שתף קטע נבחר

לברוב על סוריה: "זו ההזדמנות לפתרון"

בנאום בעצרת האו"ם יצא סרגיי לברוב להגנת משטר אסד, שלטענתו סופג האשמות לא מבוססות על שימוש בנשק כימי. הוא עקץ את ארה"ב על שאיפתה להנהיג את הקהילה הבינלאומית, והתייחס גם לתהליך המדיני: "המשבר בסוריה לא צריך להעפיל על הטיפול בבעיה הפלסטינית"

אחרי שיצא כשידו על העליונה מהמאבק על נוסח הצעת החלטה של מועצת הביטחון, עלה אמש (ו') שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב לדוכן הנואמים בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. "זו ההזדמנות היחידה לפתרון", הצהיר בדבריו על המגעים להסכם פירוק סוריה מנשק כימי. שלשום הוא נפגש עם מקבילו האמריקני ג'ון קרי ושכנע אותו לוותר על הכוונה האמריקנית לכלול בהחלטת מועצת הביטחון סעיף שיאפשר התערבות צבאית בסוריה. ynet העביר את הנאום בשידור חי.

 

לברוב גם קרא למערב "לא להאשים ולגנות" את המשטר הסורי ללא הוכחות חותכות שיעידו כי השתמש בנשק כימי. "השימוש בנשק כימי בסוריה אינו מקובל", הבהיר השר הרוסי אך הדגיש כי הדבר לא מצדיק האשמות לא מבוססות. הוא הוסיף כי החקירות שנפתחו בעניין השימוש בנשק כימי בסוריה צריכות להתנהל בצורה חסרת פניות, ועל הממצאים שלהן להיבחן על-ידי מועצת הביטחון של האו"ם, "רק על בסיס העובדות".

לברוב נואם באו"ם, אמש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לברוב נואם באו"ם, אמש(צילום: AFP)

לברוב גם התייחס בעקיפין למקומה של ארצות הברית בדיפלומטיה העולמית וציין כי "זה מדאיג לשמוע את ההצהרות האחרונות לגבי הזכות להשתמש בכוח צבאי כדי להבטיח אינטרסים באזור המזרח התיכון, בתירוץ של הצורך במנהיגות בעניינים בינלאומיים". לטענת לברוב, "ההיסטוריה מעידה כי אף מדינה - לא משנה כמה היא גדולה או רבת עוצמה - לא יכולה להתמודד לבדה עם האתגרים שעמם מתמודדת האנושות כיום". לדברי לברוב, ההכרה בעובדה הזו היא שהובילה להסכמה בין רוסיה לארצות בעניין פירוק סוריה מנשק כימי.

 

לצד זאת, לברוב הבהיר כי המשבר בסוריה "לא צריך להאפיל על הטיפול בבעיה הפלסטינית". לדבריו, "אנו מצפים שהמנהיגים הישראלים והפלסטינים יעמדו ברף האחריות שלהם לעמם, בשלב הנוכחי הקריטי של חידוש השיחות הישירות לאחר קיפאון ממושך".

 

הוא הכיר במאמצים האמריקניים שתרמו לחידוש המשא ומתן, אך הוסיף כי לדעתו, "יש להגביר את מעורבות הקוורטט, שנותר המנגנון המוכר בינלאומית לסיוע בתהליכי שלום באזור, על בסיס החלטת האו"ם". לברוב ציין גם כי "חשוב להבטיח את המעורבות של מדינות ערב בפעילות הקוורטט", שמורכב מארצות הברית, האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה.

השר הרוסי עם מקבילו ג'ון קרי בתחילת החודש (צילום: AP) (צילום: AP)
השר הרוסי עם מקבילו ג'ון קרי בתחילת החודש(צילום: AP)
 

רוסיה התנגדה לסעיף אוטומטי של ענישה של סוריה אם זו לא תציית להחלטה ועמדה על כך שבמקרה של אי ציות יוחזר נושא הענישה להחלטה נוספת של מועצת הביטחון. במסיבת העיתונאים שערכו לברוב וקרי, אז הודיעו על ההסכם לפירוק סוריה מנשק כימי, טען השר הרוסי כי "כל הפרה של הנהלים תאותר על-ידי מועצת הביטחון של האו"ם, ואם זו תאושר - המועצה תוכל לנקוט הצעדים הדרושים. לא נאמר דבר על שימוש בכוח או על סנקציות אוטומטיות".

 

מנגד, טען קרי כי כל הפרה תגרור סנקציות - מבלי להזכיר את הצורך בבדיקה של המועצה. בראיון שלשום לרשת CBS אישר קרי שאכן ארה"ב ויתרה על הסעיף של פעילות צבאית אוטומטית נגד משטר אסד בתוך טיוטת ההחלטה, כדי למנוע וטו רוסי. אבל הוא הבהיר שארצות הברית שומרת לעצמה את הזכות לפעול צבאית בסוריה, אם דמשק לא תממש את ההתחייבויות שלה לוותר על הנשק הכימי.

 

"אנחנו לא מסירים את איום התקיפה מהשולחן אבל הוא לא חלק מההחלטה", אישר קרי והעריך שההתנגדות בקונגרס ושל הקהילה הבינלאומית לתקיפה הייתה "לפני הדו"ח של האו"ם, לפני ההסכם בז'נבה ולפני החתימה של סוריה על עמידה בתנאים. אם סוריה לא תעמוד בזה, אני מבטיח לך שהנשיא לא יסיר מהשולחן סמכות פעולה שיש לו".

 

רוסיה גם הודיעה באחרונה כי תהיה מוכנה לאבטח את האתרים בסוריה כשקשורים לתוכנית הנשק הכימי בשעה שיושמדו מאגרי הגז והאמצעים שקשורים לייצורו. נשיא סוריה בשאר אסד התבטא השבוע בנוגע לשיתוף הפעולה ההדוק עם רוסיה ואמר: "נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הגיע לפסגת ה-G20 מבודד, אבל יצא ממנה כמי שיוזם. אנחנו סייענו לו להחליש את עמדתו של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שמלכתחילה לא רצה לבצע תקיפה נגד סוריה. הוא היה מהוסס, חרד וחיכה למי שימצא לו מוצא".

 

בראיון לעיתון אל-אחבאר, המזוהה עם חיזבאללה, טען אסד כי "הרוסים מילאו ועדיין ממלאים את חובתם במלוא ההיבטים. הם לא התרשלו איתנו ויש לנו התחייבויות מלאות מרוסיה, לפיהן כוחות רוסיים יתערבו בכוח בכל מלחמה שתופנה נגד סוריה". אסד, כך נכתב בעיתון, היה אף יותר נחרץ בהקשר הזה ואמר כי גבר קצב הזרמת הנשק לארצו וכי "הכוחות הרוסיים ירדו לשטח ויילחמו על אדמת סוריה".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 27/09/2013 19:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים