שתף קטע נבחר

"עם דחיפה קטנה, יהיה שלג בירושלים"

גל הקור מרוסיה חריג לתקופה הזו בשנה, אומרים חזאים, ומסבירים את האפשרויות: מערכת ארוכה עם הרבה גשם - או מערכת קצרה ויותר קרה ולבנה. ברמת הגולן בטוחים שהשלג יגיע: "עושים קניות, שלא ניתקע. זה יופי של 'ברייק' לילדים". בנהריה קושרים כל מה שיכול לעוף ומכינים שקי חול. אתר החרמון עשוי להיפתח ביום שני הבא

ירושלים תתכסה בלבן, או שלא הפעם? מזג האוויר הסוער שצפוי להגיע לישראל מחר בלילה יפקוד אותנו מוקדם מהרגיל בשנה. בעבר תועדו רק שישה מקרים של שלג בבירה בחציו הראשון של דצמבר. בכל מקרה, ההכנות כבר בעיצומן.

 

צחי וקסמן, חזאי חברת מטאו-טק, הסביר כי ברביעי בלילה יחדור לאזור מזרח הים התיכון גוש אוויר קר במיוחד, שעושה את דרכו כעת מצפון מערב רוסיה דרך הים השחור. "מובן שגוש האוויר הזה הוא קר הרבה יותר ברוסיה", אמר וקסמן, "אבל בגלל הדרך שהוא אמור לעבור כדי להגיע לכאן, יותר מ-3,000 ק"מ דרומה, הוא יתחמם משמעותית ויגרום פה לגל קור ישראלי, שיפקוד אותנו עד שבת. משך הזמן של גל הקור הזה הוא חריג מעט מהידוע לעונה, והוא אופייני יותר לחודשי ינואר ופברואר".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet

סיבוך נדיר: בת 23 התעוררה מכאבים - ומתה

פרס חולה, וגם הוא לא יטוס להלוויית מנדלה

 

כבר מחר בלילה יתחדשו הגשמים ברחבי הארץ, בעיקר בצפון ובמרכז, בליווי רוחות חזקות, וברביעי ייעשה גשום וסוער. בדרום הארץ יתחוללו סופות חול ובשאר האזורים קיים חשש חמור להצפות ולשיטפונות במקומות הנמוכים ואף במישור החוף. בחרמון צפויה סופת שלגים. בלילה שבין רביעי לחמישי

 יחדור לאזור גוש אוויר קר יותר ויגרום להתפשטות השלג לעבר הרי הצפון הגבוהים מ-800 מטר וינשבו רוחות עזות עם משבים של עד כ-100 קמ"ש.

 

המערכת הקרובה עתידה להוריד משקעים רבים בצפון ובמרכז, מ-50 מ"מ בצפון הנגב ועד 200 מ"מ במרכז הארץ ובצפונה. כמות המשקעים החודשית הממוצעת בתל אביב לדצמבר עומדת על 120 מ"מ, כלומר במערכת הקרובה צפויה לרדת כמות הגשם החודשית ואף יותר בכמה ימים.

 

הטמפרטורות יהיו כל העת במגמת ירידה: ברביעי צפויות 8 מעלות ביום בירושלים, 7 מעלות בצפת, 14 מעלות בתל אביב ו-21 מעלות באילת. בחמישי לפנות בוקר הטמפרטורות בהרי הצפון וברמת הגולן ירדו לאפס, בירושלים ירדו הטמפרטורות ל-1 עד 2 מעלות.

 

בחמישי בבוקר קיים סיכוי שגם בהרי ירושלים והשומרון יירד שלג. "בשלב זה, לאור הנתונים", אמר וקסמן, "לא מובטחת היערמות של השלג על פני הקרקע".

 

שישה אירועי שלג בדצמבר 

מאז קום המדינה נרשמו שישה אירועי שלג בירושלים במהלך דצמבר. "כמות השלג שנערמה בהם הייתה קטנה מ-10 ס"מ", אמר וקסמן, "הפעם האחרונה הייתה בדצמבר 2010, אבל השלג לא הצטבר על הקרקע. קודם לכן ירד שלג בירושלים בדצמבר 1994, 1980, 1970, 1956 ו-1953. התאריך המוקדם ביותר בשנה שבו ירד שלג בירושלים הוא 3 בדצמבר, וזה היה ב-1994 עם 2 ס"מ. בשאר הפעמים השלג ירד בשליש השני של דצמבר".

 

מרסל עטר, מהנהלת אתר החרמון, אמר לאולפן ynet כי "עד שבת אנחנו מקווים שיירדו הכמויות שיספיקו לפתוח את עונת הגלישה. אנחנו נפתח את האתר ככל הנראה ביום שני. אם התחזית תתממש יהיה לנו מספיק שלג גם לאזרחים וגם לגולשים".

 

המודלים המתמטיים שבהם נעזרים במרכז החיזוי מיועדים לייצר הדמיה עתידית של תנועת גושי האוויר. "כל שינוי קל בעוצמת הרוחות שמביאה את גוש האוויר אלינו יכול לשנות את הטמפרטורה במעלה אחת או שתיים", אמר וקסמן, "וזה גם מה שישנה את אזורי השלג בארץ. לכן העניין מאוד לא ודאי. עם זאת, היות שכל הקור הזה עומד להשתהות מעלינו כמה ימים, ייתכן שבשישי יחדור לאזור גוש אוויר קר אף יותר ואז האפשרות לשלג בירושלים דווקא תעלה".

ממתינים לשלג בבירה. ירושלים בחורף שעבר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ממתינים לשלג בבירה. ירושלים בחורף שעבר(צילום: גיל יוחנן)

כמות השלג תלויה במסלול האוויר שיעשה אותו גוש אוויר מעל הים התיכון וכעת ישנה אי ודאות לגבי תוואי המסלול. "חלק מהמודלים", הסביר וקסמן, "מראים שמסלול גוש האוויר מעל מזרח הים התיכון יהיה קצר יותר ואז כמות המשקעים תהיה קטנה יותר אבל יהיה קר יותר, וכך הסיכוי לשלג גבוה יותר. ישנם מודלים שמתארים מסלול ארוך יותר מעל מזרח הים התיכון, שהטמפרטורה שלו גבוהה מהרגיל השנה ועומדת על 22. במצב כזה יירדו כמויות גשם גדולות אבל עם סיכוי קטן יותר לשלג".

 

אם ירד שלג, ההערכות הן שבפסגות הגליל ייערמו 30-10 ס"מ, בהרי ירושלים וגוש עציון 8-2 ס"מ וכך גם בהרי שומרון והרי בנימין.

 

נועם סן, חובב מושבע של מעקב אחרי מזג האוויר, אומר ש"עם דחיפה קטנה יש סיכוי לשלג בירושלים. מה שמטריד אותי הוא הים החם מהרגיל, שמחמם את האוויר למטה וכך השלג לא יכול להיתפס - הוא יורד ונמס. לעומת זאת, רמת הגולן רחוקה מאוד מהים והחום שלו לא משפיע שם על האפשרות לשלג".

 

חברי שלג

ברמת הגולן כבר מצפים ומתכוננים - בלי סימני שאלה. דנה יוסף מקיבוץ אודם, אם לשני ילדים, מצטיידת באספקה ביתית לקראת השלג. "עושים קניות, סידורים, שלא ניתקע, כי אין באודם מסעדה או קניונית, ונסיעה החוצה מאודם תלויה בפתיחה של הצירים". היא אמרה שכל שנה, קצת אחרי שהם שומעים את תחזית מזג האוויר המושלגת, מכינים את הקרקע: "מכינים עץ לקמין, שיהיה קרוב יותר לדלת הבית ולא נצטרך להביא מרחוק, ממלאים גז בצוברי הגז, בעיקר מתעסקים עם החימום".

