שתף קטע נבחר

בנגב טקסטיל נערכים לחג עצוב: "הופקרנו"

שלום זוביב עוד אופטימי, מרים אברמוב תחלוק את ההוצאות עם בתה, יסאי ונטייב כבר הודיע לאשתו שצריך לחסוך. עובדי נגב טקסטיל בשדרות מבינים שאחרי החגים הם יישארו ללא עבודה ונערכים בהתאם. במשרד הכלכלה לא מתרגשים: "לא נתמוך במפעלים כושלים, ניתן הלוואה ולא מענקים"

"חודש תשרי הוא חודש החגים, אבל איך אפשר ליהנות מהם בידיעה שביום שאחרי אין לנו פרנסה?" כך סיפרו אתמול (ב') בכאב עובדי מפעל נגב טקסטיל בשדרות, שהבינו כי ככל הנראה אפסו הסיכויים להצלתו וכי בקרוב יהפכו למובטלים בעיר שסובלת גם ככה ממחסור במקומות עבודה. 

הפגנה נגד סגירת המפעל. בינתיים, ללא תוצאות (צילום: גדי קבלו, "ידיעות אחרונות") (צילום: גדי קבלו,
הפגנה נגד סגירת המפעל. בינתיים, ללא תוצאות(צילום: גדי קבלו, "ידיעות אחרונות")
 

אתמול הגיעו העובדים למפעל שקיים כבר 30 שנה ונזכרו בעצב בתקופה אחרת בחייהם. באווירה שונה, חגיגית יותר, כאשר המנהלים חילקו תווי קנייה, בני משפחה וילדים הגיעו לבקר, ויחד הרימו כוסית לחיים לכבוד השנה החדשה.

 

מחר יחול ראש השנה אך עבור העובדים הוא רחוק מלהיות טבול בדבש. מנהל המפעל, אורי הדר, כועס על עצמו שהאמין למשרדי הממשלה שהבטיחו לדבריו סיוע כלכלי: "לא הייתי צריך לשמוח ולבשר לעובדים שהמפעל ממשיך לפעול עד שהכסף לא היה בידיים שלנו", הוא אומר בכאב. 

זוביב. מחכה לנס מכיוון המדינה (צילום: גדי קבלו, "ידיעות אחרונות") (צילום: גדי קבלו,
זוביב. מחכה לנס מכיוון המדינה(צילום: גדי קבלו, "ידיעות אחרונות")
 

לפני שבועיים הכול נראה אחרת. יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ חיים כץ, הודיע כי המפעל יקבל מענק של שלושה מיליון שקלים ממשרד הכלכלה. אלא שהדבר לא נעשה בתיאום עם השר נפתלי בנט, ובמשרדו הודיעו כי לכל היותר המפעל יקבל 1.6 מיליון שקל בתנאי הלוואה ובערבות מדינה. לא שקל יותר. את שאר הכסף הם יצטרכו לגייס לבד או שהבעלים ייקחו הלוואות.

 

"במשרד הכלכלה ביקשו ממני בשבועיים האחרונים עוד ועוד נתונים על פעילות המפעל. חשבתי לתומי שזאת הדרך שלהם לאשר לנו בסוף את המענק. אבל כנראה שהוליכו אותנו שולל וכלל לא הייתה כוונה לתת מענק. הלקוחות של המפעל עוזבים אותנו כי הם יודעים שאנחנו לפני סגירה", אמר הדר.

 

איך לעבור את ספטמבר בלי שכר?

העובדים זכו לחיזוקים מצד ראש עיריית שדרות, דוד בוסקילה, וח"כ עמר בר לב (עבודה) וגם לקוחות, שהגיעו לדיון חירום המפעל. "מעכשיו המאבק שלנו לא צמחוני יותר, אלא חריף ולא מתפשר", אמר בוסקילה. "עובדי המפעל צודקים בדרישות שלהם. הממשלה הפכה להיות ממשלת היי-טק, שמנסה להרוס את הענפים שבהם יש עובדי כפיים".

