שתף קטע נבחר

הכנסת אישרה את החוק למניעת הסתננות

החוק אושר בקריאה שנייה ושלישית לאחר דיון סוער. השר סער ענה לקריאות ביניים מהאופוזיציה: "אתם חותרים למדינת כל מסתנניה". ח"כ רגב נשאלה "את מנדלה היית שמה במתקן?"

לאחר דיון סוער על חוק המסתננים בכנסת אישרה הלילה (ג') המליאה את החוק בקריאה שנייה ושלישית. 30 חברי כנסת תמכו, ו-15 התנגדו. שר הפנים גדעון סער אמר לחברי הכנסת מהאופוזיציה בנאומו בנושא החוק למניעת הסתננות: "אתם מתנגדים לכל האמצעים ולכל החוקים בנושא המסתננים. אתם חותרים למדינת כל מסתנניה. אתם רוצים שנרים ידיים, ואנחנו לא נרים ידיים". ynet העביר את הדיון בכנסת בשידור חי.

 

עוד חדשות בארץ:

 

סער הוסיף: "החוק הזה משרת את האינטרסים של המדינה ושל אזרחיה, יהודים וערבים. אמרתם שהחוק מביש - לא רק שאיננו מתביישים בו, היינו בושים ונכלמים אם היינו מגלים אוזלת יד בשמירה על המדינה היחידה שיש לנו".

 

בסיכום דבריו אמר: "יש שתי מחלוקות אמיתיות – האם אנחנו מתכוונים למנוע המשך הסתננות או חידוש הסתננות לישראל מאפריקה? עשרות מיליונים באפריקה מחפשים יעד להגירה למדינה מערבית. המשוואה היא פשוטה ואכזרית: אם נרים ידיים או אם נחליט שאנחנו צריכים להיות הסמן הליברלי ביותר במדינות המערב בהתמודדות עם תופעת המסתננים – נאבד את המדינה היחידה שלנו. המחלוקת השנייה היא האם אנחנו פועלים לצמצם את היקפי המסתננים הבלתי-חוקיים או משלימים עם המצב? אנחנו נחושים למנוע את חידוש ההסתננות ולצמצם את היקפי המסתננים השוהים בישראל". סער ציטט מפסיקת בית המשפט העליון בעבר: "חוקה אינה מרשם להתאבדות, וזכויות אדם אינן במה לכיליון לאומי".

 

ח"כ מירי רגב מהליכוד עמדה אתמול במשך דקות על דוכן הנואמים בניסיון להציג את החוק למניעת הסתננות, אך חברי כנסת מהאופוזיציה הפריעו לה לשאת את דבריה. אנשי מרצ סירבו לאפשר לה להציג אותו. "את נלסון מנדלה היית שמה במתקן הסגור או במתקן הפתוח?", צעקה ח"כ תמר זנדברג. "מה את מציגה אותו בכזאת חגיגיות. כולך פורחת מהחוק החשוך הזה". ח"כ ניצן הורוביץ קרא: "ואולי גם אותנו תכניסי למתקן שהיה משום שאנחנו מפריעים לך". ח"כ אילן גילאון התערב ואמר: "המסתננים הם הרי סרטן. זו לא מגילת העצמאות מה שאת נואמת בפאתוס כזה".

 

יו"ר המפלגה, זהבה גלאון, פנתה לרגב והציעה: "בואי נכניס אותך למתקן שהייה ונראה מה זה מתקן פתוח". ח"כ עיסאווי פריג' הוסיף: "איזה חיוך יש לך כשאת עושה את זה. את נהנית מהחוק הזה".

 

במהלך הדיון אמרה ח"כ מיכל רוזין, יו"ר ועדת העובדים הזרים, כי "הצעת החוק היא מסכת שקרים ומכבסות מילים, שפוגעת בזכויות אדם, מרמה את תושבי דרום תל אביב ולא פותרת במאומה את סוגיית הפליטים בישראל. באופן אישי אני מתביישת, ובאופן קולקטיבי כולנו עוד נתחרט על היום הזה". 

 

לאחר רגב, עלה לדוכן ח"כ דב חנין (חד"ש) ואמר: "מצוקתם של תושבי דרום תל אביב גדולה מאוד ובחוק הזה אנו מחויבים לדיון רציני, מקיף ועמוק. עם זאת, החוק לא פותר את בעיית 50 אלף מבקשי המקלט בתל אביב. הממשלה מציעה לקצץ תקנים ממשרד האוצר וממשרדים אחרים והם הולכים לקצץ בשירותים החברתיים. למה לא להשקיע בשיקום שכונות הדרום?"

 

דרום תל אביב (ארכיון) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
דרום תל אביב (ארכיון)(צילום: ירון ברנר)

לדברי חנין, "האנשים כרגע בארץ. אז תנו להם פתרון. פזרו אותם ברחבי הארץ ותנו להם עבודה במקום עובדים זרים שאתם מייבאים כיום".

 

בחודש שעבר אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק שקובעת כי תקופת הכליאה ללא משפט של מבקשי מקלט ומסתננים שייכנסו לישראל תקוצר לשנה.

 

הצעת החוק החדש למניעת הסתננות שגיבשה הממשלה, במקום החוק המקורי שנפסל בספטמבר בבג"ץ, התקבלה בלא מעט התנגדויות. היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, מתח ביקורת על החוק החלופי. אמנם ינון קבע כי החוק החדש "מאוזן ומידתי יותר" מהחוק המקורי שנפסל בבג"ץ בספטמבר, אך מנגד הציע גם לערוך בו תיקונים מהותיים והעלה ספקות רציניים לגבי מידת הסיכוי ששופטי בג"ץ ייתנו הכשרה לחוק החדש.

 

בתחילת החודש התברר כי מתקן השהייה שאמור לקלוט מבקשי מקלט ומסתננים יכלול בשלב ראשון גברים בלבד. שר הפנים גדעון סער אמר אז בדיון בוועדת הפנים של הכנסת כי המתקן החדש לא מיועד למשפחות, ובשלב זה אין כוונה לאפשר בו שהיית נשים וילדים. המתקן החדש יהיה פתוח ביום וסגור בלילה, ומבקשי המקלט השוהים ייאלצו להתייצב לבדיקת נוכחות בו שלוש פעמים ביממה.

 

במהלך הדיון בוועדה הודה אז היועץ המשפטי של המשרד לביטחון הפנים, יואל

הדר, כי הכין חוות דעת המזהירה כי מרכיבים מסוימים בחוק החדש עלולים לא לעבור את מבחן בג"ץ. חרף בקשות חברי הכנסת, הוא סירב לחשוף את חוות הדעת, וחזר והדגיש שהצעת החוק אושרה לבסוף על ידי היועץ המשפטי לממשלה.

 

לדברי עו"ד הדר, תכלית הצעת החוק היא ראויה, אבל יש דברים שהיה ממליץ לעשות אחרת: "לא הייתי רוצה לשתף במה שאמרתי בדיונים הפנימיים כי המטרה בהם היא שכל אחד יביע את דעתו באופן חופשי. הייתה לי השגה לפני שהתקבלה החלטת היועץ המשפטי לממשלה. אבל ברגע שהוא קיבל את החלטתו, דבריי נסוגים לאחור".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 09/12/2013 21:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן השהייה שיקלוט את המסתננים (ארכיון)
מומלצים