שתף קטע נבחר

חשיפה: האימפריה הכלכלית של חמינאי

תחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס חושף כי המנהיג הרוחני העליון של איראן חולש על 95 מיליארד דולר באמצעות ארגון אלמוני ששמו "סטאד". הארגון עשה את הונו על ידי תפיסה שיטתית של אלפי נכסים בבעלות איראנים. לו הכסף היה רשום על שמו של חמינאי הרי שהוא היה נחשב לעשיר בתבל

בעוד מרבית האיראנים סובלים ממצוקה כלכלית קשה בגלל הסנקציות הבינלאומיות, מי שדווקא עושה קופה הוא לא אחר מאשר האיש החזק במדינה: המנהיג הרוחני העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, שולט על אימפריית עסקים בשווי של כ-95 מיליארד דולר - סכום העולה על ערך כל ההכנסה השנתית של איראן מייצוא נפט. כך נחשף היום (יום ב') בתחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס שנמשך שישה חודשים. אם 95 מיליארד הדולרים היו רשומים תחת שמו של חמינאי הרי שהוא היה עומד בראש רשימת עשירי תבל, לפני ביל גייטס שהונו האישי הוערך השנה ב-72.7 מיליארד דולר.

 

ניתן לקרוא את התחקיר המלא בסוכנות הידיעות רויטרס

 

עוד חדשות בעולם :

צ' קוריאה: צפו בסרטים מהדרום והוצאו להורג

ייאוש בפיליפינים: איך נתחיל את חיינו מחדש?

חוב של 61 אלף דולר בגלל אלפי שיחות 911

רגועים: הלוויין נשרף עם שובו לכדור הארץ

 

הארגון האלמוני יחסית "סטאד" (Setad) הוא אחד מגורמי המפתח לכך שחמינאי ממשיך לאחוז בשלטון באיראן. הארגון חולש על כמעט על תחום בתעשייה האיראנית, בין היתר בכלכלה, בנפט, בתקשורת, בייצור אמצעי מניעה ואפילו ביענים לחקלאות.

 

שולט בכל מגזר בתעשייה, אפילו באמצעי המניעה. חמינאי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שולט בכל מגזר בתעשייה, אפילו באמצעי המניעה. חמינאי(צילום: רויטרס)

חולשים על כל הכלכלה האיראנית. הסתעפות ארגון "סטאד" האיראני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חולשים על כל הכלכלה האיראנית. הסתעפות ארגון "סטאד" האיראני(צילום: רויטרס)

ארגון "סטאד" הקים את האימפריה שלו על ידי תפיסה שיטתית של אלפי נכסים שנמצאים בבעלות של אזרחים איראנים, בהם בני מיעוטים דתיים, מוסלמים שיעים, אנשי עסקים ואיראנים שחיים בחו"ל.

 

הצהרות שקריות בבתי המשפט

התחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס מפורט בסדרה בת שלושה חלקים. התחקיר מתעד כיצד השיג ארגון "סטאד" שליטה על כמות עצומה של נדל"ן אחרי שטען בבתי משפט איראניים, לעתים במרמה, שמדובר בנכסים נטושים.

כיום מחזיק הארגון במונופול שקיבל מבית המשפט להשתלט על נכסים בשם המנהיג הרוחני העליון ולמכור נכסים מוחרמים במכירות פומביות או לגבות תשלומים מבעלי הנכסים המקוריים.

 

כתבים של סוכנות הידיעות רויטרס איתרו קרוב ל-300 נכסים שהעמיד ארגון "סטאד" למכירה פומבית בחודש מאי לבדו, רובם שווים מיליוני דולרים.

 

השם המלא של ארגון "סטאד" הוא Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam - המטה להוצאה לפועל של פקודת האימאם. שם זה מתייחס לצו שעליו חתם המנהיג הרוחני העליון הראשון של הרפובליקה האיסלאמית, אייתוללה רוחללה חומייני, זמן קצר לפני מותו ב-1989. הצו של חומייני הביא ליצירת ישות שנועדה לנהל ולמכור נכסים נטושים בשנים הכאוטיות שעברו על איראן לאחר המהפכה האיסלאמית ב-1979.

 

עדיין תומכים בחמינאי? הפגנה בטהרן נגד ארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
עדיין תומכים בחמינאי? הפגנה בטהרן נגד ארה"ב(צילום: AP)

על פי אחד ממייסדי הארגון, "סטאד" הוקם כדי לסייע לעניים ולוותיקי מלחמות והיה אמור להתקיים במשך שנתיים בלבד. כרבע מאה מאוחר יותר, הארגון האיראני הפך לכדי מפלצת נדל"ן עם אינספור נכסים וחברות שנמצאים בבעלותו. "סטאד" אמנם הוקם למטרות צדקה, אולם על פי רויטרס לא ברור בכלל כמה מרווחיו הולכים לצדקה.

 

תחת שלטונו של חמינאי הרחיב ארגון "סטאד" את אחזקותיו, קנה מניות בעשרות חברות, פרטיות וציבוריות, במטרה מוצהרת ליצור קונגלומרט איראני שימריץ את הצמיחה הכלכלית במדינה.

 

במהלך השנים האחרונות פרסמו המנהיג הרוחני העליון, שופטים והפרלמנט שורה של צווים בירוקרטיים, פרשנויות חוקתיות והחלטות משפטיות שרק חיזקו את כוחו של "סטאד". "אף ארגון שנמצא תחת פיקוח אינו יכול לחקור את הרכוש שלו", אמר נאג'י מחמודי, עורך דין איראני שעזב את ארצו בשנת 2010 וחי כיום בגרמניה.

 

בחודש יוני האחרון הטיל משרד האוצר האמריקני סנקציות על "סטאד" ועל כמה מהתאגידים שנמצאים תחת החזקתו. בממשל בוושינגטון כינו את הארגון "רשת מסיבית של חברות קש שמסתירות נכסים בשם ההנהגה האיראנית".

 

משרדו של נשיא איראן ומשרד החוץ האיראני לא הגיבו לבקשות רויטרס לתגובות לתחקיר שביצעו. שגרירות איראן באיחוד האמירויות הערביות מסרה שהממצאים של סוכנות הידיעות "רחוקים מהמציאות ואינם נכונים" והוסיפה ש"אף אחד מהם איננו מבוסס", אולם לא הרחיבה בנושא.

 

אין הוכחות לכך שחמינאי משתמש ב"סטאד" כדי להעשיר את הונו האישי, אבל הוא בעל הסמכות העליונה בארגון. באמצעות הארגון מחזיק המנהיג העליון במשאבים שערכם שווים לאחזקותיו של השאה, השליט האיראני שנתמך על ידי המערב והודח מהשלטון במהפכת 1979.

 

בתוקף תפקידו כאיש הדת הבכיר באיראן, לחמינאי יש את המילה האחרונה בכל עניין ממשלתי. אחד מתחומי האחריות שלו הוא תוכנית הגרעין השנויה במחלוקת שבגינה הוטלו על איראן סנקציות בינלאומיות ובסוף השבוע האחרון נערכו שיחות משא ומתן בין טהרן לבין המעצמות בז'נבה. חמינאי הוא זה שקובע את הטון של הנציגים האיראנים לשיחות והוא זה שיקבע עד כמה ישתפרו היחסים בין איראן לבין ארצות הברית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים