שתף קטע נבחר

קרי עונה לליברמן ויעלון: "השלום אפשרי"

מחלוקת חריפה בין ארצות הברית לישראל באשר לסיכויי ההצלחה של המו"מ עם הפלסטינים. שר החוץ ליברמן אמר בסוף השבוע כי אין סיכוי להגיע להסכם שלום. שר הביטחון יעלון המשיך אמש את הקו התקיף ואמר כי אין פרטנר והסוגיה היא בלתי פתירה. מזכיר המדינה האמריקני השיב בנאום אופטימי: "אני מבין שיש הרבה סקפטים. השלום יהפוך את ישראל לחזקה יותר"

סוף השבוע רווי הכותרות המדיניות חידד את המחלוקות בין ישראל לארצות הברית. שר החוץ אביגדור ליברמן אמר ב"פורום סבן" בלילה שבין שישי לשבת כי אין סיכוי להגיע להסכם עם הפלסטינים. אמש (שבת) שר הביטחון משה יעלון נשמע פסימי אפילו יותר כשאמר כי "אין פרטנר לשתי מדינות לשני עמים" וטען כי "יש כאן סוגיה בלתי פתירה". זמן קצר לאחר מכן התייצב מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, גם כן ב"פורום סבן", וענה לשניים כשאמר כי השלום אפשרי. קודם לכן אמר נשיא ארצות הברית ברק אובמה כי ההסכם צריך לקרות בשלבים, זאת בניגוד ליעלון שאמר מפורשות: "לא ניישם איתם (הפלסטינים) את תורת השלבים".

 

"אני מבין שיש הרבה סקפטים לגבי הדיפלומטיה האמריקנית", אמר קרי. "אני מאמין שאם באמת חוששים ודואגים לביטחון ישראל ולעתידה ולפלסטינים, צריכים להאמין שהשלום אפשרי, ואנחנו צריכים לפעול לפי האמונה הזו".

קרי מדבר, ליברמן, לבני, שטייניץ ואולמרט בשורה הראשונה (צילום: שחר עזרן) (צילום: שחר עזרן)
קרי מדבר, ליברמן, לבני, שטייניץ ואולמרט בשורה הראשונה(צילום: שחר עזרן)
 

 

מזכיר המדינה האמריקני הוסיף ואמר: "יש לנו היום מנהיגים אמיצים שכבר נטלו על עצמם סיכונים פוליטיים ממשיים למען השלום. הזמן יגיע והם יצטרכו לקבל עוד. הם הפגינו אומץ לב אמיתי, אבו מאזן ונתניהו. אבו מאזן קיבל החלטות קשות והוא שומר על הכיוון למרות שבמחנהו יש אנשים שאומרים 'בוא נצא מכאן, תסתכל על ההתנחלויות האלה. הם עושים ממך צחוק'".

 

מנגד, קרי הזכיר כי "באותו זמן יש חיילים ישראלים שנהרגו בגדה המערבית ופעולות אחרות של הסתה. נתניהו קיבל החלטות קשות. רק השבוע הוא אישרר את מחויבותו למדינה פלסטינית. הוא אמר: 'ישראל מוכנה לשלום היסטורי'". קרי הוסיף כי "כוח לא יכול לשנות את פצצת הזמן הדמוגרפית. הסטטוס קוו של היום לא יהיה מחר". לדבריו, "הדרך היחידה להבטיח את עתידה של ישראל היא פתרון של שתי מדינות, פתרון הבעיה הפלסטינית, סוף התביעות והכרה בישראל כמדינת היהודים".

 

קרי, שהדגיש כי ההסכם לא יקרה בן לילה, פתח את נאומו בחזרה על המחויבות האמריקנית לביטחון ישראל. "בלי לדבר על הביטחון הישראלי אי אפשר לעשות שלום", אמר קרי. "אובמה עשה הכול כדי להבטיח שישראל תהיה יותר בטוחה". קרי הדגיש: "השלום יהפוך את ישראל לחזקה יותר, וזה יקרה כתוצאה מפתרון שתי המדינות". לדבריו, "מה שאנחנו מניחים על השולחן רציני מאוד, כי הסיכונים הם אמיתיים. יש הרבה גורמים שמשתתפים בתהליך הזה. כולם עובדים קשה וקרובים לצה"ל ואנחנו נמשיך גם עם השב"כ, המוסד והפלסטינים, שזה גם חיוני. יש לנו צוות נפרד שמדבר עם הפלסטינים".

