שתף קטע נבחר

דו"ח: פגיעה מטייזר מעלה סיכון למוות

עוד לפני שהוקפא השימוש באקדח ההלם החשמלי, נקבע בדו"ח של הכנסת כי ירי לעבר אנשים עם בעיות בריאותיות עלול לגרום למוות. המלצה שעלתה: שוטרים יוכלו להשתמש בטייזר רק אם התנסו ונורו בעצמם באקדח

"פגיעה מאקדח הטייזר העלתה את הסיכון לפציעות חמורות ולמוות בקרב אנשים מסוימים בנסיבות מסוימות, למשל עקב ירי המכוון לאנשים המכורים לסמים או לעבר אנשים עם בעיות בריאותיות כמו מחלות לב או נפש", כך קבע דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שכתיבתו הושלמה במאי השנה. מחברי הדו"ח, שנכתב טרם סערת מעצר פעיל הימין באוגוסט ביצהר, סקרו מחקרים בינלאומיים על אודות השימוש באקדח ההלם החשמלי ובחנו את השימוש במכשיר במשטרה.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

נתניהו: אם ניאלץ, נעמוד לבד מול איראן

חופשת בזק: קצב יצא לבר המצווה של נכדו

 

כותבי הדו"ח ציינו כי "שאלת ההשלכות הבריאותיות של אקדח הטייזר עדיין שנויה במחלוקת", אך עם זאת הדגישו כי "במחקרים רבים לא נמצא קשר ישיר בין פגיעת אקדח טייזר למקרי מוות". עוד קובע הדו"ח שנערך לבקשת יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אמנון כהן, לקראת דיון היום (ד') בוועדה, כי הנוהל המשטרתי להפעלת אקדח הטייזר "ארוך מאוד, עמוס פרטים, וכולל הנחיות שבחלקן הן כלליות מאוד".

 

כהמחשה לטענה שהועלתה בדו"ח מציינים מחבריו כי "הנוהל אינו מגביל את מספר הפעמים שכן מותר לירות לעברו של אותו חשוד וקובע כי 'השימוש הוא על פי חוק סביר ומידתי'. קביעתן של הנחיות כלליות נובעת ככל הנראה מהצורך לאפשר לשוטר להפעיל שיקול דעת בהתאם לנסיבות האירוע. מנגד, היעדרן של הנחיות ברורות עלול לגרום לפרשנות לא נכונה שלהן וכך להביא להפעלה לא מידתית של המכשיר".

 

כותבי הדו"ח מצאו עוד כי בניגוד לטענת המשטרה, שלפיה נוהל השימוש באקדח הטייזר יעודכן לבקשת האגודה לזכויות האזרח ממאי 2012 "תוך כמה שבועות", הנוהל עודכן רק במאי 2013. "אי עדכונו של הנוהל", נאמר בדו"ח, "עומד גם בניגוד להמלצות הסוכנות האמריקנית NIJ שעליה נסמכה משטרת ישראל בעת שהכניסה את מכשיר הטייזר לשימוש".

 

מחברי הדו"ח טוענים עוד כי המשטרה לא העבירה להם נתונים על שימוש בטייזר במהלך 2010 ועל שימוש "לא מידתי", כלומר כזה החורג מהנהלים באקדח הטייזר, והסבירה כי אין בידיה נתונים מדויקים לגבי שתי סוגיות אלו. לסיכום מצביע הדו"ח על "היעדר קביעה חד-משמעית בדבר בטיחותו של אקדח הטייזר לצד מחסור במחקרים איכותיים ובלתי-תלויים בנושא השלכותיו הבריאותיות" וכן על "היעדרם של נתונים על השימושים הראויים והלא-ראויים באקדח במשטרת ישראל והמחלוקת בדבר בטיחותו של אקדח הטייזר".

 

במשטרה אמרו בתגובה לדו"ח כי "סוגיית השימוש בטייזר נסמכת על עובדות וניסיון בהפעלה המבצעית. בדו"ח הוצגו פערים בהבנה בהפעלת המכשיר ובשינויים שחלו בנוהל המשטרתי. מחר יתקיים דיון בוועדת הביקורת בכנסת בעניין הפעלת מכשיר השליטה החשמלי במשטרת ישראל ובו יהיו התייחסויות לכל סוגיה שתעלה בעניין. אם יהיו שאלות נוספות לאחר הדיון נשמח להתייחס".

 

ל-ynet נודע כי לקראת הדיון בוועדת הביקורת של הכנסת ערכה אתמול הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית דיון בנושא. בדיון נקבע כי הלשכה תמליץ למשטרה שהשימוש בטייזר יוגבל רק למקרים שבהם ניתן להשתמש בנשק חם, כלומר שהשימוש בטייזר על ידי המשטרה יתבצע לפי הכללים והוראות הנהוגות במשטרה לשימוש בנשק חם.

 

אחד המשתתפים בדיון המליץ עוד כי השימוש במכשיר יותר

רק לשוטרים שעברו אימון ייעודי, שבמהלכו התנסו בקבלת ירייה בעצמם מאקדח הטייזר. "יש להתייחס למכשיר הטייזר כנשק חם לכל דבר", אמר יו"ר הלשכה לאתיקה, פרופ' אבינועם רכס. "במחקרים הרפואיים יש תיעוד לכך ששימוש לא נכון במכשיר עלול לגרום לנזקים גופניים משמעותיים ואף למוות".

 

אחרי פרסום תיעוד המעצר האלים של פעיל הימין בועז אלברט, שבו צולם שוטר אוחז שוקר חשמלי ומאיים להמם את אלברט, הודיע מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יוחנן דנינו על הקפאת השימוש בטייזר כנשק הלם חשמלי ועל מינוי צוות בדיקה. בחודש שעבר הודיע דנינו כי הוא מתכוון להחזיר כשבועיים לאחר תום תקופת החגים את השימוש במכשיר.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 02/10/2013 00:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעצר פעיל הימין בועז אלברט ביצהר
מומלצים