שתף קטע נבחר

חרדים מול חילונים ודתיים: הדרמה בבית שמש

העיר השסועה מציגה את אחת ממערכות הבחירות הצמודות והגורליות ביותר. מצד אחד ראש העיר החרדי משה אבוטבול ומצד אחר נציג החילונים והדתיים אלי כהן. אחוזים בודדים יכריעו

הסיפור סביב הפשקוויל הבא, שנתלה בימים האחרונים בשכונות החרדיות של בית שמש, מקפל בתוכו את סיפורה של מערכת הבחירות שם כולה. "משעות הבוקר ועד ארבע אחר הצהריים יגיעו אל הקלפי נשים בלבד", הומלץ במודעות רחוב שהופצו בעיר, "מהשעה ארבע ואילך הקלפיות מיועדות לגברים בלבד".

 

הפרדה בין המינים בקלפי? לא בטוח. החרדים טוענים כי מדובר בפשקווילים מזויפים, מעשה ידי פרובוקטורים חילוניים, "ספין של ערב בחירות" - ואין זה מופרך. כך או כך, דבר אחד כבר ברור: פחות משנתיים לאחר "פרשת היריקה", שבמרכזה חרדי קיצוני והילדה נעמה מרגוליס ה"לא צנועה" בת ה-8, נגררה העיר באופן טבעי למערכת בחירות סוערת במיוחד שבמרכזה היחסים בין החרדים לשאר תושביה. עד לשעה 19:00 נרשמו 45% הצבעה.

 

בחירות לרשויות המקומיות - דיווחים נוספים ב-ynet:

זועבי תנצח בנצרת? "נותנת אלטרנטיבה"

גפסו: זוכה לתמיכה גדולה בגלל כתב האישום

 

ירושלים ותל-אביב מושכות אליהן באופן טבעי את מרב תשומת הלב, אבל נראה כי הבחירות הצמודות והגורליות ביותר נמצאות כאן, על הדרך, לא הרחק משער הגיא. על פי ההערכות, כ-45% מתושבי העיר הם חרדים - בהם גם מחוגי ה"קנאים" האנטי-ציוניים, והיותם לרוב הוא רק עניין של זמן. לא ברור אם החילונים והדתיים יוכלו לשבור את המגמה, אבל הם שואפים לעצור אותה - לפחות לחמש שנים.

 

ראש העיר הנוכחי מטעם ש"ס, משה אבוטבול, מצהיר כי הוא "של כולם", אך מתנגדיו טוענים כי שירת מגזר אחד בלבד והבליג נוכח אלימות הקיצונים. ב-2008 לא השכיל המחנה הציוני להתאחד סביב מועמד מוסכם, ואבוטבול היה לחרדי הראשון בראשות העיר. כעת רצים הדתיים והחילונים כמעט בראש אחד - אלי כהן. כמעט - כי המועמד השלישי וחסר-הסיכוי מאיר בלעיש סירב לפרוש מהמרוץ והוא נוגס מעט בקולותיהם. בצד האחר, ה"קנאים" לא נוהגים להשתתף בבחירות, בגלל הסתייגותם מהמדינה ומוסדותיה, כך שגם אבוטבול מאבד כמה אלפי תומכים טבעיים.

רוצה מהפך. כהן (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
רוצה מהפך. כהן(צילום: יובל חן)

רוצה להישאר. אבוטבול (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
רוצה להישאר. אבוטבול(צילום: ישראל יוסף)

במתנ"ס של השכונה הדתית-חרדית ה"מעורבת", רמת בית שמש א', נמצאת אחת הקלפיות התוססות בעיר - כיאה למוקד חיכוך שכזה. לנועם, חובש כיפה סרוגה שבא להצביע במקום, לא הייתה התלבטות: "אבוטבול היה ראש עיר רק של החרדים והוא לא צריך להישאר בתפקיד אפילו עוד יום אחד. לא נשכח איך העלים עין מיריקות של הקיצוניים על הילדות שלנו עד שהאלימות הזו הפכה פה לנורמה".

 

תומך נוסף של כהן הוסיף: "ההשתייכות המגזרית של אבוטבול כשלעצמה לא מפריעה לאף אחד. אם הוא היה ראש עיר טוב, איש לא היה מתאמץ כל כך לאחד את כל התושבים נגדו. אבל הוא אכזב. הוא הוכיח לנו שהוא סקטוריאלי. אנחנו בצומת דרכים. אם אדם כזה יבסס את מעמדו בראשות העיר, שלטון החרדים פה יהיה עובדה מוגמרת. הפסדנו את העיר".

 

מאבק יצרי בבית שמש (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
מאבק יצרי בבית שמש(צילום: יובל חן)

"סערת הדרת הנשים לא משקפת" (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
"סערת הדרת הנשים לא משקפת"(צילום: יובל חן)

יעקב, אברך חסידי שניסה לגייס מצביעים עבור אבוטבול מחוץ לקלפי, דחה את הטענות: "לא רק שהוא דאג לכל תושבי העיר, אלא שדווקא הציבור שלו, הש"סניקים, כועסים עליו, כי זה בא על חשבונם. הם מרגישים שעד שסוף-סוף יש ראש עיר חרדי ספרדי הוא לא פעל בשבילם מספיק - וזה אומר הכול. תראה את הכבישים שסלל, את השכונות שבנה, את שיפור פני העיר - את זה הוא עשה רק בשביל החרדים? אתם כנראה שוכחים איזה ראש עיר כושל היה פה לפניו".

 

תומך נוסף של אבוטבול אמר: "כל היריקה הזו וסערת הדרת הנשים שהיא חוללה לא משקפת בכלל את החיים בעיר הזו. מי שאומר שהקיצוניים ההזויים האלה, שהם שוליים שבשוליים גם בתוך הציבור החרדי, מקבלים רוח גבית מראש עיר של ש"ס - לא יודע מה הוא מדבר. בית שמש הפכה לסמל של המאבק הזה רק בגלל התקשורת, וברור שמתנגדי אבוטבול והציבור האנטי-חרדי ינצלו את זה. כמי שחי כמה שנים טובות בעיר הזו אני אומר לך חד משמעית: אותם קנאים כמעט שלא מורגשים כאן".

 

הסקרים מצביעים על קרב צמוד-צמוד בין כהן לאבוטבול, ובשני המחנות יודעים כי הוא עשוי להיות מוכרע באחוזי הצבעה. אם יהיו נמוכים, החרדים יוכלו לחגוג. ככל שיגבהו - יגבר הסיכוי של כהן לנצח.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן
קרב צמוד. בית שמש, היום
צילום: יובל חן
מומלצים