שתף קטע נבחר

איינשטיין: מעבדה ניידת לבתי ספר

בעתיד, במקום לשחק קנדי קראש או לגלוש בפייסבוק, הטאבלט "איינשטיין" יאפשר לתלמידים לערוך ניסויים מדעיים ולמדוד את הטבע סביבם. כלומר, אם בית הספר שלהם ירכוש את המכשיר הזה

כמה אור יש סביבנו? מה הלחץ שאנחנו יכולים ליצור עם מזרק? התשובות נמצאת בטאבלט איינשטיין של חברת פורייה.  זה לא טאבלט רגיל, אלא נסיון להנגיש כלי מדידה לתלמידים למדעים, ולמעשה להפוך טאבלט אנדרואיד למעבדה ניידת לבתי ספר - במקום כלי לצפיה בפייסבוק או משחקים.

 

 

הטאבלט הקטן כולל מספר חיישנים פנימיים וחיצוניים, אפליקציה לרישום תוצאות והצגתן בזמן אמת ואפשרות לחיבור עוד עשרות חיישנים שונים של תחומי המדעים השונים. כך, במקום להשתמש בכלים מסובכים, אפשר להחזיק מסך קטן ביד ולמדוד את כל מה שסביבנו, כדי לקבל מענה בזמן אמת, או לאורך זמן ממושך על השאלות הללו.

 

כדי לבדוק את העניין הפעלנו את הטאבלט בחדר סביבנו. וודאי תשמחו לדעת שיש בו כ-100 עד 200 LUX, תלוי בקרבה למנורה. במזרק הצלחנו ליצור לחץ של כ-200 קילופסקל בלחיצה.

 

הלב שלכם בנוי לזה?

האיינשטיין הוא למעשה טאבלט 7 אינץ' מבוסס אנדרואיד, שעבר שדרוג ועליו מותקנים החיישנים, ואפליקציה מובנית של מדידה ורישום. בנוסף, אפשר לחבר חיישנים חיצוניים אליו, לטאבלט אחר או למחשב בעתיד. החיישנים מודדים אור, קול, קרינת UV, קצב לב, טמפרטורה, PH, CO2 לחץ ועוד.

 

האפליקציה מתעדת בזמן אמת באחד או יותר מהנתונים הללו ומציגה אותם על גבי גרף חי - וכך למשל אפשר למדוד אור שפנס מפיק במקביל לחום שהוא פולט, וכל זאת יחסית למקום שבו אתם נמצאים בעזרת ה-GPS, ולקצב הלב שלכם בזמן שאתם מבצעים את כל הניסויים הללו.

 

יתרון בהדגמות מעשיות

מורים למדעים נעזרים היום בכלי מדידה שונים ולעתים מסורבלים ויקרים יותר לביצוע ניסוים והדגמות. כמה האיינשטיין נוח, מהם והאם תלמידים ומורים יוכלו להעזר בו? כדי לבדוק את המכשיר ונעזרנו בשלמה קינן, מורה למדעים.  

 

עם פתיחת האפליקציה רואים בעצם גרף ריק ולצידו כפתורים להפעלת החיישנים. לאחר שמפעילים אותם, מקבלים מדידה בזמן אמת על גבי הגרף. אפשר למדוד מ-100,000 פעמים בשנייה ועד לפעם אחת לשעה - בהתאם לצורך הניסוי. את הנתונים אפשר לשמור, לשתף ולפתוח בקובץ אקסל, כדי לבדוק לאחר מכן, להשוות ולנתח. מדובר ביתרון גדול להדגמות מעשיות בכיתה לתרגול מעשי, ולעבודה עצמית לתלמידי ביוטופ, לעומת הציוד הסטנדרטי בכיתות כיום.

 

 

 (צילום: יוגב אטיאס ואבי אחי) (צילום: יוגב אטיאס ואבי אחי)
(צילום: יוגב אטיאס ואבי אחי)

 

ביחידה שקיבלנו לבדיקה הממשק הוא באנגלית, אך בפורייה מבטיחים גם ממשק עברי לאפליקציה. כך או כך נדרש זמן למידה והסתגלות מכיוון שהכפתורים של יצירת מדידה חדשה, שמירה, שיתוף קבלת מד בזמן אמת וכדומה מוצגים כאייקונים או איורים ולא תמיד הם אינטואיטיבים.  

 

עוד חשוב לזכור שלמרות שמדובר במעבדה ניידת עדיין מדובר בטאבלט. כלומר הוא מיועד לעבודה בשטח, אבל לא יהיה עמיד בתנאי שטח קשים מדי, וצריך לנהוג בו בזהירות. המכשיר כולל שוליים רחבים במיוחד, והמסך מעט קטן מדי. עוד בעיה היא זיופים שקורים לעתים במסך המגע וגורמים להפעלה של חיישנים לא נכונים. במקרים מסוימים הוא נתקע לנו ודרש אתחול.

 

עוד עניין: הרגישות לשינויים גבוהה במיוחד, אך החיישנים הפנימיים לא ניתנים לכיול. בחברה אומרים כי החיישנים מגיעים מכויילים, וכי החברה עובדת על פיתוח אפשרות לכיול באמצעות התוכנה (כלומר הטיה של התוצאות, במקרה של בעיה במדידה).

 

כמה זה עולה?

בחברת פורייה עובדים על בניית יישומים ללימודים והרחבת הפעולה למגוון של מכשירים קיימים, מחשבים או טאבלטים,כך שבתי ספר יוכלו לקנות את החיישנים בלבד. מחירו של הטאבלט הינו כ-1,000 שקלים, ומחיר החיישנים משתנה בטווח של עשרות עד מאות שקלים, לפי סוג החיישן. כשצריך מגוון חיישנים ומספר טאבלטים כך שתלמידים יוכלו לעבוד לבד או בקבוצות קטנות, זה לא זול למלא עם זה כיתה - וכנראה לא יהיה נגיש לכל כיתת מדעים, אבל בהחלט מדובר בכלי שימושי ונוח מאוד ללימודים והדגמות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוגב אטיאס ואבי אחי
ידיד המדענים
צילום: יוגב אטיאס ואבי אחי
מומלצים