שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP, גטי אימג'בנק

בשירה ובריקודים: רבבות נפרדו ממנדלה

מחזה ססגוני כזה לא רואים כל יום: רבבות נפרדו באצטדיון הענק בדרום אפריקה מגיבור המלחמה באפרטהייד, רקדו ושרו. אובמה לחץ יד לנשיא קובה ועקץ בנאומו: "מנהיגים רבים מדי טוענים שהם מזדהים עם המאבק של מנדלה לחופש, אבל לא מוכנים לסבול מחאה מצד עמם"

ביוהנסבורג שבדרום אפריקה נערך היום (יום ג') טקס האשכבה לנשיא לשעבר, גיבור המאבק באפרטהייד וחתן פרס נובל לשלום, נלסון מנדלה, שהלך בשבוע שעבר לעולמו בגיל 95. עשרות אלפים הגיעו לאצטדיון הכדורגל FNB, שבו נערך הטקס ובו קיים מנדלה את הופעתו האחרונה בציבור - בטקס הסיום של המונדיאל ב-2010. לטקס האשכבה הגיעו כ-100 ראשי מדינות מרחבי העולם, בהם גם נשיא ארה"ב ברק אובמה, והוא אחד הגדולים בהיסטוריה. ynet העביר בשידור חי את הטקס.

 

ישראל הסתפקה במשלחת של חברי כנסת בראשות יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה שמעון פרס ביטלו את נסיעתם לדרום אפריקה ברגע האחרון - הראשון בשל העלויות לטענתו והשני בשל מחלה. שגריר ישראל בדרום אפריקה לשעבר, אלון ליאל, העריך מוקדם יותר בשיחה עם ynet כי נתניהו ויתר על הנסיעה כיוון שהבין שהוא אינו רצוי בדרום אפריקה, שיחסיה עם ישראל רעים בשל הסכסוך עם הפלסטינים. אגב, במהלך הטקס הכריז בטעות המנחה כי פרס ונתניהו דווקא נמצאים שניהם בקהל.

 

אלפים התקבצו בתוך האצטדיון העצום כבר בשעות הבוקר המוקדמות תחת גשם שוטף, מנופפים בדגלי דרום אפריקה, מציגים תלבושות ססגוניות ורוקדים לאות כבוד למנדלה ומורשתו. הם תקעו בוובוזלות, ה"שופרות" הדרום-אפריקניים הרעשניים המוכרים מגביע העולם בכדורגל שנערך שם לפני שלוש שנים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

שירה וריקודים, לא דמעות. חוגגים באצטדיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שירה וריקודים, לא דמעות. חוגגים באצטדיון(צילום: EPA)

 

באיצטדיון ביוהנסבורג, לפני הצהריים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באיצטדיון ביוהנסבורג, לפני הצהריים(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

בנאומו בטקס האשכבה אמר ברק אובמה כי מנדלה הוא אחד מ"גדולי הצדק", ומתח ביקורת על מנהיגים אחרים בעולם שאינם פועלים כמותו. לדבריו, מנהיגים רבים מדי ברחבי תבל טוענים כי הם מזדהים עם מאבקו של מנדלה למען החופש, "אבל אינם מוכנים לסבול התנגדות מצד בני עמם". בקהל ישבו באותה העת מנהיגים של לא מעט מדינות עם היסטוריה והווה של חוסר דמוקרטיה, כמו למשל נשיא סין לי יואנצ'או, נשיא קובה ראול קסטרו ונשיא זימבבווה רוברט מוגבה.

 

אובמה אמר כי מנדלה הרוויח את מקומו בהיסטוריה באמצעות מאבק, פקחות, התמדה ואמונה. הוא השווה את מנדלה למהטמה גנדי, מרטין לותר קינג ואברהם לינקולן. הוא קרא לעולם לפעול למען מורשת מנדלה על-ידי לחימה בחוסר השוויון, בעוני ובגזענות, ואמר כי אסור שההתקדמות שחלה בהיבט זה בארה"ב ובדרום אפריקה תאפיל על העובדה שיש עדיין עבודה לעשות: "דרום אפריקה מראה לנו שביכולתנו לשנות". נשיא ארה"ב כינה את מנדלה "המשחרר הגדול האחרון של המאה ה-20", ואמר כי הוא חושב כיצד ליישם את לקחיו של מנדלה על עצמו כאדם וכנשיא.


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, נאם בטקס ואמר: "מנדלה היה יותר מאשר אחד מעמודי התווך הגדולים ביותר של זמננו, הוא היה אחד מהמורים הגדולים שלנו. היא לימד בעזרת מתן דוגמה".