 

המכונית הפרטית של דנה לא תסייע להם כשהכבישים חסומים בשלג. "בטח, קורה שנתקעים בבית, המועצה מפלסת הרבה, אבל בזמנים מסוימים הכביש לא פתוח כל הזמן". היא מוצאת בתנאים האלה הנאה. "זה יופי של 'ברייק'. הילדים לא הולכים לבית הספר, הם איתנו, מעבירים את הזמן עם המשפחה".

 

גם לה, כמו לכל בית שני בממוצע בגולן, יש חדרי אירוח. "האירוח מלא והאורחים איתנו בשלג. יש יותר מבקרים כשיורד שלג, ויש גם את 'חברי השלג'; אלה שנזכרים בך כשיורד שלג".

 

במועצה אזורית גולן אמרו שמטה שלג גולן "עושה את ההכנות הנדרשות ונערך לסופת השלגים הצפויה להגיע ביום רביעי בשעות הערב". מחר יתכנסו גורמים מצה"ל, החברה הלאומית לדרכים, משטרת ישראל וכיבוי אש לתיאום הפעולות. "מועצה אזורית גולן מצפה בברכה לכמות המשקעים הגדולה הצפויה לרדת בגולן ובכלל זה לשלג שיצבע את הגולן בלבן".

 

במקביל, בכל הארץ מקווים שההצפות לא יגרמו לנזקים. על גג המלונית שלו ברחוב הגעתון בנהריה התהלך הבוקר מוטי לוי, קשר וקיבע את כל מה שעלול להתעופף עם הרוח. לוי, 63, ממהר לסיים את המטלות על הגג, כדי לרדת אל הרחוב ולהיערך גם בפתח המלונית לשיטפון. "העירייה חילקה לנו שקי חול, לאורך כל הכביש שמו ערימות", סיפר. הוא אמר שהוא יודע מה מחכה לו, אם המלונית שלו תוצף. "אני אעמוד פה כמו אידיוט, עם חליפת סערה בגשם, ואנסה להציל מה שאפשר".

נערכים לשמירת חום גופם של התנינים בגן החיות התנ"כי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נערכים לשמירת חום גופם של התנינים בגן החיות התנ"כי(צילום: גיל יוחנן)
 

גם לקופים דואגים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
גם לקופים דואגים(צילום: גיל יוחנן)

נגד הרוח. גן החיות נערך (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נגד הרוח. גן החיות נערך(צילום: גיל יוחנן)

שקי חול בגעתון ()
שקי חול בגעתון

תושב נהריה התייחס לחלוקת שקי החול בשדרות הגעתון: "זו פשוט בושה שאחרי כ-25 שנה שראש העיר מכהן פה, אנחנו עדיין בימי הביניים ומקבלים שקי חול במקום שיטפלו בניקוזים של העיר הזו".

 

גם בגן החיות התנ"כי בבירה נערכו בהתאם. "בכל שנה לקראת החורף אנחנו נערכים לעבור אותו בשלום עם רעיונות משנים קודמות ובהתאם לסוגי החיות", אמרה ד"ר נילי אבני-מגן,

הווטרינרית הראשית של גן החיות. "בבתים של החיות, כמו הפילים והג'ירפות יש הסקה, הם מחוממים. חיות שאין להן בית שמים להן מחסות, אקסטרה קש, ויוצרים אזור מוגן מרוח וגשם כדי שחיות כמו יחמורים, יעלים וצבאים יוכלו להתחמם".

 

גם ארבעת התנינים הדי חדשים של גן החיות מתאמנים כיצד לשמור על עצמם מהקור הירושלמי. "לקראת השלג בשנה שעברה כבר היינו חייבים להכניס אותם לקליניקה כי הם היו חצי קפואים. בתקופה האחרונה הם אומנו ועכשיו כשקר הם מתחילים להיכנס אחד אחרי השני", סיפרה ד"ר אבני-מגן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים