שתף קטע נבחר

כל האמת על החיסון נגד פוליו

שני חוקרים עצמאים שאינם קשורים במשרד הבריאות או בחברות תרופות מספקים הסברים והבהרות מדוע עלינו לחסן את ילדינו מפני הפוליו. ומה עם סרבני החיסון? הם עלולים להביא להדבקת בן משפחה או שכן בנגיף האלים

נגיף פוליו אלים הגורם לשיתוק בילדים ובמבוגרים שאינם מחוסנים משוטט בישראל. ההערכה היא ששני אחוזים מאוכלוסיית ישראל (כ-160,000 איש), בנוסף לכ-12,000 תינוקות הנולדים מדי חודש, אינם מחוסנים ונמצאים בסכנה ממשית של הידבקות בנגיף האלים. מטרות מבצע החיסון הנוכחי הן למנוע מנגיף הפוליו האלים להתפשט ולגרום לשיתוק, וכן להכחיד את הנגיף האלים מתחום המדינה.

 

קיימים שני סוגי חיסון יעילים נגד נגיף הפוליו האלים: חיסון המוכן מנגיף מומת וחיסון המוכן מנגיף חי-מוחלש.

  1. החיסון מנגיף מומת מוזרק לגוף והוא אינו יכול להתרבות בגוף, אינו גורם למחלה ומגן על מערכת העצבים. אם אדם שחוסן בנגיף המומת ייחשף לנגיף האלים, החיסון יגן עליו מפני מחלת שיתוק הילדים. יחד עם זאת, הנגיף האלים יתרבה במעיים שלו ויופץ לאנשים אחרים.
  2. בחיסון החי-מוחלש, ניתן הנגיף המוחלש בטיפות לפה. נגיף זה מתרבה במעיים, אך בשל היותו מוחלש הוא אינו גורם למחלה. יחד עם זאת, הנגיף המוחלש מעורר הגנה על המעיים ועל מערכת העצבים. אם אדם שחוסן בנגיף המוחלש ייחשף לנגיף האלים, החיסון יגן עליו מפני מחלת שיתוק הילדים. בנוסף, הנגיף האלים לא יתרבה במעיים וההפצה לאנשים אחרים תיבלם.

 

עוד בערוץ הדעות

להאמין בתלמיד, לתת אמון במורה / עומר ויסבלום

אל תחפשו שוויון בחולצה האחידה / גלית דהן קרליבך

  

מ-1990 ועד 2004 חוסנו הילדים בישראל בתוכנית משולבת שכללה מתן חיסון מומת שלאחריו ניתן גם חיסון מוחלש. מ-2005 ועד השנה חוסנו הילדים בחיסון מומת בלבד. המבצע הנוכחי מחזיר לילדים שנולדו משנת 2004 ואילך את החיסון המשולב (מומת ומוחלש) שהיה נהוג קודם.

קו הגנה שני - מבצע החיסון  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קו הגנה שני - מבצע החיסון (צילום: AFP)
 

לישון עם האויב

נגיף פוליו אלים (כלומר, גורם מחלה) עובר בינינו כאן ועכשיו. הנגיף לא ייעלם מעצמו. איש אינו אשם בכך, זו דרכו של הטבע. אם נשאיר את המצב כמו שהוא ולא נעשה דבר, הנגיף ימשיך להתפשט ולהתרבות עד לנקודה שתופיע תחלואה - רבים יהפכו למשותקים וחלקם אף ימותו ממחלת הפוליו. זהו התרחיש הקשה והצפוי שאיתו אנו מחויבים להתמודד.

 

גם מבוגרים עלולים ללקות בשיתוק

נגיף הפוליו האלים הוא נגיף מעיים. הוא חודר לתוך תאי המעיים שלנו, ובכל תא שאליו הנגיף האלים חדר, נוצרים עשרות אלפי נגיפי פוליו אלימים חדשים, שיופרשו לסביבה בצואה. כשאין הקפדה על תנאים סניטריים, נגיפים אלו ידביקו אנשים נוספים ואנשים אלו בתורם עלולים להמשיך את מעגל ההידבקות. הנגיף אינו יכול להתרבות מחוץ לתאי גופנו. כלומר, התרבות הנגיף והפצתו תלויות באופן מוחלט ביכולתו להדביק אנשים. בלימת התפשטות הנגיף מחייבת, אם כך, שנעצור את מעגל ההידבקות. רק אחוז קטן מההדבקות יגרום לשיתוק ילדים באדם לא מחוסן, ורוב המודבקים כלל לא ערים לעובדה שהם מפיצים את הנגיף האלים והמסוכן. אנשים אלה הם "נשאים" של נגיף הפוליו האלים. יש לזכור כי למרות שם המחלה, השיתוק אינו מוגבל לילדים בלבד וגם בני המשפחה או שכנים מבוגרים עלולים לחלות בשיתוק כתוצאה מהידבקות בנגיף האלים.

 

לא כל חיסון מונע הידבקות

יונס סאלק פיתח את זריקת החיסון המבוססת על נגיף פוליו מומת (IPV), שאושרה לשימוש ב-1955. חיסון זה מגן על מערכת העצבים ובכך מונע את מחלת שיתוק הילדים, אבל החיסון המומת אינו מונע את חדירת הנגיף האלים ואת התרבותו במעי של האדם המחוסן. כתוצאה מכך הנגיף האלים אמנם לא יחולל מחלה במחוסן אבל ימשיך להיות מופרש לסביבה. כלומר, החיסון המומת מגן על אנשים מתחלואה, אך אינו מונע הידבקות בנגיף האלים והפצתו.

 

ב-1963 אושר לשימוש חיסון הקרוי OPV שפיתח אלברט סייבין, המבוסס על נגיף פוליו "חי-מוחלש". חיסון זה מכיל שלושה סוגים של נגיפי פוליו חיים-מוחלשים (זני נגיף 1, 2 ו-3). נגיף חי-מוחלש מדביק תאים, מתרבה בהם ואף מופץ לסביבה אך אינו גורם למחלה. כלומר, חיסון זה, הניתן בשתי טיפות דרך הפה, מדביק את תאי המעי ומעורר תגובת חיסון במעי עצמו. החיסון המוחלש יוצר הגנה בגוף כולל הגנה על מערכת העצבים מפני הנגיף האלים. כמו כן, החיסון המוחלש יוצר "חומת מגן" במעי מפני הדבקה בעתיד של הנגיף האלים ובכך בולם את הפצתו. בקצרה: החיסון המוחלש בולם את התפשטות הנגיף האלים בקרב האוכלוסייה המחוסנת. ראוי לציין כי לאחר זמן, האדם המחוסן מכחיד ומסלק מגופו את הנגיף המוחלש.

 

באופן מטאפורי, החיסון המומת נמשל להתקנת כספת בבית כדי להגן על תכשיטים וכסף, אבל הכספת לא תמנע מפורצים להיכנס לבית ולגרום נזקים שונים. לעומת זאת, החיסון המוחלש משול להתקנת דלת פלדה המספקת קו הגנה נוסף ומונעת מהפורצים כניסה לבית. כל מומחה אבטחה יאמר לכם שמוטב לא להסתמך על קו הגנה יחיד, ושמוטב לגבות אותו - לפחות - בקו שני, נוסף.

החיסון נמצא בטוח ויעיל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החיסון נמצא בטוח ויעיל(צילום: AFP)
 

איך נקלענו למצב הזה?

מאז שנות ה-60 המוקדמות היה החיסון המוחלש החיסון הבלעדי בשימוש בישראל ובארה"ב. אף שהחיסון המוחלש בטוח מאוד, יש סיכוי מזערי (1 לכל 2.4 מיליון חיסונים) שהנגיף החי-מוחלש של החיסון יחזור להיות אלים ויגרום מחלה. תופעה נדירה זו עלולה להתרחש באנשים שלא קיבלו חיסון מומת קודם למתן החיסון המוחלש. על מנת להקטין את הסכנה לכמעט אפס, בשנת 1990 החלו בישראל להשתמש בחיסון משולב שבו החיסון המוחלש ניתן רק לאחר מתן של מנה אחת לפחות של חיסון מומת. בצורה זו נוצרה הגנה הן על מערכת העצבים והן על המעי, תוך ביטול הסיכון הנדיר של התפתחות מחלה בעקבות מתן חיסון מוחלש בלבד. ב- 2004 הוכרזה ישראל כנקייה מנגיפי פוליו אלימים והוחלט להפסיק את מתן החיסון המוחלש ולהמשיך להשתמש בחיסון המומת בלבד. החלטה דומה התקבלה עוד קודם לכן בארה"ב.