 

במהלך נאומו של נשיא דרום אפריקה, ג'ייקוב זומה, נשמעו שריקות בוז וחלק מהקהל אף נטש את האצטדיון במחאה על מה שהם מגדירים כהתנהלות פגומה של זומה ואי המשכת דרכו של מנדלה. אחרי טקס האשכבה תונח גופתו של מנדלה לשלושה ימים בבנייני האיחוד בפרטוריה, העיר שהייתה מקום מושבו של השלטון הלבן בימי האפרטהייד, וביום ראשון הבא הוא ייקבר בהלוויה שתיערך בכפר הולדתו קונו.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

משטרת דרום אפריקה נערכה לטקס האשכבה בכוחות גדולים מאוד, וסגרה את הכבישים שבאזור האצטדיון. למרות זאת, הראשונים שנכנסו לאצטדיון, בשעות הבוקר המוקדמות, עשו זאת מבלי שעברו בידוק. כשהצופים הראשונים הגיעו לאצטדיון, העובדים עדיין שקדו על הקמת מתחם האח"מים, מה שממחיש את האתגר הלוגיסטי העצום שאיתו מתמודדת היום דרום אפריקה.

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה מגיע לטקס האשכבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא ארה"ב ברק אובמה מגיע לטקס האשכבה(צילום: EPA)

 

נשיא ארה"ב נואם בטקס האשכבה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא ארה"ב נואם בטקס האשכבה(צילום: AP)

נשיא צרפת פרנסואה הולנד עם קודמו ניקולא סרקוזי (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא צרפת פרנסואה הולנד עם קודמו ניקולא סרקוזי(צילום: AP)

הרעיה לשעבר וויני מנדלה (צילום: AP) (צילום: AP)
הרעיה לשעבר וויני מנדלה(צילום: AP)

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון(צילום: EPA)

 

מתגוננים - ומגנים על "נלסון" - מפני הגשם ביוהנסבורג (צילום: AP) (צילום: AP)
מתגוננים - ומגנים על "נלסון" - מפני הגשם ביוהנסבורג(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

נשיאת ברזיל, דילמה רוסף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיאת ברזיל, דילמה רוסף(צילום: AFP)

גם ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר בא (צילום: AP) (צילום: AP)
גם ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר בא(צילום: AP)

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

אובמה, בונו ונעמי קמפבל

טקס האשכבה של מנדלה מזמן מעמד לא שגרתי שבו מנהיגים יריבים מרחבי העולם כולו ימצאו את עצמם זה במרחק קטן מזה - מראה שאינו נפוץ אפילו בכינוס השנתי של עצרת האו"ם. כך, למשל, נשיא ארה"ב פגש באירוע את מנהיג קובה, יריבתה המסורתית של ארה"ב, ראול קסטרו, ואף לחץ את ידו.

 

לחיצת היד ההיסטורית בין אובמה לקסטרו, שמדינותיהם הפכו ליריבות מרות בימי המלחמה הקרה, נרשמה בשעה שאובמה עבר בין שורה של מנהיגים וראשי מדינות ולחץ את ידיהם. הוא לחץ גם את ידה של נשיאת ברזיל דילמה רוסף, שלאחרונה התעמתה איתו בשל תוכנית הציתותים של המודיעין האמריקני. ארה"ב וקובה נקטו לאחרונה כמה צעדים בניסיון לשפר את היחסים ביניהן, מה שהעלה תקווה לפריצת דרך בקשרים בין השתיים.

 

לחיצת היד בין אובמה לראול קסטרו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לחיצת היד בין אובמה לראול קסטרו(צילום: רויטרס)

 

אובמה הגיע לדרום אפריקה באותו מטוס יחד עם הנשיא שקדם לו, ג'ורג' בוש הבן, ועם נשותיהם מישל ולורה. גם נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון הגיע, מלווה ברעייתו מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון ובתם צ'לסי. טקס האשכבה נערך בדיוק ביום שבו מציין האו"ם את יום זכויות האדם הבינלאומי.

 

לטקס הלוויה באו מלבד ראשי מדינות רבים גם סלבריטאים שונים ששמרו על קשרי ידידות עם מנדלה, בהם אופרה ווינפרי, הזמרים פיטר גבריאל ובונו ודוגמנית העל נעמי קמפבל. מסכי ענק בשלושה אצטדיוני כדורגל אחרים בעיר הענק יוהנסבורג ישדרו את טקס האשכבה כדי לאפשר לדרום אפריקנים לצפות בו יחדיו, ואחרים עקבו אחריו מהבתים ומהחנויות.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

 

אובמה עם ראש ממשלת דנמרק, מישל צופה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה עם ראש ממשלת דנמרק, מישל צופה(צילום: רויטרס)

מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר, הילרי קלינטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר, הילרי קלינטון(צילום: AFP)

נשיא ארה"ב שקדם לאובמה, ג'ורג' בוש הבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא ארה"ב שקדם לאובמה, ג'ורג' בוש הבן(צילום: AFP)

משפחת קילנטון בהרכב מלא: הנשיא לשעבר ביל, אשתו הילרי ובתם צ'לסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משפחת קילנטון בהרכב מלא: הנשיא לשעבר ביל, אשתו הילרי ובתם צ'לסי(צילום: AFP)

גם נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי בא (צילום: AP) (צילום: AP)
גם נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי בא(צילום: AP)

 

התרגשותם של הדרום אפריקנים ניכרת. "אלמלא מנדלה היה קיים, לא הייתי זוכה לחיים שיש לי היום", אמר מאתלהוגונולו מותואגאה, סטודנט לשיווק שהגיע לאצטדיון שעות לפני פתיחת השערים. "הוא נכלא כדי שאנחנו נזכה בחופש". ג'ון אלן, כומר בן 48 מארקנסו שבארה"ב, אמר כי פגש פעם את מנדלה במרכז קניות בדרום אפריקה עם בניו. "הוא צחק עם הבן שלי ושאל אם הוא הצביע לביל קלינטון".

 

הגשם לא הרתיע את מוקירי זכרו של מנדלה. "הייתי כאן ב-1990 כשמנדלה שוחרר, ואני כאן שוב כדי לומר לו שלום", סיפרה אחת הבאות, "אני בטוחה שמנדלה היה גאה בדרום אפריקה שאותה הוא סייע ליצור. היא לא מושלמת אבל אף אחד לא מושלם, ועשינו צעדים גדולים".

 

מהכלא ועד לפרס נובל לשלום

מנדלה, בנו של ראש שבט קטן בעם טֶמְבּוּ, היה מתאגרף מצליח בנעוריו. הוא למד משפטים, ונעשה עורך דין ב-1942. שנתיים לאחר מכן הצטרף לקונגרס הלאומי האפריקני. תחילה תמך במדיניות המסורתית של הארגון, שדגלה במאבק ציבורי-פוליטי בלתי אלים, אולם בהדרגה השתכנע שאי אפשר לשים קץ למשטר הדיכוי ללא שימוש בכוח. לימים נמנה עם ראשי הארגון, והיה לסמל המאבק לשחרור השחורים בדרום אפריקה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

ב-1956 הועמד מנדלה לדין על פעילות חתרנית. המשפט התמשך עד 1961 והסתיים בזיכוי. שנה קודם לכן, בעקבות מאורעות שרפוויל, הוצאה מפלגת הקונגרס הלאומי האפריקני מחוץ לחוק. לאחר מכן הודיע מנדלה על נטישה סופית של המאבק הבלתי אלים, וקרא לפתוח בפעולות חבלה נגד משטר האפרטהייד. על כך נידון ב-1962 לחמש שנות מאסר.

 

שנה לאחר מכן, בעודו יושב בכלא, הועמד לדין על קשירת קשר נגד המדינה, וב-1964 נידון למאסר עולם ונכלא באי רובן (Robben) שליד

קייפטאון. בזמן 27 שנות שהותו בכלא, הפך מנדלה סמל למאבק נגד האפרטהייד. תומכיו, ובראשם אשתו ויני, גייסו למענו את דעת הקהל העולמית, והקריאה "ישוחרר נלסון מנדלה" נעשתה סיסמה בינלאומית.

 

מנדלה שוחרר מן הכלא ב-11 בפברואר 1990 במסגרת מאמצי השלטון הלבן לפתוח בדו-שיח עם ראשי הרוב השחור. כמה חודשים לאחר שחרורו החלו דיונים בינו לבין הנשיא פרדריק וילם דה קלרק, לחקר הפרות זכויות האדם בימי המשטר הקודם. ב-1993 זכה בפרס נובל לשלום, ועוד קודם לכן ב‏פרס סחרוב לחופש המחשבה, פרס מסדר ההצטיינות הבריטי, ומדליית החירות הנשיאותית ומדליית הזהב של הקונגרס האמריקני.


פורסם לראשונה 10/12/2013 09:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
דרום אפריקנים חוגגים את חייו של מנדלה
צילום: EPA
צילום: MCT
מת בגיל 95. מנדלה, גיבור המלחמה באפרטהייד
צילום: MCT
מומלצים