP) (צילום: AP)
שר ההסברה הסורי, עמראן-א-זועבי‎, מתראיין ל-AP(צילום: AP)

 

הכיס העמוק של רוסיה ואיראן

ישנן סיבות רבות לתחושת הביטחון החדשה הזו: הצבא ניצח בשורת קרבות בחודשים האחרונים והצליח לבלום את ההתקדמות המשמעותית של המורדים בתחילת השנה. כוחות הצבא הצליחו לעכב או להדוף את המורדים מפרברי דמשק. ובמקביל פחתו משמעותית הדיווחים על עריקות של בכירי צבא אל כוחות המורדים.

 

סוריה - כתבות נוספות ב-ynet:

 

המשטר הסורי אפילו סבור שהצליח להבטיח את עתיד הנקודה הרגישה ביותר שלו: הכלכלה. מחירי המזון והביגוד אמנם קפצו פי ארבעה, הלירה הסורית צללה ביחס לדולר והמלחמה שיתקה את הייצור והמסחר. אבל בקיץ האחרון בנות בריתה של סוריה - רוסיה ואיראן – מכרו למשטר אסד באשראי אורז, קמח, סוכר, נפט ומוצריו ומצרכים נוספים.

 

אזרח סורי מעשן נרגילה בבירה הסורית. "מי שהפגין בעבר שינה את דעתו" (צילום: AP) (צילום: AP)
אזרח סורי מעשן נרגילה בבירה הסורית. "מי שהפגין בעבר שינה את דעתו"(צילום: AP)

עשן מיתמר משכונה במזרח דמשק (צילום: AP) (צילום: AP)
עשן מיתמר משכונה במזרח דמשק(צילום: AP)

המורדים התעייפו לאחרונה? לוחם של "צבא סוריה החופשי" נח בעיר חלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המורדים התעייפו לאחרונה? לוחם של "צבא סוריה החופשי" נח בעיר חלב(צילום: רויטרס)

מתנגדי אסד מחכים להתערבות מערבית שטתה את הכף לטובתם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתנגדי אסד מחכים להתערבות מערבית שטתה את הכף לטובתם(צילום: רויטרס)

 

כך, מקווים בדמשק, יצליחו להבטיח את תמיכת העם הסורי הרצוץ, שיזכה למזון, להלבשה ולחימום בחורף הקרוב. כשנשאל סגן ראש הממשלה ג'מיל לגבי החזר האשראי, הוא חייך ואמר "זה בין חברים".

 

התזמורת התקשורתית בניצוחו של אסד

גם הפיצול בין המורדים משחק לטובת המשטר. ליתר דיוק נוכחותם של לוחמי איסלאמיסטים, רבים מהם המזוהים עם אל-קאעידה. בשל כוחם ההולך וגובר בשטח ארצות הברית ומדינות המערב מהססות לסייע להם ולא מעבירות להם את התחמושת לה הם כה זקוקים כדי להמשיך להילחם באסד.

 

האימה מפני הקיצונים הזרים משמשת את המשטר גם כדי לרתום את האוכלוסייה המקומית למענו. הטלוויזיה הממלכתית מדווחת באופן שוטף על המתקפות "הברבריות" של הג'יהאדיסטים. אחת התחנות המקומיות אף שידרה לאחרונה ראיון עם אישה שלכאורה חזרה בה מתמיכתה בשייחים הקיצונים שהתירו ללוחמי הג'יהאד לאנוס נשים סוריות. בתחנה אחרת שודרו הקלטות לכאורה של שיחה בין לוחם סעודי איסלאמיסטי לבין מורד סורי לגבי העברת גז העצבים סארין ולגבי מתקפות מתוכננות.

 

צלף של האופוזיציה הלוחמת בחלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צלף של האופוזיציה הלוחמת בחלב(צילום: רויטרס)

בניין הרוס, נטוש בחלקו. מנזקי המלחמה המתמשכת בסוריה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בניין הרוס, נטוש בחלקו. מנזקי המלחמה המתמשכת בסוריה (צילום: רויטרס)

 

כל פיגוע התאבדות - סימן ההיכר של הג'יהאדיסטים הזרים - מגיע לעמודים הראשיים של העיתונים הממלכתיים בסוריה, והפחד משפיע על הציבור.

"אנשים נדבקים ברעיונות. אני סוני, אני מתפלל וצם ואני מאמין באללה, אבל אני מתון. יש אנשים שמקשיבים לרעיונות מטורפים", אמר אבו אחמד, מוכר בחנות שמלות בשוק חמידיה העתיק בדמשק.

 

לדבריו, שפיכות הדמים העירה מאשליות את כל הסורים, כולל את אלו שקראו לרפורמות במהלך ההפגנות הלא אלימות בחודש מרס 2011, שנמחצו על כוח הזרוע של המשטר. "היו כאלה שחשבו, 'בסדר, נראה שינוי כלשהו'. אבל הם לא חשבו על התוצאות ועל מה שישתחרר. עכשיו כל אדם שחשב כך משנה את דעתו".

 

אבו אחמד נמלט אל תוך דמשק מהפרבר שבו גר, עליו השתלטו המורדים, והשאיר מאחוריו את כל רכושו. הוא מסר אך ורק את כינויו, מחשש שיהיו מי שירצו לפגוע בו. "אף פעם לא חשבנו שנגיע לנקודה הזו, שנהפוך להיות כמו עיראק, או לוב. זה היה מעבר לכל דמיון. אף אחד לא היה מסוגל להעלות על דעתו כאוס שכזה וכזו שפיכות דמים".

 

מה שרואים מדמשק

 

עדנאן דירקאווי, סוני בן 67, בעל סוכנות תיווך נדל"ן בשכונה של מעמד הביניים הגבוה בדמשק, מתאר בהתלהבות את הישגיו של אסד: חיבור הכפרים הקטנים לחשמל ולמים, חינוך חינם ומערכת בריאות ציבורית, אוניברסיטאות חדשות ושגשוג בעסקים.

 

אסד מנסה להציג "עסקים כרגיל". בפגישה עם שריו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אסד מנסה להציג "עסקים כרגיל". בפגישה עם שריו(צילום: EPA)

 

"לרוב האנשים, בין 90% ל-95%, אין שום קשר ל'תקריות'. הם לא רצו את זה. זו הסיבה שאני מאוד בטוח שהדברים יחזרו להיות כפי שהיו - נורמלים",

מייחל דירקאווי. "אנשים פשוט מחכים שזה יסתיים כדי שהם יוכלו לחזור לחיות את חייהם". המתווך הסוני פוטר טענות לפיהן המאבק העדתי מלבה את הלהבות. "הסורים מעולם לא התייחסו לעדות", הוא טוען.

 

התמונה הוורודה שמצייר דירקאווי בוודאות משקפת את הניתוק היחסי לו זכו רבים מתושבי דמשק, שמבודדים מהטבח ומשפיכות הדמים ברוב חלקי המדינה. היא גם משקפת את התוכן שהתקשורת המקומית מקדמת ללא הרף, הרעיונות לפיהם "טרוריסטים זרים" מנסים להשמיד את סוריה מבפנים מטעם אויבים כגון ישראל, שהמשטר מצליח לעצור אותם ושהמדינה יכולה לשוב להיות כשהייתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בדמשק מעשנים וחולמים על העבר. "לא דמיינו כזה כאוס"
צילום: AP
מומלצים