שתף קטע נבחר

עימותים ומעצרים בצעדת מבקשי מקלט

חבריהם של מבקשי המקלט שנעצרו השבוע בירושלים יצאו ממתקן חולות לכיוון באר שבע. השוטרים והפקחים התעמתו עמם ועצרו עשרות מהם

בשם החברים: כ-130 מבקשי מקלט השוהים במתקן "חולות" בדרום יצאו בצהריים (יום ה') לצעדת מחאה לכיוון באר שבע. הצועדים דרשו לשחרר את חבריהם שנעצרו ביום שני השבוע בירושלים והועברו לכליאה במתקן סהרונים. בנוסף, המוחים דרשו שבקשות המקלט של הסודנים והאריתריאים השוהים בישראל ייבדקו באופן פרטני. במקום התפתחו עימותים בין הפקחים לצועדים ועשרות נעצרו והוחזרו למתקן "חולות".  

עוד בערוץ החדשות של ynet:

ילד פלא-פון: השיב לאמו את הטלפון הגנוב

נעצר אדם ששפך תה חם על ח"כ אחמד טיבי

 

עם חלק ממבקשי המקלט נפתח משא ומתן בנוגע להשבתם למתקן, וקבוצה של כמה עשרות המשיכה בצעדה כשהיא מלווה על ידי פקחי רשות האוכלוסין וההגירה וכוחות משטרה. "אנחנו נלך לבאר שבע, לתל אביב, לכל מקום, כדי להגיד לעולם שאנחנו בכלא שנתיים ואנחנו עדיין סובלים. אנחנו מבקשים עזרה, רוצים זכויות אדם", אמר עבדול חמיד, מבקש מקלט סודני שהסתנן לישראל. "אם לא רוצים אותנו פה שיעבירו אותנו לאו"ם או לכל ארגון אחר שידאג לנו. אנחנו פליטים, לא פושעים, לא נחזור למתקן". פעילי זכויות אדם שהצטרפו לצועדים טענו כי פקחי רשות האוכלוסין וההגירה נהגו באלימות רבה בעת ביצוע המעצרים.

המעצרים במהלך הצעדה (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
המעצרים במהלך הצעדה(צילום: רועי עידן)

המעצרים. צפויים שימועים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
המעצרים. צפויים שימועים(צילום: רועי עידן)
 

לפי התיקון לחוק החדש למניעת הסתננות, שאושר בכנסת בשבוע שעבר, בסמכותם של פקחי רשות האוכלוסין וההגירה לעצור מבקש מקלט אם עזב את מתקן השהייה, ולא שב אליו לאחר 48 שעות. עם זאת, אם מדובר בהפרה שנייה של החוק או של תנאי השהייה במתקן, כלומר כאשר מבקש מקלט לא התייצב בעבר לאחד מהמסדרים, ניתן לעוצרו בטרם חלפו 48 שעות.

 

לפנות ערב החלו פקחי מינהל האכיפה של רשות האוכלוסין וההגירה לבדוק את מבקשי המקלט שהשתתפו בצעדה. הפקחים ניסו לאתר את מי מהם שהפר בעבר את החוק, ובין היתר אם מדובר במבקשי מקלט שהשתתפו בצעדה הקודמת, והוחזרו למתקן השהייה.

 

"אנחנו צועדים למען חברינו שצעדו בצעדה הקודמת ונכלאו בסהרונים, אנחנו צועדים למען החירות ולמען זכויותינו", אמר חמיד. "אנחנו מבקשים שממשלת ישראל תבחן באופן פרטני את בקשות המקלט שלנו, תתייחס אלינו כפליטים ולא כפושעים. יש בינינו אנשים רבים שנכלאו לתקופה ארוכה של יותר משנה בסהרונים, רק כי ברחו מסכנת מוות במולדתם".

 

 

 

 

צעדת המחאה (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
צעדת המחאה(צילום: רועי עידן)

הצעדה, היום. מחפשים את הצדק (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
הצעדה, היום. מחפשים את הצדק(צילום: רועי עידן)

לפי נתוני שירות בתי הסוהר, נכון לאתמול בלילה נותרו במתקן השהייה כ-278 שוהים מתוך כ-330 שהיו אמורים להימצא בו לאחר שכ-150 שוהים מתוך 307 שהשתתפו בצעדה הועברו לכליאה בסהרונים. היום, כאמור, עזבו 130 מבקשי מקלט את המתקן שבבניינתו הושקעו מיליוני שקלים. המשמעות היא שבחלוף פחות משבוע מאז שאוכלס לראשונה, המתקן נותר עם כרבע ממבקשי המקלט שהוכנסו אליו.

 

ח״כ מיכל רוזין (מרצ), יו"ר ועדת העובדים הזרים, טענה כי מדובר בפארסה מתמשכת. "למרות כל התרעות היועצים המשפטיים, ארגוני זכויות האדם וחברי האופוזיציה, הממשלה התעקשה לחוקק בחקיקת בזק חוק מלא חורים וסימני שאלה, שמרגע שיצא לפועל מתפרק לה בידיים", טענה.

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "הרשות תמשיך לפעול על פי חוק כלפי מסתננים שלא ישובו למרכז השהייה הפתות. לצערנו, באופן חוזר ונשנה בחרו מסתננים ששהו במרכז השהייה הפתוח להפר את הוראות ההתייצבות, כאשר הם מונחים, גם הפעם, על ידי נציגים של ארגוני זכויות אדם. כל הניסיונות של אנשי רשות האוכלוסין וההגירה להידבר עימם ולבקש מהם לשוב חזרה למרכז השהייה, לא צלחו.

 

"מרבית מהמסתננים שעוכבו הוחזרו השבוע למתקן הפתוח לאחר שהוזהרו שלא להפר את ההוראות, והם יעברו שימוע. החוק מאפשר העברה למשמורת לתקופה של עד 30 יום למי שהפר באופן חוזר ונשנה את הוראות החוק. מי שיימצא שזו הפעם הראשונה שהוא מפר את ההנחיות, יינקטו אמצעים משמעתיים במסגרת מתקן 'חולות'".

  

Read this article in English 


פורסם לראשונה 19/12/2013 14:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
הצעדה. למען החברים
צילום: רועי עידן
מומלצים