 

קרי הוסיף ואמר: "לא נשאיר שום דבר לא סגור. גם הפלסטינים לוקחים את זה ברצינות וייקח זמן לבנות את המוסדות הפלסטיניים שיאפשרו להגן על הפלסטינים. אני שמעתי את כל הוויכוחים לגבי רצועת הביטחון בלבנון ובעזה. נכון, יצאתם משם, אבל לא פתרתם את כל הבעיות. צריך לפתור את הבעיות הפונדמנטליות של האזור".

 

קודם לכן נאם הנשיא אובמה ואמר: "אנחנו יודעים מהם נושאי הליבה: גבולות, ביטחון, ירושלים ופליטים. אין הרבה סודות והפתעות בשלב הזה. אנחנו יודעים מהם קווי המתאר של הסכם השלום האפשרי. השאלה היא אם שני הצדדים מוכנים לקחת את הסיכונים הפוליטיים הקשים שכרוכים בכך. אני חושב שזה אפשרי שתוך כמה חודשים נגיע למסגרת, שלא תענה על כל הפרטים, אבל תביא אותנו לנקודה שבה כולם יכירו בכך שעדיף להתקדם מאשר לסגת לאחור. זה יחייב החלטות קשות מאוד".

 

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

יעלון: "האיום האיראני גדול מהפלסטיני"

מנגד, שר הביטחון של ישראל, משה יעלון, נשא אמש נאום אופטימי הרבה פחות. "בנושא הישראלי-פלסטיני, יש מי שאומרים שזה מקור האי-יציבות במזרח התיכון", אמר יעלון. "אנחנו תוהים: האם באמת הסכסוך הזה הוא מקור האי-יציבות במזרח התיכון? למה שמתרחש בתוניסיה, במצרים, בסוריה, אין קשר לסכסוך הזה. גם לעניין האיראני אין קשר לכך. הסכסוך הזה הוא מקומי, אבל לא החשוב במזרח התיכון.

 

"כמי שתמך באוסלו, אני לומד שבצד השני אין לנו פרטנר לשתי מדינות לשני עמים. אין בצד השני, ולא הייתה משחר הציונות, הנהגה שמוכנה להכיר בזכותנו להתקיים כמדינת הלאום של העם היהודי, ולהכיר בהסכם כסוף הסכסוך וקץ התביעות. לא נדבר על אינץ', על מילימטר שטח, אם לא נבין שיש לנו פרטנר שמדבר על הכרה, על סופיות סכסוך ועל ויתור על זכות השיבה. לא ניישם איתם את תורת השלבים".

שר הביטחון יעלון (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
שר הביטחון יעלון(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
 

"יש כאן סוגיה בלתי פתירה, אבל גם זה לא אבוד. ניתן לקדם מרכיבים חיוניים כמו כלכלה, משילות, חוק וסדר. מתי אשתכנע שיש פרטנר? ברגע שהם יפסיקו ללמד את הילדים אצלם לחגור חגורות ולהתפוצץ עלינו, ושמדינת ישראל תופיע בספרי הלימוד, ותל אביב, שהיא מבחינתם התנחלות, תופיע במפה. כל עוד זה לא קורה, אנה אנו באים? מיישמים את תורת השלבים?

 

"מדברים עכשיו על סוגיות הביטחון. ביטחון זה לא רק איך חוסמים את הגבול ממזרח. זה גם איך מונעים שבשכם תמשיך לצמוח תשתית חמאסית, סלאפית, ג'יהאד איסלאמית. ואם לא היינו נהנים מחופש פעולה ביו"ש, האיסלאם הקיצוני היה פורח ומביס את אבו מאזן. מי שמגן על הרשות הפלסטינית ביו"ש זה הנוכחות וחופש הפעולה הצבאי של ישראל. ולפני שמדברים על טכנולוגיה, הביטחון מתחיל מהחינוך, מההכרה בזכותנו להתקיים כבית יהודי לאומי".

 

יעלון עקץ גם את ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין שאמר בשבוע שעבר שהסכסוך הישראלי-פלסטיני מסוכן מהאיום האיראני. "מי שאומר שהסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא גדול יותר מהאיום האיראני, אני לא יודע מדוע הוא אומר את זה", אמר יעלון. "האיום הגדול הוא האיום האיראני. זה משטר שהיום, גם אחרי ההסכם בז'נבה, מפעיל טרור באפגניסטן נגד אינטרסים אמריקניים, בעיראק, בבחריין, בסוריה, בלבנון, ברצועת עזה, והוא קורא למחוק את ישראל מהמפה".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 07/12/2013 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר עזרן
מזכיר המדינה האמריקני קרי, אמש
צילום: שחר עזרן
מומלצים