האם צ'ק פתוח הוא כמו מזומן? לא תמיד
לצ'ק יש תוקף כמו למזומן, וגם אם עבר לגורם שלישי - חלה חובה לפרוע אותו. אך מה קורה אם השורה העליונה נשארה פתוחה ומולאה בניגוד להסכמתכם?
האם צ'ק חתום, אשר מולאו בו כל הפרטים חוץ משם הנפרע ("לפקודת"), הוא בעצם "כסף מזומן" - וכל מי שמקבל אותו לידיו זכאי לפרוע אותו? ישנם מצבים שבהם אם יוכח כי שם הנפרע, בשורה שנותרה ריקה, הושלם בניגוד לרצונו של נותן הצ'ק ("המושך") - גם מי שקיבל לידיו את הצ'ק ולא ידע על כך דבר, לא יוכל להוציא את השטר לפועל לאחר שבוטל.
מקרה כזה נידון לאחרונה בבית משפט השלום בראשון לציון, ועסק בביטול צ'קים שנתנה הנתבעת למרכז רפואי קוסמטי בשם "Face only", בתמורה לשורה ארוכה של טיפולים קוסמטיים.
לטענת הלקוחה (הנתבעת), המרכז הרפואי "מנע ממנה בתחכום רב מלמלא את שם הנפרע על גבי הצ'קים". לדבריה, נציגי החברה הבטיחו לה שיחתמו את שם החברה על הצ'קים, אולם בניגוד למוסכם - לא עשו כן והעבירו את הצ'קים הלאה.
מאוחר יותר התברר ללקוחה כי "Face only" העבירה את הצ'קים, כמעט מיידית, לידי חברה העוסקת בניכיון צ'קים (המרת צ'ק דחוי למזומן בתמורה לתשלום ריבית). הלקוחה, מצדה, ביטלה את הצ'קים - ואז חברת ניכיון הצ'קים הגישה נגדה תביעה להוצאה לפועל למימוש הצ'קים שנתנה.
"פסיקה בעלת משמעויות מרחיקות לכת"
באמצעות עורכי דינה, עוה"ד חגי אפרתי ורחלי גרינברג ממשרד גרינברג-אפרתי, הגישה הלקוחה התנגדויות, והדיון בעניין עבר לבית משפט השלום. בכתבי הטענות שהגישו בשמה נטען, בין השאר, כי חברת ניכיון הצ'קים אינה זכאית לפירעון השטרות, משום ששמה את חותמתה על גביהם בניגוד מוחלט להרשאתה של הלקוחה, אשר הסכימה אך ורק להחתמתם על ידי "Face only". לפיכך, מדובר בהשלמת שטר בניגוד להרשאה, הפוסלת את כשרותו.
יש לציין כי על פי פקודת השטרות, שטר שלא צוין בו שם הנפרע הוא שטר "הזועק להשלמה", ומסמך כזה אינו בגדר "שטר", עד שיושלמו בו הפרטים החיוניים החסרים.
בית המשפט קיבל את הטענה הזו, וקבע כי למרות שהצ'קים הועברו לידיה והיא אוחזת בהם, לחברת ניכיון הצ'קים אין זכות להיפרע מהם. זאת משום שהחתמת שמה על גבי השטרות אמנם השלימה את החסר בשטר, אך נעשתה בניגוד להרשאה הראשונית שנתנה הלקוחה.
"מדובר בפסיקה בעלת משמעויות מרחיקות לכת עבור כל מי שנוהג לשלם תשלומים בצ'קים, וחושש שהם יתגלגלו לכל מיני מקומות מפוקפקים", אמרה עו"ד גרינברג. "המסקנה מפסק הדין היא שגם אם יצא מידיך שטר חתום שלא מצוין בו שם הנפרע, אין פירושו של דבר שבהכרח כל מי שהצ'ק יתגלגל לידיו - יוכל לתבוע את פירעונו מידיך. אם תצליח להוכיח ששם הנפרע שנכתב על גבי השטר הושלם בניגוד להרשאתך, לא יוכל מחזיק השטר לדרוש ממך את פירעון השטר".