שתף קטע נבחר

קבינט השלום יכריע: ללכת למרתון שיחות בטאבה

למרות ששני הצדדים אינם אופטימיים בקשר למהלך המדיני - בישראל וברשות הפלסטינית צפויים לקבל את הצעת בן עמי וערפאת לנהל משא ומתן מזורז בטאבה בניסיון להגיע להסכם לפני הבחירות. מקורות פלסטיניים אומרים שהשיחות יחלו בתחילת השבוע הבא

קבינט השלום צפוי לקבל מחר (שבת) את הצעתם של שר החוץ, שלמה בן עמי, ויו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, לנהל שיחות מרתוניות בטאבה, בניסיון להגיע להסכם מסגרת להסדר הקבע לפני הבחירות.
ראש הממשלה, אהוד ברק, אמר בישיבת הקבינט האחרונה כי כמעט שאין סיכוי להגיע להסכם לפני הבחירות, אולם מקור מדיני אמר שרוב חברי קבינט השלום תומכים בקיום שיחות מרתוניות, וברק אינו מתכוון למנוע את מיצוי המהלך.
ביום שישי בערב יתכנס הקבינט הפלסטיני כדי לגבש את העמדה הפלסטינית בעניין השיחות. ההחלטה ללכת למרתון שיחות בטאבה, על בסיס ההצעה המצרית, צפוייה לעבור ברוב גדול, אך יחד עם זאת האווירה ברשות הפלסטינית היא כי קלושים הסיכויים להגיע להסכם.
מקורות פלסטינים טוענים כי למרות שישראל והרשות הפלסטינית לא החליטו באופן רשמי על קיום סדרת פגישות מרתוניות, יחלו השיחות בטאבה כבר בתחילת השבוע הבא.
ברשות אומרים כי השיחות האחרונות מתאפיינות ברצינות רבה, וכי "לראשונה יש תחושה שהסכם בין הצדדים אינו בלתי אפשרי". יחד עם זאת נמסר "שהפערים בין הצדדים עדיין עמוקים".

"רעיונות קלינטון אינם בסיס להסכם"

בסיום הפגישה האחרונה בין צוותי המשא ומתן, שנערכה ביום חמישי בערב, אמרו הפלסטינים כי "שני הצדדים מקווים להגיע לתשתית חדשה של הבנות, שעל פיהן אפשר יהיה לחדש את השיחות תחת הממשל האמריקני החדש".
מקור פלסטיני אמר ל-ynet אמר כי "רעיונות קלינטון אינם יכולים להוות בסיס למשא ומתן אמיתי ובוודאי לא להסכם".
המקור הפלסטיני, החבר בוועדת ההיגוי של צוות המשא ומתן הפלסטיני, אמר כי "הצדדים הסכימו למצוא מתכונת חדשה שתהיה קרובה, ככל האפשר, להחלטות האו"ם. החשש הפלסטיני הוא שיתברר כי הרצינות לכאורה, של הישראלים, היא תוצאה של לחצי בחירות בישראל ולא תוצאה של רצון אמיתי להגיע להסכם".
לאחר הפגישה אמר אבו עלא לעיתון "אל חיאת", היוצא לאור בלונדון, כי הצדדים סיכמו להמשיך במשא ומתן על הסדר הקבע, "כי אחרת לא יהיה הסכם, שכן התנגדנו להסכמים חלקיים, והישראלים קיבלו את עמדתנו". אבו עלא הוסיף כי הפגישה אתמול לא השיגה תוצאות מיוחדות, והפערים עמוקים למרות הרצינות שבמגעים.

ערפאת: "העולם צריך להתגייס בשביל השלום"

ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, אמר ביום שישי, עם שובו לעזה, כי הוא מקווה להגיע בקרוב להסכם. "אנו מקווים שזה יקרה ועושים כל מאמץ לצורך זה. דרושה התגייסות עולמית כדי לשמור על תהליך השלום".
שר פלסטיני אמר אמש כי "מה ששרון אומר באופוזיציה הוא שונה ממה שיצטרך לעשות אם יהיה בשלטון. יש צד שני, ויש לו זכויות, ואנחנו נחתום על מסמך רק אם זה יבטיח לנו את כל זכויותינו".
השר הפלסטיני אומר כי הפלסטינים מקווים שהממשל האמריקני החדש יפעל ביתר רצינות להשיג הסכם צודק בין הצדדים, שכן "ההידרדרות האחרונה בשטח היא תוצאה של העמדה האמריקנית, שתמכה ללא תנאי בצד הישראלי ואימצה את עמדותיו".

עריקאת: "אנו עושים הכל כדי ליישם את ההבנות"

סאיב עריקאת אמר ביום חמישי בערב, במפגש עם דיפלומטים זרים המשרתים ברשות הפלסטינית, כי הרשות דבקה בעמדתה, לפיה התהליך המדיני חייב להתבסס על החלטות האו"ם הנוגעות לשטחים ולסוגיית הפליטים והשיבה.
עריקאת האשים את ישראל בכך שהיא מתכחשת להחלטות האו"ם ומנסה "להטביע את השלום לטובת הפעילות ההתנחלותית ומטרותיה".
יחד עם זאת הביע עריקאת צער על "אי ייצוב הסכמים והבנות על ידי ישראל". לדברי עריקאת, "עד כה לא כיבד הצד הישראלי את הסיכומים בין הצדדים. הערים, הכפרים ומחנות הפליטים הפלסטינים נמצאים עדיין תחת מצור, והמצור הוא גם כלכלי ורפואי במקביל להסלמה הצבאית הישראלית".
עריקאת הוסיף כי הפלסטינים עושים כל מאמץ ליישם את ההבנות בין הצדדים, וציין כי "הפלסטינים מקווים שגם הצד הישראלי יפעל ליישום נכון של ההבנות".
בינתיים ממשיכים בצד הפלסטיני להפגין דבקות בעמדה הפלסטינית הרשמית בסוגיית שיבת הפליטים.
השר לענייני פרלמנט ברשות הפלסטינית, נביל עמרו, אומר כי הפלסטינים נחושים להמשיך במאבקם להשבת ירושלים ויתר השטחים ולמימוש זכות השיבה.
עמרו אומר כי מאבק זה מתבצע הן באמצעות השיחות המדיניות והן באמצעות האינתיפאדה. "מדובר בשני כלים המשלימים אחד את השני, ובשני כלים אלה אנו חותרים לפעול להשבת הזכויות הלגיטימיות של הפלסטינים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אין התקדמות. אבו עלא
צילום: איי אף פי
צילום: אביגיל עוזי
שיחות מרתוניות. בן עמי
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים