שתף קטע נבחר

אפשר להניח שני זוגות תפילין ביחד?

שאלה:

 

אני נוהג להניח גם תפילין של רש"י וגם של רבינו תם. האם אני יכול להניח את שני זוגות התפילין בבת אחת בעת תפילת עמידה? (דביר).

 

תשובה:

 

בסדר הנחת הפרשיות בתוך בתי התפילין, יש שתי שיטות עיקריות: האחת הנקראת על שם רש"י, והשנייה על שם נכדו – רבנו תם. מכאן הכינויים "תפילין של רש"י", ו"תפילין של רבנו תם".

 

רוב הפוסקים במשך הדורות הורו להלכה, ש"תפילין של רש"י" הם עיקר הדין, וכך נוהג עם ישראל להניח תפילין אלו. אולם, ישנם גם אנשים המחמירים על עצמם ונוהגים להניח בכל יום גם "תפילין של רבנו תם", ובדרך כלל עושים זאת לאחר התפילה (שולחן ערוך אורח חיים סימן לד).

 

לשאלתך: מרן הבית יוסף פסק בשלחן ערוך (שם, סעיף ב), שיש מקום הן בראש והן בזרוע להניח שני זוגות תפילין בבת-אחת. וכתב עוד שאם לא יכול להניחם בבת-אחת, יניחם בזה אחר זה.

 

הרמ"א כתב שבמקרה כזה יניח תחילה "של רש"י", ויהיו עליו בשעת קריאת שמע ותפילת עמידה, ולאחר מכן יניח "של רבינו תם", ויקרא שוב קריאת שמע.

 

נמצא, שיש הנוהגים להניחם ביחד, ויש הנוהגים להניחם בזה אחר זה. גם לפוסקים המעדיפים להניח את שני זוגות התפילין בזמן אחד, יש להקפיד על שני דברים: א. התפילין של רש"י ושל רבינו תם צריכים להיות קטנים דיים כדי ששניהם יהיו במקום הכשר להנחת תפילין. ב. שלא יזיזו התפילין זה את זה (משיב: הרב חיים אירם).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
מומלצים