 

אבל התמיכה מכיוונם של ראש העיר וחברי הכנסת לא מסייעת לעובדים לקראת החג. "אני מסתכל על הילדים שלי ולא יודע איך לספר להם שבחגים ניאלץ לחסוך הרבה", אמר אחד העובדים. "זה אומר שאין מתנות, אין הרבה בשר על השולחן, אין טיולים. בקיצור, חג מאוד מצומצם, ממש בלי טעם. זה עצוב, זה מצב בלתי אפשרי, אני לא מאמין שהמדינה הביאה אותנו למצב הזה. הרי בסך הכול מדובר בהחלטה של בן אדם אחד, במילה שלו הוא יכול להציל משפחות שלמות, אז מה הבעיה?"

 

שלום זוביב עוד מאמין שיקרה נס: "אני עדיין מסרב להאמין שמדינת ישראל תפקיר אותנו ככה ותיתן לזה לקרות. זה לא נתפס. אני מנסה לחשוב איך לעבור את חודש ספטמבר ללא שכר. אני יושב בבית כבר שבועיים, משתעמם. אני לא מכיר הרגשה כזאת ואין לי פתרון תעסוקה. זה מצב הזוי, איך אני אמור לשמוח וליהנות בחגים שעומדים בפתח, איזה מין אווירה מחכה לי בבית?"

 

מרים אברמוב עובדת במפעל 15 שנה. בחג היא תארח את בתה ונכדה בן השבוע. "למרות שאני יודעת שמעכשיו אין לי פרנסה, אני לא מוותרת על אירוח המשפחה בחג", היא אומרת. "אני לא מסתכלת על מה שיהיה מחר, כי המשפחה שלי יותר חשובה. אני רוצה להאמין שעוד יקרה משהו והמפעל ישרוד ברגע האחרון. הסברתי לבת הגדולה שלי את המצב והיא אמרה שאנחנו נתחלק בקניות כדי שלא הכול ייצא מהכיס שלי. אני כבר מיואשת, קשה לי לחשוב על מה שיקרה החל ממחר. אני פשוט אשב בבית ואחכה לנס".

 

יסאי ונטייב עובד במפעל 23 שנה וכבר הודיע לאשתו שצריך לחסוך בקניות לחג: "זה לא יעזור לנו אם שולחן החג יהיה עמוס בכל טוב, אבל למחרת היום לא יישאר לנו כסף לחיות. כנראה שנודיע לחברים שלא נבוא כי אנחנו רוצים לחסוך, זה לא הזמן למותרות".

 

משרד הכלכלה: אישרנו הלוואה – לא מענק 

במשרד הכלכלה התייחסו למצבו של נגב טקסטיל, וציינו כי עם כל הכאב, מעולם לא הובטח מענק של מיליונים למפעל. "הדבר מעולם לא הובא בפנינו לאישור. הדבר היחיד שאישרנו הוא הלוואה למשך חמש שנים בתנאים טובים", אמרו גורמים במשרד. "למשרד הכלכלה אין כל כוונה לסייע למפעלים כושלים או כאלה שלא

 מנוהלים בצורה נכונה. הרבה מאוד מפעלים בישראל נמצאים במצב כלכלי קשה ואם נתחיל לעזור לכל אחד ואחד אז לא יהיה לזה סוף. הכול על חשבון משלם המסים".

 

עוד ציינו שם, כי כבר החלו לפעול מול מפעלים אחרים בכל הקשור לקליטת העובדים שייפלטו מנגב טקסטיל. "בכל מצב העובדים לא יישארו ללא עבודה. לדוגמה, מפעל של חברת 'רב-בריח' באשקלון מוכן לקלוט 30 עובדים מנגב טקסטיל מיידית", אמרו במשרד הכלכלה. "האחריות שלנו היא כלפי העובדים ולא כלפי המפעל ומבחינתנו יש להם פתרון. צר לנו שהיו כל מיני אנשים שיצרו אצלם ציפיות כאילו משרד הכלכלה ייתן מענק של שלושה מיליון שקלים. זה מעולם לא הובא לדיון וגם לעולם לא יקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
נגב טקסטיל
צילום: אבי רוקח
מומלצים