 

משמעות הדבר היא שכל הישראלים שקיבלו חיסוני פוליו מאז 1963 ועד 2004, שהם יותר מ-95%, מוגנים מפני המחלה, כמו גם מהידבקות. לעומת זאת, החל מ-2005 קיבלו ילדי ישראל חיסון מומת בלבד ולפיכך, מיליון ילדים לערך אמנם מוגנים בפני המחלה, אך אינם מוגנים מפני ההדבקה בנגיף האלים והמסוכן. ילדים אלה הם הם העלולים להפיצו ברחבי האוכלוסייה.

 

צו השעה

משרד הבריאות החליט לחדש את "חומת המגן" על מנת למנוע מהנגיף האלים להתפשט ברחבי המדינה ולסכן את תושביה. כלומר, עלינו לחזור לחיסון המשולב. בצורה זו, הילדים שחוסנו בעבר בחיסון המומת בלבד יחוסנו גם בנגיף המוחלש וכתוצאה מכך יהיו מוגנים גם מהידבקות בנגיף האלים. הדבר ימנע את הפצת הנגיף האלים. לשם כך נעשה שימוש בחיסון מוחלש משופר. חיסון משופר זה זהה בכל מרכיביו לחיסון המוחלש המקורי מלבד העובדה שהחסירו ממנו את זן הנגיף החי-מוחלש מספר 2, משום שזן מספר 2 כבר הוכחד ואין עוד צורך לחסן נגדו. שדרוג זה הופך את החיסון המוחלש המשופר ליעיל יותר שכן הוא מאפשר לגוף שלנו להתמקד ביצירת תנגודת רק לשני זני הנגיף הקיימים. החיסון המשופר כבר ניתן ליותר משני מיליארד אנשים כחיסון בלעדי ונמצא בטוח ויעיל. קל וחומר, מתן החיסון המוחלש רק לילדים שכבר חוסנו בחיסון המומת מבטיח לחלוטין את בטיחות השימוש בחיסון המוחלש. כאמור, המבצע הנוכחי מחזיר את מתן החיסון המשולב כפי שהיה נהוג בין 1990 ל-2004. ראוי לציין שבשנים אלו לא דווח על אף מקרה של מחלה שיתוקית שנגרמה מהחיסון.

 

"סרבן החיסון" עלול להביא להדבקת בן משפחה או שכן בנגיף אלים. נגיף הפוליו האלים מופץ על-ידי אנשים שלא חוסנו בחיסון מוחלש. הילד המוגן על ידי החיסון המומת עדיין יכול להידבק בנגיף הפוליו האלים ועלול להפיץ אותו הלאה. אין שום דרך להימנע מאפשרות זאת אלא בהפעלת קו ההגנה הנוסף ולהתחסן בחיסון המוחלש. מדווח כי יותר מ-98% מהאוכלוסייה בישראל מחוסנים נגד פוליו. כלומר, כשני אחוזים (יותר מ-160,000) ישראלים נתונים בסכנה ממשית של הידבקות בנגיף האלים ובתחלואה בשיתוק ילדים. אלה הם האנשים שלא התחסנו מסיבות של מצב רפואי שאינו מאפשר חיסון, מסיבות של אידאולוגיה או מסיבות אחרות. בכל חודש נולדים בישראל יותר מ-12,000 תינוקות חדשים. תינוקות אלו לא יקבלו את החיסון הראשון (המומת) לפני היותם בני חודשיים, והם נמצאים בסכנה ממשית של הידבקות בנגיף האלים.

 

כדי להגן על אלה שאינם מחוסנים וכדי להבטיח ישראל נקייה מפוליו עלינו להרים קו הגנה כפול ולחסן את ילדינו בחיסון המוחלש עכשיו.

 

פרופ' ג'וני גרשוני, מומחה לתורת החיסון, ופרופ' ערן בכרך, מומחה לחקר נגיפים, מהמחלקה לחקר התא ולאימונולוגיה באוניברסיטת תל אביב. הם אינם ממומנים על ידי חברה מסחרית כלשהי. המסמך נכתב על פי הבנת החוקרים וללא תיאום עם משרד הבריאות. מטרת המסמך היא לסייע לציבור הרחב בהבנת הצורך המיידי במסע החיסון נגד נגיף הפוליו.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שתי טיפות. מבצע החיסון נגד פוליו
צילום: AFP
ג'וני גרשוני
ערן בכרך
מומלצים