שתף קטע נבחר

"אל-קאעידה לא היה מעורב בפיגוע בבנגזי"

תחקיר ה"ניו יורק טיימס" מעלה כי הפיגוע בלוב שבו נהרג השגריר האמריקני ב-2011 לא בוצע על ידי אל-קאעידה אלא על ידי לוחמים מהאופוזיציה נגד קדאפי. לפי הדיווח, הסרטון שהשמיץ את האיסלאם היה חלק מהמניע לפיגוע

אין כל עדות לכך שארגון אל-קאעידה או קבוצת טרור בינלאומית אחרת, היו מעורבים ברצח השגריר האמריקני בהתקפה על בניין הקונסוליה האמריקנית בבנגזי ב-11 בספטמבר 2011 - כך עולה מתחקיר שביצע העיתון "ניו יורק טיימס", המשתרע על פני כמה חודשים. התחקיר העלה כי את הרצח ביצעו לוחמי האופוזיציה נגד שליט לוב מועמר קדאפי.

 

עוד חדשות בעולם:

התנקשות בשידור חי: הלם באולפן הלבנוני

להקפיא את הרגע: צפו בפסטיבל הקרח בסין

 

התחקיר קובע עוד כי הסיבה לפיגוע הייתה אכן זעם על האמריקנים שבחלקו נבע מסרטון הווידאו "תמימות המוסלמים" שיצר אזרח אמריקני שהשמיץ את דת האיסלאם. בכך מפריך העיתון את הטענה, שבה החזיקו הרפובליקנים בקונגרס, לפיה הנשיא ברק אובמה וממשלו הסתיר את העובדה כי הפיגוע בוצע על ידי אל-קאעידה כדי לא לפגוע בסיכוייו להיבחר לקדנציה שנייה. הרפובליקנים, שטענו סברה זאת במשך שנתיים, הכינו תשתית הסברתית מלאה על חלקה של הילרי קלינטון, אז מזכירת המדינה האמריקנית, ב"פרוייקט ההסתרה", אם תודיע על ריצתה לנשיאות בשנת 2016.

 

הפיגוע בבנגזי, שבו נהרגו השגריר כריס סטיבנס ושלושה דיפלומטים נוספים, מהווה מחדל ברור של האמריקנים מול איומים גלויים נגד האינטרסים שלהם שלא טופלו כראוי. עד היום לא נעצרו חשודים ברצח בבנגזי, אבל על פי תחקיר "ניו יורק טיימס", החשוד העיקרי הוא מנהיג מיליציה שאינה מסונפת לאל-קאעידה או לארגון טרור בינלאומי אחר, בשם אחמד אבו חטאללה (42) המתואר כאדם מוזר ונרגן שחי עם אמו.

 

לפני ואחרי ההתקפה על הקונסוליה האמריקנית בבנגזי, הוא היה קשור לרשת של מיליציות מקומיות. אף שהוא נחשב על ידי הסובבים אותו לקיצוני וממורמר, הוא הוגדר כמי שהיה מקורב למפקדי העלית החולשים על בנגזי. הם היו שכניו וחבריו שישבו איתו יחד בכלא והיו הלוחמים העיקריים במשטר קדאפי.

 

גורמים אמריקנים תדרכו את החוקרים הפליליים האמריקנים שהוא החשוד העיקרי בפיגוע. חטאללה הצהיר בגלוי ולעתים קרובים שארה"ב אינה רחוקה מקדאפי עצמו ברשימת האויבים הכופרים. הוא הצליח לחמוק מהגורמים המקומיים שהיו תחת מעקב של 20 אנשי ה-CIA שפעלו בבנגזי.

 

לפי התחקיר, עד היום ממשיכים חלק ממנהיגי המיליציות המקומיות לספק אליבי לאבו חטאללה והם מתנגדים ללחץ אמריקני להסגירו. באביב האחרון מנהיגי אחת המיליציות המשפיעות בבנגזי ביקשו להפוך אותו לשופט מקומי.

 

אבו חטאללה נודע כמי שחיסל גנרל של המורדים, פעל לקידום שלטון של כוהני דת מוסלמים ולא הסתיר את רצונו לפעול באלימות נגד אינטרסים מערביים. אחד משותפיו הוא אנסאר אל-שרייה, מנהיג המיליציה החזקה ביותר בבנגזי, שהצהיר כמה חודשים לפני ההתקפה על הקונסוליה כי הוא מסוגל "לשטח" אותה.

 

המעקב אחרי המתרחש בקונסוליה החל 12 שעות לפני התקיפה, שבה נרצחו השגריר סטיבנס ושלושה מעמיתיו האמריקנים. אולם בהתקפה הזו היו אלמנטים ספונטניים, קובע התחקיר של "ניו יורק טיימס". עשרות אנשים הצטרפו אליה, חלקם בשל הזעם על סרטון הווידאו האמריקני המשמיץ את האיסלאם, ואחרים בגלל שמועה שאמריקנים יורים למוות במפגינים לובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
קונסוליית ארה"ב אחרי המתקפה
צילום: AFP
מומלצים